Gogoșari în sos de roșii la borcan – rețetă pentru iarnă





Gogoșari în sos de roșii la borcan – rețetă pentru iarnă – gramaje și mod de lucru prezentat detaliat. Rețetă de gogoșari pentru iarnă fără conservanți, în sos de roșii dulce-acrișor. Cum se sterilizează gogoșarii în sos de roșii? Aflați răspunsul și alte detalii folositoare în articolul de mai jos.
În ultimele săptămâni, aproape că n-a fost vreo zi în care să nu conserv ceva. Rând pe rând, rafturile cămării s-au umplut de sticle și borcane frumos colorate, devenind neîncăpătoare. Azi a fost, din nou, o zi dedicată gogoșarilor. M-am hotărât ca anul acesta să fac porții mici, pentru a avea mai multă diversitate. Săptămâna trecută am pus gogoșari în oțet la rece și atât de îndrăgiții (în familia noastră) gogoșari în sos de muștar. Azi, m-am învrednicit cu o porție mică de gogoșari în sos de roșii, care au ieșit pur și simplu prea bine să nu vă împărtășesc rețeta!
Din gramajele din lista de ingrediente de mai jos mi-au rezultat trei borcane a câte 720 de mililitri de gogoșari în sos de roșii. Dacă doriți o cantitate mai mare, dublați sau chiar triplați ingredientele, însă pe toate, nu doar gogoșarii!
Rețeta de gogoșari în sos de roșii seamănă mult cu similarul în sos de muștar. Ceea ce rezultă este un produs gustos, între chutney și murătură, care aproape că poate fi servit și ca garnitură, nu doar pe post de salată însoțitoare a unor fripturi.
Ingrediente Gogoșari în sos de roșii la borcan
- 2 kilograme de gogoșari
- 200 de mililitri de oțet de 6º sau 150 ml. de 9º
- 150 de grame de zahăr
- 15 de grame de sare grunjoasă, pentru murături
- 100 de mililitri de ulei (de floarea soarelui)
- 400 de mililitri de suc de roșii gros, făcut în casă
- 2 foi de dafin
- 1 cățel de usturoi zdrobit
- piper negru măcinat după gust
- 15 boabe de piper negru (5 boabe/borcan)
- ½ de linguriță de semințe de muștar/borcan
Mod de Preparare Gogoșari în Sos de Roșii la Borcan
Pregătirea gogoșarilor
1. Am ales gogoșari copți, complet roșii și i-am ales bucată cu bucată, să nu aibă pete sau urme de stricăciune. Am spălat bine gogoșarii și i-am scurs de apă.
2. Am tăiat gogoșarii în jumătăți și apoi în sferturi, pentru a le putea îndepărta complet cotorul și semințele. De asemenea, am răzuit bine și nervurile din interior.
3. Odată îndepărtate toate cotoarele, semințele și nervurile din gogoșari, i-am feliat în felii cam de 2-3 centimetri lățime. I-am pus pe toți într-un castron și i-am lăsat deoparte.
Prepararea sosului de roșii
4. Într-o oală, am pus sucul de roșii, oțetul (eu am folosit oțet de mere de 6º), zahărul și sarea grunjoasă, usturoiul zdrobit și un vârf de cuțit de piper negru măcinat. Am adăugat de la început și foile de dafin. Subliniez ceea ce am menționat și în lista de ingrediente de mai sus: dacă folosiți oțet de 9º pentru rețeta de gogoșari în sos de roșii, aveți nevoie de 150 de mililitri. De asemenea, sucul de roșii să fie gros, de consistența unui nectar.
5. Am pus pe foc oala și am adus această vinegretă cu sos de roșii la fierbere. Am amestecat până când zahărul și sarea s-au dizolvat și sosul s-a emulsionat, într-o bună măsură. De la primul clocot, l-am fiert pe foc mediu, descoperit, cam 4-5 minute.
Opărirea gogoșarilor în sosul de roșii
6. În continuare, am pus în oală, în sosul de roșii care fierbea cu clocot, o treime din cantitatea de gogoșari. Nu i-am pus pe toți deodată pentru că sosul nu avea cum să îi acopere și nu ar fi fost uniform opăriți. Am opărit gogoșarii timp de 4-5 minute/tranșă. Nu trebuie să fie complet gătiți, doar să devină mai maleabili și să piardă puțin din volum. Am repetat cu încă două tranșe de gogoșari.
7. Pe măsură ce am opărit gogoșarii, i-am scos din sos cu o spumieră, i-am scurs de lichid și i-am pus într-un castron mare.
Gogoșari în sos de roșii la borcan – îmbutelierea și sterilizarea
La fel ca pentru oricare altă conservă din câte fac, și pentru rețeta de gogoșari în sos de roșii am folosit borcane și capace sterilizate în prealabil. Puteți afla procedeul simplu prin care sterilizez acasă recipientele și capacele pentru conserve, cu un click pe poza de mai jos.
8. Odată ce am terminat de opărit gogoșarii, am pornit cuptorul și l-am setat la 130 de grade (și nu contează deloc de unde vine căldura). Am folosit cuptorul pentru a steriliza produsul, după îmbuteliere.
9. Am aranjat feliile în borcane. După opărire, gogoșarii au devenit mai maleabil, așa că am putut presa ușor feliile, în borcan. Am umplut până la jumătate cu felii de gogoșari apoi am adăugat 2-3 linguri din sosul de roșii fierbinte, apoi am umplut borcanele cu gogoșari.
Am completat cu sos de roșii fierbinte, așa încât gogoșarii, în fiecare dintre cele 3 borcane, să fie acoperiți măcar de un deget cu sosul.
10. Am distribuit în fiecare borcan câte 5 boabe de piper și câte jumătate de linguriță de semințe de muștar. Acestea vor menține crocanți acești gogoșari în sos de roșii, chiar dacă vor fi păstrați mai mult timp, în cămară.
11. Am așezat borcanele cu gogoșari în sos de roșii pe tava cuptorului, deja încălzit la 130ºC. Am așezat tava în cuptor, la o înălțime situată în partea inferioară a acestuia. Am menținut cuptorul la 130ºC timp de 30 de minute apoi l-am stins și am lăsat borcanele să se răcească bine în cuptor, timp de minimum 8 ore (sau peste noapte).
În final, am scos borcanele din cuptor și le-am depozitat în cămară, într-un loc bine umbrit.
Păstrarea și servirea
Borcanele cu gogoșari în sos de roșii se păstrează perfect, vreme îndelungată (chiar și de pe un an pe altul) chiar dacă nu conțin conservanți. Ceea ce îi face să se păstreze este igiena modului de lucru – sterilizarea recipientelor și a produsului gata îmbuteliat.
După ce se deschide un borcan, cantitatea care rămâne trebuie să fie depozitată la frigider și consumată prioritar. Merg superb lângă fripturi de orice fel dar și lângă o mâncare simplă de legume, cum ar fi iahnia de fasole sau mâncarea de cartofi.
ALTE REȚETE DE CONSERVE PENTRU IARNĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns