Gem de căpșune fără zahăr, cu semințe de chia, gata în 10 minute – video
Gem de căpșune fără zahăr, gata în doar 10 minute, cu semințe de chia – rețetă video. Rețetă de gem de căpșune cu ingrediente puține, foarte sănătos, potrivit pentru copii și diabetici.
Rețeta asta de gem de căpșune este miraculoasă! Sunt atât de bucuroasă de descoperire și abia aștept să încerc procedeul și cu alte fructe zemoase. Pe scurt: fără pic de zahăr, un gem de căpșune perfect gelifiat, roșu-rubiniu, cu o aromă intensă și un gust senzațional! Cum e posibil? Grație proprietăților miraculoase ale unuia dintre cele doar trei ingrediente principale pe care le-am folosit: semințele de chia!
Despre semințele de chia am mai scris, pe blog, cu multă vreme în urmă. După mai bine de zece ani de când le-am menționat prima dată extraodinarele proprietăți, multe smoothie-uri și budinci delicioase cu chia mai târziu, iată, le folosesc și într-un gem de căpșune care a ieșit absolut senzațional! Nu doar că sunt atât de ajutor, dar semințele de chia sunt și foarte sănătoase, fiind considerate un super – aliment. Mai multe despre ele puteți afla cu un click pe imaginea de mai jos.
Acum, că secretul gelifierii gemului meu a fost dezvăluit, mai rămâne problema îndulcitorului. Căpșunele, la fel majorității fructelor, devin acre prin fierbere. Pentru acest gem de căpșune fără zahăr se pot alege diferiți îndulcitori naturali: miere (care NU devine toxică, nu vă temeți), sirop de arțar sau de agave etc. Eu am ales siropul de agave din care am folosit o cantitate moderată, pentru că nu îmi place gemul prea dulce. Evident, cine dorește mai dulce, poate adăuga în plus. Cantitatea de îndulcitor se ajustează după puterea de îndulcire a substanței folosite, că nu sunt toate la fel. E bine să se pună câte puțin și să se ajusteze conform preferințelor fiecăruia. Și bineînțeles, nimic nu e mai important decât căpșunele, care trebuie să fie coapte și aromate și se pot folosi proaspete sau congelate.
Ingrediente gem de căpșune fără zahăr – cu semințe de chia – rețeta video
- 400 de grame de căpșune (cântărite gata curățate – proaspete sau congelate)
- 50 de grame de semințe de chia
- opțional: 1-2 linguri de zeamă de lămâie
- 60 de grame de sirop de agave sau îndulcitorul natural preferat
Rețeta video pentru gem de căpșune fără zahăr, cu semințe de chia
Mod de preparare – rețeta în format text, printabil
1. Am spălat 450 de grame de căpșuni, în ideea de a-mi rămâne 400 de grame după curățare. Le-am zvântat bine, după ce le-am spălat, apoi le-am curățat de tulpină și le-am tăiat în bucățele. Dacă preferați un gem cu textură de pastă, fără bucățele de fructe, puteți să dați căpșunele de blender.
2. Am pus toate bucățelele de căpșuni într-o cratiță de 2 litri. Am adăugat zeamă de lămâie (de la ½ de lămâie am pus eu). Zeama de lămâie nu e obligatorie, dar limitează oxidarea fructelor și ajută la obținerea unui gem cu o culoare mai frumoasă.
3. Am pus cratița pe foc mediu-iute. Am amestecat foarte puțin, pentru că oricum, căpșunele lasă foarte mult suc și riscul de a se prinde e mic. În scurt timp, sucul plutea la suprafață.
4. Când sucul a început să clocotească, am adăugat semințele de chia și am amestecat bine.
5. Imediat, am adăugat și siropul de agave, pe care l-am folosit eu ca îndulcitor pentru acest gem de căpșune fără zahăr. Puteți alege și alți îndulcitori, așa cum am sugerat mai sus, în introducere.
6. După adăugarea semințelor de chia și a siropului de agave, acest gem de căpșuni se mai fierbe 3 minute, timp în care trebuie amestecat continuu. Gemul se îngroașă vizibil și se va mai îngroșa după ce se răcește.
7. Am îmbuteliat gemul fierbinte, în borcane sterilizate, cu capace sterilizate.
Cum se sterilizează borcanele? Află cu un click pe poza de mai jos.
Am acoperit borcanele cu capace (musai să fie verificate înainte, să închidă etanș). Am întors borcanele cu gem de căpșune fără zahăr cu josul în sus pentru 3 minute, apoi le-am așezat în poziția firească și am așteptat să se răcească.
Depozitare și servire
Conform rețetei din care m-am inspirat, de pe blogul Gimme Some Oven, acest gem poate fi păstrat 1 săptămână, la frigider. Totuși, cu o sterilizare corectă, la cuptor sau în bain-marie (25 de minute la bain marie, sugerez eu), cred că poate rezista în cămară mult și bine. Până la urmă, putem păstra conserve care nu conțin pic de zahăr – mă refer la cele de legume – dacă sunt sterilizate corect!
Încă nu am testat cum se comportă acest gem de căpșune fără zahăr în cămară. Deocamdată, ne bucurăm din plin de descoperire și am făcut două ture de clătite pe care le-am umplut cu această minunăție. Gustul este identic oricărui gem de căpșuni, aromat, dulce-acrișor, foarte gustos, doar mai sănătos.
Sper să încercați rețeta și să reveniți cu impresii! Mai multe rețete cu căpșuni găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns