Papricaș de pui cu smântână
Papricaș de pui cu smântână și găluște (sau fără). O rețetă tradițională din Banat pentru papricaș sau popricaș de pui cu smântână, cu modul de preparare prezentat detaliat, pas cu pas, și lista de ingrediente la gram.
Papricașul de pui cu smântână nu e un fel neapărat rafinat, dar încă de când eram copil a devenit unul dintre felurile mele de mâncare preferate. Am gustat de atunci multe mâncăruri care mi-au plăcut, dar de papricașul cu smântână mi se face dor într-un fel irezistibil și musai să-l reiau la nesfârșit! Papricașul poate fi servit cu găluște de făină, la fel ca gulașul de vită cu găluște ”csipetke”, a cărui rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Dacă nu aveți chef de găluște, să știți că acest papricaș de pui cu smântână merge bine și cu niște cartofi natur sau cu nokedli (spatzle). Iar dacă nici acestea nu vă tentează, puteți încerca rețeta de papricaș de pui cu cartofi, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la rețeta de azi, cred că acest papricaș de pui cu smântână a rămas atâția ani unul dintre felurile mele preferate din motive mult mai serioase decât simpla nostalgie. E cremos, condimentat și delicios, nici nu pot spune cât de bun! Rețeta o găsiți explicată în cele ce urmează.
Ingrediente papricaș de pui cu smântână
- 1 kg – 1,5 kg de carne de pui cu tot cu os – eu am avut un pui mare de casă, e la care am folosit bucățile bune de friptură (pulpe, piept, aripi) tăiate în bucăți potrivite
- 200 de grame de smântână
- 300 de grame de ceapă (3 cepe mari)
- 1 cățel mic de usturoi, zdrobit
- 2 linguri de ulei
- sare
- piper negru măcinat
- 1 lingură cu vârf de paprika dulce de ardei, de foarte bună calitate (30 de grame)
- 2 linguri de făină (40 de grame)
- 1-2 foi de dafin
- pătrunjel verde tocat pentru presărat la final
- opțional, 1 linguriță de chimen măcinat
- opțional, 2-3 ardei (ardei grași și/sau kapia)
- opțional, 1-2 rosii mici, opărite și decojite sau 1 linguriță de pastă de roșii
Opțional, aluatul pentru găluște
- 2 ouă,
- 2 linguri de ulei,
- ½ de linguriță de sare
- 150 de grame de făină
Mod de preparare pentru rețeta de papricaș de pui cu smântână
Observație: dacă pregătiți mâncarea asta pe timp de vară și aveți la dispoziție legume proaspete și gustoase (ardei și roșii) e bine să le folosiți. Daca faceți, însă, papricașul iarna, veți obține o mâncare foarte gustoasă folosind doar o paprika bună și aromată. Când zic ”bună”, mă refer să fie cu adevărat din ardei, așa cum se produce tradițional, în zona mea.
Dar să purcedem, deci, la prepararea rețetei :). Voi încerca să prezint ambele variante, atât cea hibernală, cât și cea cu legume de vară. Diferențele dintre ele sunt oricum, minime.
Rumenirea bucăților de pui
1. Pentru rețeta de papricaș de pui cu smântână, recomand să se folosească o cratiță cu fundul mai gros, cu volumul cam de 4 litri. Eu am o cratiță de fontă pe care o folosesc de obicei. În această cratiță am încins uleiul, apoi carnea am prăjit-o în uleiul încins, pe toate părțile, cât să se rumenească frumos pielița. Am întors carnea pe toate părțile iar rumenirea bucăților de pui a durat cam 8-10 minute.
După ce toate bucățile s-au rumenit la suprafață, am scos carnea din cratiță și am pus-o într-un castron. Atenție, în această fază nu trebuie să fie gătita carnea în profunzime, doar rumenită.
Gătirea papricașului
2. Între timp, aruncând câte un ochi la cratiță, am reușit să curăț, să spăl și să toc mărunt ceapa.
3. În cratiță, după rumenirea pulpelor, se colectează mai multă grăsime decât am pus la început (cele 2 linguri de ulei), pentru că se topește din grăsimea proprie a puiului. În această grăsime, am călit ceapa tocată, presărată de la început cu un pic de sare. Călirea a durat 7-8 minute, timp în care am amestecat constant și am menținut focul la mic.
4. Dacă se folosesc, acum se adaugă și ardeii curățați de căsuța semințelor și tăiați în jumătăți sau sferturi. La fel, tot acum punem și cățelul de usturoi fin zdrobit. Ardeii se lasă în bucăți mari ca să se poată îndepărta pielițele la final. Eu țin cont câte bucăți de ardei am pus în cratiță și știu la final că tot atâtea bucăți de pieliță trebuie să scot. Adaug acum și dafinul și amestec totul, constant, cam 2 minute.
5. Când ceapa a devenit sticloasă, am adăugat paprika dulce și am amestecat rapid, să se impregneze cu grăsimea din cratiță. Am adăugat imediat carnea, cu tot cu sucul pe care l-a lăsat în castron. Am adăugat apă fierbinte, cât să acopere carnea. Atenție! Trebuie să se lichidul cât de repede, pentru că paprika de ardei se caramelizează ușor și își schimbă gustul, putând afecta și papricașul.
6. Am lăsat cratița cu papricaș de pui să fiarbă, la foc mic, acoperită cu capacul, până ce carnea a fost moale.
Cât timp se gătește papricașul?
În funcție de tipul de carne folosit, asta poate dura mai mult sau mai puțin. Niște bucăți de piept de pui din magazin, tăiate cuburi de 3-4 cm, vor fi gata în 12-15 minute. Dacă se folosește pui crescut la țară, timpul de fierbere poate trece de 1 oră.
7. Pe toată durata gătirii, am verificat constant să aibă suficient lichid. După ce carnea s-a frăgezit bine, am mai lăsat cratița cu papricaș pe foc, cât să scadă un pic sosul. Tot acum se îndepărtează și pielițele de ardei (dacă s-au folosit) și se adaugă în papricașul de pui roșiile curățate de pieliță, tocate, sau pasta de roșii (dacă se folosesc și ele, că nu-i musai).
Găluște pentru papricaș de pui cu smântână
8. După ce carnea s-a frăgezit bine, pun smântâna într-un castron și o bat bine cu o furculiță cu făina. Adaug 3-4 linguri de apă rece și omogenizez bine. Dacă nu am intenția să fac și găluște, torn smântâna în papricașul care fierbe molcom chiar acum, amestecând bine. Dacă fac și găluște, adăugarea smântânii se amână până la pasul 10.
9. În cazul în care optați să adăugați și găluște în acest papricaș de pui (eu fac asta aproape întotdeauna), acum e momentul să ne ocupăm de ele. Eu bat cele două ouă cu uleiul și cu un praf de sare și adaug treptat făina. Amestec în continuu, până la obținerea unei compoziții de consistența unei creme care-și menține forma. Înmoi o lingură în lichidul clocotit din oală și cu ea se formez găluște, pe care le plonjez în mâncare. Găluștele fierb foarte rapid, în 2-3 minute sunt gata.
10. Așadar, am făcut găluște și pun smântâna în cratiță abia după ce acestea sunt deja fierte. Am grijă ca amestecul de smântână cu făină să fie semi lichid (mai adaug apă rece, dacă e nevoie) și amestec bine cu lingura de lemn.
11. Am mai fiert papricașul vreo 5 minute, la foc mic, apoi am oprit focul și am potrivit gustul cu sare, piper și chimen măcinat (dacă optați să-l folosiți). În final, am presărat pătrunjel verde tocat și gata! Nu am mai avut altceva de făcut decât să-mi pun o porție de papricaș de pui cu smântână!
Servirea
Acest papricaș de pui cu smântână se servește cald, presărat cu un pic de pătrunjel verde tocat în momentul servirii. După gust, puteți servi la masă un ardei iute proaspăt sau murat, dacă preferați mâncarea mai picantă. Dacă papricașul conține și găluște, nu mai are nevoie de nicio altă garnitură.
Iată și o porție de papricaș de pui alături de nokedli, ziceți voi dacă nu e super apetisant?!
Dacă niciuna dintre aceste garnituri nu vă atrage, să știți că mâncarea asta merge cu orice garnitură adecvată preparatelor cu sos. Mă refer la cartofi natur, un piure de cartofi, orez, paste fierte etc.
Să vă fie de folos! Aici aveți o variantă de papricaș cu oase de porc.
Lasă un răspuns