
Muffuletta sandwich






Muffuletta, un sandwich cu istorie
Muffuletta este un sandwich foarte, foarte consistent și deopotrivă de gustos. Rețeta acestui sandwich a apărut prin 1906 într-un Deli Shop, tip de stabiliment despre care v-am povestit de curând în articolul despre istoria sandwich-ului. Deli Shop-ul despre care vorbim acum se afla în cartierul francez din New Orleans și purta numele de Central Grocery.
Imigranții italieni de la fermele din jurul orașului veneau cu produsele la piața apropiată și, la ora prânzului, intrau în magazin și îi cereau vânzătorului o ”muffuletta” (cuvântul denumește și o pâine tipic siciliană, rotundă, plată și presărată cu susan), mortadella, șuncă, brânză și salată de măsline creolă. Vânzătorul le oferea cele comandate și apoi îi privea pe oameni mâncând, sprijiniți de butoaie sau așezați pe câte o bordură, toată hrana balansându-se într-un echilibru precar pe genunchii lor.
Gândindu-se să le vină în ajutor, vânzătorul le-a propus să construiască un super sandwich, care bate shaorