Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Muffuletta sandwich

Muffuletta sandwich

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

sandwich muffuletta retetecalamamaro-1
Muffuletta, un sandwich cu istorie

Muffuletta este un sandwich foarte, foarte consistent și deopotrivă de gustos. Rețeta acestui sandwich a apărut prin 1906 într-un Deli Shop, tip de stabiliment despre care v-am povestit de curând în articolul despre istoria sandwich-ului. Deli Shop-ul despre care vorbim acum se afla în cartierul francez din New Orleans și purta numele de Central Grocery.

Imigranții italieni de la fermele din jurul orașului veneau cu produsele la piața apropiată și, la ora prânzului, intrau în magazin și îi cereau vânzătorului o ”muffuletta” (cuvântul denumește și o pâine tipic siciliană, rotundă, plată și presărată cu susan), mortadella, șuncă, brânză și salată de măsline creolă. Vânzătorul le oferea cele comandate și apoi îi privea pe oameni mâncând, sprijiniți de butoaie sau așezați pe câte o bordură, toată hrana balansându-se într-un echilibru precar pe genunchii lor.

Gândindu-se să le vină în ajutor, vânzătorul le-a propus să construiască un super sandwich, care bate shaorma cu de toate a zilelor noastre, gândindu-se că oamenilor le va fi mult mai ușor să își mănânce prânzul: a ales aceeași pâine muffuletta, pe care  a tăiat-o în două și a umplut-o cu straturi generoase de salată de măsline, salam, șuncă și brânză. Ideea a avut un mare succes iar cei de la Central Grocery au început să pregătească multe sandwich-uri în avans, păstrându-le la rece. Așa au ajuns să constate că un sadwich muffuletta este cu mult mai bun după un anumit timp de așteptare, în care gusturile să se armonizeze perfect. Sandwich-ul Muffuletta este azi unul dintre preparatele emblematice ale New Orleans-ului.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2
Grad de dificultate: redus

Ingrediente sandwich Muffuletta

  • 2 chifle mari (16-18 cm. diametru) cu susan, destul de plate, cu o textură asemănătoare cu focaccia sau ciabatta, eu am făcut rețeta mea de chifle moi
  • 200 de grame de salam Napoli Cris-Tim
  • 160 de grame cașcaval feliat
  • 80 de grame de măsline verzi, umplute cu ardei pimiento
  • 80 de grame de măsline negre kalamata
  • 60 de grame de ardei gras
  • 1 cățel mic de usturoi
  • 1 lingură de capere murate, tocate
  • 2 tije de apio tăiate cubulețe fine
  • 1 morcov mic, ras pe răzătoare
  • 1-2 ardei iuți peperoncini, foarte fin tocați
  • 2 linguri cu vârf salată de murături asortate (murăturile folosite în varianta originală erau ”Giardiniera”, eu am folosit un amestec de castravete cornichon în oțet, gogoșari și conopidă, folosiți combinația dorită dar să fie din cele dulci-acrișoare, nu murate în samură)
  • 1 ceapă mică, de preferință ceapă albă, care e crocantă și ceva mai dulce
  • 1/2 linguriță oregano uscat
  • 1/2 linguriță busuioc uscat
  • 1/2 linguriță piper măcinat
  • 1/2 de legătură de pătrunjel verde tocat
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • oțet de vin roșu, după gust
  • opțional, se pot adăuga mai multe tipuri de salam și alte mezeluri (mortadella, prosciutto cotto, diferite tipuri de șuncă) în același sandwich

Preparare sandwich Muffuletta

Pe lângă ingredientele de pe lista, pentru un sandwich muffuletta adevărat e nevoie și de răbdare. Nu durează mult să îl asamblezi, doar că e mult mai bun după ce stă la frigider câteva ore bune, poate chiar peste noapte. Salata creolă are nevoie și ea de măcar două ore de repaus, timp în care ingredientele să apuce să se cunoască unele cu celelalte. Iată de ce timpul minim de preparate al acestui sandwich este de 5 ore, două ore de așteptare pentru salată și încă trei după asamblarea sandwich-ului. Asta nu înseamnă, însă, că acest sandwich nu ar fi bun imediat după asamblare, nici vorbă, va fi delicios! Numai că după acel timp de așteptare devine cu adevărat special.

1. Salata creolă. Am pregătit-o pentru prima dată dar categoric o să o reiau de multe, multe ori de acum înainte, pentru că, în sandwich sau nu, salata asta e minunată. Pur și simplu, toate ingredientele în afară de pâine, carne și brânză se pun într-un castron.

muffuletta sandwich, salata creola 1

2. Se amestecă bine, se acoperă castronul și se dă la frigider pentru minimum 2 ore. Țineți cont că salata nu are altă sare decât cea din măsline, e nevoie de un timp pentru ca gustul sărat să pătrundă în toate celelalte ingrediente.

muffuletta sandwich, salata creola 23. Pâinea e foarte importantă pentru sanwich-ul muffuletta, trebuie să fie o pâine bogată, cu miezul moale și coaja subțire. Am considerat că rețeta mea de chifle moi (click pe link pentru rețetă) s-ar potrivi perfect, așa că am pregătit câteva, le-am aplatizat bine, le-am umezit suprafața cu apă și le-am presărat cu susan. Am folosit doar două din cele 8 chifle pe care le-am pregătit dintr-o porție de aluat, dar vor fi perfecte și pentru altceva.

paine pentru muffuletta sandwich

4. După ce salata s-a relaxat în voie la răcoare și am pregătit și pâinea, e timpul să asamblăm sanwich-ul: se taie chifla în două pe lățime, se scobește o parte din miezul ambelor jumătăți, se umplu scobiturile cu salată și se presează bine.

muffuletta sandwich, asamblare 1

Pentru sandwich-ul muffuletta se recomandă diferite tipuri de mezeluri, am văzut variante care conțineau și mortadella, și cârnat uscat, și șuncă de parma și prosciutto uscat, ce mai, adevărate bombe calorice! Sandwich-ul meu, cu toate că am evitat atât cantitățile exagerate de carne cât și combinațiile de-a dreptul periculoase, după părerea mea a fost foarte, foarte consistent. Și pentru că povestea sandwich-ului muffuletta a pornit de la imigranții italieni, am ales salamul Napoli de la Cris-Tim, cu un gust echilibrat și delicios.

salam napoli cris-tim

5. Deasupra salatei cu care s-au umplut sandwich-urile se aștern straturi de mezeluri și se presează bine după fiecare strat. Se adaugă cașcavalul și se presează din nou. Se unesc cele două jumătăți apoi sandwich-urile se înfoliază strâns în folie alimentară și se dau la frigider pentru minimum 3 ore.

asamblare muffuletta sandwich 2

6. După trecerea celor 3 ore, sandwich-ul muffuletta se taie foarte frumos, straturile fiind stabile. Se poate tăia în jumătăți dar se și poate porționa ca un tort, în 6-8 felii. Îl recomand atunci când vă este cu adevărat foame și e absolut delicios, așa că nu o să pară foarte mult, pentru că se mănâncă de obicei cu poftă. Un sandwich muffuletta ține foamea departe timp de câteva ore bune.

sandwich muffuletta retetecalamamaro 2

Ei bine, această rețetă de sandwich muffuletta este o provocare pe care v-o lansez vouă cititorilor mei, pe care vă invit să propuneți printr-un comentariu la acest articol propriile voastre rețete de sandwich. De ce să faceți asta? Citiți totul mai jos.

În parteneriat cu prietenii de la Cris-Tim, se lansează azi pe lauralaurentiu.ro competiția The Sandwich Battle, care se va desfășura în același timp și pe blogurile crazymothercooker.blogspot.ro, teoskitchen.ro, divainbucatarie.ro și savoriurbane.ro.

În cadrul acestei competiții, bloggerii participanți – Florin Itu, Teodora Rogobete,  Cristina Toth,  Oana Igrețiu și cu mine – își invită cititorii să trimită cele mai inedite, tentante, surprizătoare și neapărat delicioase rețete de sandwich, începând de astăzi și până în2 septembrie. Fiecare blogger va alege, în perioada 2 septembrie-6 septembrie, cea mai reușită rețetă care i-a fost propusă, urmând ca, împreună cu cititorul care a propus rețeta, să facă echipă în finala Sandwich Battle care se va desfășura pe 10 septembrie 2015 în București, la restaurantul Iconic Food Wine&Design by Camelia Șucu.

Cris-Tim va acoperi toate costurile de deplasare a concurenților până la București, cât și cazarea la hotel.

Fiecare echipă (formată din blogger și cititorul câștigător) va avea la dispoziție toate ingredientele necesare pentru realizarea sandwich-urilor.

PREMIUL: Sandwich-ul câștigător va fi menținut 1 lună în meniul restaurantului Iconic Food Wine & Design sub denumirea aleasă de echipa câștigătoare. Acțiunea va fi urmată de un brunch care va fi un prilej de socializare cu echipele participante, cu gazdele și cu reprezentanții Cris-Tim.

In plus, cititorii mei care vor trimite cele mai bune retete, trei la numar, vor fi recompensati cu un premiu gustos de la Cris Tim, o ladita cu salamurile crud uscate si un vin bun.

premii

Așadar, ce ziceți? Facem echipă și câștigăm noi acest Sandwich Battle, că n-o fi așa de greu? Dacă vrei să ne cunoaștem și să gătim împreună pe 10 septembrie la București, surprinde-mă cu cel mai bun sandwich din lume!

Udate 3 septembrie: am ales cei trei câștigători,  dintre care cel mai norocos mă va însoți la Sanwich Battle pe 10 septembrie:

Premiul al 3-lea merge la Tunde, pentru sandwich-ul cu pasta delicioasa cu ardei copt, unt și cașcaval, o idee minunata!

Premiul al 2-lea pleacă imediat către Corina Apostu, pentru sandwich-ul cu avocado și salsa de ardei copt, o rețetă bună,  merita încercată.

Premiul 1, alături de șansa de a găti împreună și de a petrece câteva ore minunate alături de ceilalți bloggeri concurenți,  merge la Claudia Vasilache, pentru o poveste delicioasa a unui sandwich dintr-o zi de vara târzie. Felicitări tuturor participanților!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 comentarii la Muffuletta sandwich

  1. Tünde spune:

    Iuhuuuuu, am primit premiul :) Multumim retetecalamama si http://cristim.ro/ :) Salamurile sunt ca de obicei, delicioase si vinul a fost bun. Pana si cutia e minunata. Va multumim din suflet.

  2. Corina Apostu spune:

    Multumesc foarte mult pentru apreciere si pentru premiu!

    • Laura Laurentiu spune:

      Corina, cu toata placerea! Mi-a placut mult ca ne-am cunoscut, esti tare priceputa si bine orientata in bucatarie, felicitari!

  3. Ioan Bârsan spune:

    Super sandwich gourmet: pâine de casa, 100 de grame salam chorizo, 100 de grame salam potcoava, 100 de grame cașcaval feliat, cuburi de avocado, unt, ceapa murata, ardei iute murat. Ceapa murata și ardeiul iute murat se taie mărunt cu cuțitul și se amesteca cu avocado. Se unge painea cu unt și se adaugă straturi de salam, cașcaval și salată cu avocado și murături. Se acoperă cu a doua felie de pâine cu unt și se presează bine. Pofta buna!

  4. Ana Paquin spune:

    Reteta mea de sanwich cu salam pontic Cris Tim: o chifla moale de la Auchan, 100 grame sala pontic, crema de brânză cu ierburi, castraveți, roșii, ardei, pătrunjel verde, 1 lingură ulei de măsline, 3-4 măsline fără sâmburi. Castravetele, ardeiul și roșia o tai în cuburi mici, adaug pătrunjelul, măslinele tocate, sare și uleiul de măsline. Tai chifla în două și o prăjesc pe grill-ul de aragaz. Ung chifla cu crema de brânză cu verdeturi. Adaug salamul și salată de legume din belșug. Pofta buna!.

  5. Tudor spune:

    Corina, te-ai inscris inainte la acest concurs si pe blogul lui teo. Vrei sa te inscrii la toate? :)) exagerezi

    • Laura Laurentiu spune:

      Asta dovedeste ca a avut o mare dorinta de a participa la sandwich battle. :) De altfel, a trimis retete diferite, toate foarte bune.

  6. Corina Apostu spune:

    Arriba Sandwich este un senvis pe care eu il fac de obicei cu piept de pui cu miere, lamaie si cimbru, dar consider ca e o provocare sa il fac si cu salam crud uscat Crist-Tim.

    Pentru aceasta reteta am nevoie de urmatoarele ingrediente:

    cateva feliute de Salam Pontic Cris-Tim
    1 avocado
    jumatate de rosie curatata de coaja si seminte
    1 ceapa rosie
    zeama de la o lamaie
    1 ardei kapia
    2 catei de usturoi
    sare
    piper
    coriandru verde uscat
    2 linguri de otet
    1 lingurita de ulei de masline
    1 cana de cascaval ras (gras)
    In primul rand trebuie sa preparam sosurile si anume Guacamole si Salsa de ardei Kapia, pe care le vom pune in senvis. Primul este preferatul meu si al prietenilor mei care imi cer sa il fac la fiecare intalnire “culinara”. :)

    Guacamole
    Tocam jumatate de ceapa rosie foarte marunt.

    Curatam de coaja o jumatate de rosie si o tocam si pe ea foarte marunt.

    Taiem un avocado in doua, il scoatem cu o lingura din coaja si il strivim asa, pana devine o pasta nu foarte fina. Mie una nu-mi place absolut deloc sa il bag in blender, pentru ca mi se pare ca devine gretos. Si in plus, imi place foarte mult sa aiba si putina textura. :)

    Punem toate ingredientele intr-un bol, turnam zeama de la jumatate de lamaie peste (nu lasati avocado prea mult “nelamait”, pentru ca oxideaza imediat), un praf de sare si unul de piper si amestecam. Aici depinde si de gust, mie una imi place mai acrisor si cu putin mai multa sare. E gata! Il bagam la frigider pana cand sunt gata si celelalte parti.

    Salsa de Kapia
    Aceasta reteta este simpla si foarte aromata.
    Coacem doi ardei kapia, ii curatam de coaja si ii tocam foarte marunt.
    Luam cealalta jumatate de ceapa rosie nefolosita si o tocam si pe ea foarte marunt.
    Tocam marunt un ardei iute (iute sa fie, nu dinala bulgaresc fara niciun Dumnezeu, pentru ca aici are rolul de spice mai mult si nu de leguma in sine).
    Pisam un catel marisor de usturoi.
    Punem 1 lingura de ulei de masline, una de otet, un praf serios de sare si o lingurita plina de coriandru verde uscat.
    Amestecam toate ingredientele si avem cea mai delicioasa salsa de kapia, foarte colorata si aromata!
    Ideal ar fi ca ea sa stea peste noapte in fridiger sau macar cateva ore, dar e ok si asa, daca nu mai aveti rabdare.

    Acum sa asamblam sandwich-ul.
    Ca si painica eu am ales doua baghete cu branza de la Auchan. Pentru ca eu de obicei fac acest sandwich cu pui, am decis ca aceasta reinterpretare sa fie mai cheesy, ca sa se lege mai bine toate ingredientele.
    Taiem baghetele pe lung, nu le scobim si le punem pe grill-ul incins. Dupa ce s-au prajit pe interior, presaram cascavalul gras ras deasupra, pe care dintre jumatati, asteptand putin sa se bronzeze si pe partea cealalta.
    Cand sunt gata, punem in strat de salsa, apoi asezam frumos salamul Pontic din gama de salamuri crud uscate Cris-Tim.

    Cel de-al treilea strat este de guacamole. Ultimul pas este unirea celor doua jumatati de bagheta. Ta-da! Un sandwich delicios si fresh. :)

    Sper sa va placa reteta mea si sa pornim impreuna in calatoria Sandwich Battle de la Bucuresti.

    Pofta buna! :)

  7. Adina spune:

    Buna, Laura. Ma inscriu si eu cu o reteta la tine pe blog.
    Sandwich-ul este un praparat atat de gustos, hranitor, usor de facut si, mai ales, putem folosi orice ingrediente avem la indemana in casa si in zeci de combinatii incat nu e de mirare de ce este iubit de cei mari dar si de cei mici – e ca si fratele mai mic al pizzei :)

    Pentru reteta avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
    > chifla de sandwich cu multiseminte.
    > salam feliat subtire
    > maioneza de avocado (aveti reteta aici pe blogul Laurei: http://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-diverse/maioneza-de-avocado.html)
    > telina rasa
    > rosii felii
    > castraveti murati
    > cateva fire de cresson
    > un ou fiert feliat.

    Maioneza de avocado se amesteca impreuna cu telina rasa, apoi se ia chifla si se taie in doua si se pune cu miezul pe plita sau grill pana devine usor rumenita.
    Dupa ce toate ingredientele sunt pregatite, se poate trece la asamblarea sandwichului incepand cu ungerea celor doua jumatati de chifla cu maioneza.
    Apoi se pun intre feliile chiflei succesiv: feliile de salam, feliutele de rosii si castravetii murati, cressonul si ultimele feliile de ou fiert.
    Sotul meu este mare fan seminte, deaceea pentru un plus de gust crocant, sigur ar adauga in maioneza extra seminte.
    Sandwich-ul meu este satios, poate fi mancat dimineata la micul dejun sau luat fara probleme la serviciu si mancat pana la ora 12 fara a ne fi frica de ingrasat tocmai pentru ca il consumam in acest interval orar al zilei insa, cei fara probleme cu silueta (copiii, sotul) il pot consuma oricand pentru continutul de proteine si vitamine.
    Va urez voua si familiei pofta buna!

  8. alex tudor spune:

    Reteta mea: 2 felii de toast, 1 lingurita mustar Dijon originale, 1 lingurita pasta de măsline cu ansoa, castraveti in otet, 100 grame salam chorizo, 1 felie de Gouda sau
    schweizer. Una din felii se unge cu mustar, a doua cu pasta de măsline. Se împarte salamul intre cele doua felii. Pe una din felii punem brânză, pe a doua castravetii. Unim feliile cu umplutura la mijloc. 3 minute la sandwich maker si iese un deliciu!

  9. Tunde spune:

    Doamna Laura, multumim pentru ocazia de a participa la acest concurs. Noi preferam salamul Potcoava, pe paine facuta in casa, cu unt si ardei. Copii mei ar putea manca toata ziua. Dar ei mananca si salamul gol, sau cu pita goala, nu e nici o problema. Ne place mult si pe pizza sau pe sanwich cald, cu mult cascaval.

    Cam așa procedez: dau la blender untul cu cașcavalul ras și adaug 1 ardei copt capia, curățat de pieliță și semințe. Adaug sare și piper după gust și mixez bine pana obțin o pasta omogena și gustoasa. Ung feliile de pâine ardelenească cu aceasta pasta, adaug felii de salam potcoava, roșii și salată după gust și sezon.

    Va urmaresc cu drag retetele si va pup.

  10. Claudia spune:

    Laura, nu cred ca te pot surprinde cu reteta mea de sandwich, dar sper sa iti placa povestea ei. E povestea unui sandwich făcut intr-o zi de vara târzie, cu directa „complicitate” a minunatei mele gradini pline de legume. :)

    Paine cu maia proaspat scoasa din cuptor, mozzarella, putin busuioc tocat, usturoi și semințe de pin, ulei bun de măsline. Salam chorizo si rosii proaspat culese din gradina, și pentru ca un sandwich bun are nevoie, în opinia mea, și de putina textură, voi adaugă și o salata de ierburi
    proaspete, în care îmi place sa pun rucola, salata iceberg (care e crocantă și dulce) dar și puțin creson picant. Dressing din muștar cu miere de albine, zeama de lămâie, sare, piper și ulei de măsline. Pentru ca mi s-a părut mie ca merge și un pic de dulceață în combinație, am adăugat și o para curățată, tăiată cubulețe.
    Totul începe cu facerea pâinii cu maia, sa tot fie cu 12 ceasuri înainte :). Dar ce frumos miroase în bucătărie și ce delicioasa devine povestea mea de aici încolo!
    Din 1 linguriță semințe de pin, busuioc și ulei de măsline picurat puțin câte puțin, în timp ce răsnim energic in mojar, pregătim un pesto. Ungem doua felii de pâine proaspata cu maia cu acest pesto și doamne, bine mai miroase!
    Intr-un castronel, punem 1 lingurita de muștar și turnam în fir subțire 30 de ml. de ulei de măsline, amestecând continuu. Adăugăm zeama de la 1/2 de lămâie, sare și piper. Punem o mânuță de ierburi asortate si cubuletele de para intr-un castronel și adăugăm dressingul.
    Pe una din feliile de pâine unse cu pesto pun o felie zdravănă de mozzarella (dacă nu am merge și o branza buna, românească) iar pe cealaltă salamul și o felie de roșie tăiată transversal, presărată cu sare. Adaug salata minunata și dacă mi-au mai rămas vreo 3-4 semințe de pin, le prăjesc un pic intr-o tigaie uscata si le ascund și pe ele în interiorul acestui sandwich delicios.
    Si-am încălecat pe-o sa și sper ca ti-am făcut pofta cu povestea mea!

  11. Simona Cirmu spune:

    Propunerea mea este Sandwich de vara.
    Ingredientele si descrierea sunt mai jos:

    INGREDIENTELE SUNT PENTRU UN SANDWICH CU DIMENSIUNEA 25/13 CM:

    1 Ciabatta de 25/13 cm
    170 g pesto de busuioc ( se pun in blender, la mixat, 50 g busuioc verde, 40 g parmezan, 1 catel de usturoi, 20 g muguri de pin, 2 lingurite zeama de lamaie, sare dupa gust si se toarna treptat 60 g ulei de masline)
    1 ardei kapia
    1 vanata mica
    1 dovlecel mic
    3 rosii feliate
    3 felii subtiri de sunca de casa
    3 felii de branza Halloumi – 120 g
    Ulei de masline pentru stropit legumele – 2 linguri
    Mix de ierburi italiene cu sare.

    Mod de preparare:

    Painea se taie pe lungime, in 2 parti egale, se scoate o parte din miez si apoi se ung feliile bine cu pesto de busuioc.
    Ardeiul si vanata se curata de coaja, se feliaza, apoi se pun la copt, pe gratar, impreuna cu un ardei kapia si cu 3 felii de branza Halloumi. Dupa coacere, se pune ardeiul kapia intr-o punga cu zip, unde se lasa pentru cateva minute, apoi se scoate si se curata de pielita. Ulterior se stropesc toate legumele cu ulei de masline si apoi se condimenteaza cu mix de ierburi italiene, cu putina sare.
    Constructia sandwich-ului arata astfel:
    – O felie de paine unsa cu pesto de busuioc
    – Un strat de dovlecei, vinete coapte la gratar, stropite cu ulei de masline si condimentate cu mix de ierburi italiene, cu sare.
    – Un strat de ardei Kapia, copt si stropit cu ulei de masline si ierburi italiene
    – Un strat de branza Halloumi la gratar
    – Un strat cu felii de sunca de casa
    – Un strat de rosii stropite cu ulei de masline si condimentate cu ierburi italiene
    – Capacul sandwich-ului este reprezentat de a doua felie de paine, unsa cu pesto de busuioc.
    Se preseaza bine sandwich-ul si se pune in folie alimentara, lasandu-se cel putin 1 ora, sa se patrunda aromele, iar deasupra lui se pune ceva mai greu, pentru a presa ingredientele din componenta acestuia.
    Dupa minim o ora, se scoate din folie si se feliaza.
    In acest sandwich se combina gustul picant adus de usturoi si vinete cu parfumul dat de busuioc, dulceata dovlecelului, gustul sarat dat de branza haloumi si sunca, precum si izul dulce-acrisor adus de rosii.
    Pofta buna!

  12. Alina Codrean spune:

    Laura se pare ca sunt prima care se inscrie!
    Reteta mea pentru cel mai bun sandwich are nevoie de urmatoarele ingrediente :

    * 1 salota medie
    * 50-70 gr branza de capra
    * 4-5 felii de salam Potcoava Cris-Tim
    * 2 smochine
    * 1 catel de usturoi
    * 1 lingura ulei de floarea soarelui
    * 1 lingura ulei de masline
    * 1 lingurita crema de otet balsamic
    * 1 croissant de buna calitate

    Se taie julien ceapa si se caramelizeaza intr-o tigaie cu o lingura de ulei de masline. Cand aceasta e moale si aurie se scote intr-un bol si se lasa sa se raceasca.
    Taiati smochinele in doua si puneti-le pe un grill uns cu putin ulei de floarea soarelui. Lasa pe fiecare parte smochinele cate1-2 minute, pana se inmoie .
    Taiati in 2 croissantul si il puneti cu miezul intr-o tigaie incinsa astfel incat sa se prajeasca si sa devina crocant putin.
    Frecati foarte usor croissantul cu catelul de usturoi, cat sa imprumute din gust. Puneti pe jumatatea de jos a croissantului ceapa caramelizata, apoi branza de capra ,feliile de salam Potcoava Cris-Tim, smochinele si stropiti totul cu putina crema de otet balsamic. Puneti peste ingrediente partea superioara a croissantului si savurati cel mai bun sandwich din croissant cu branza de capra, smochine, prosciutto si ceapa caramelizata.
    Pofta buna!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE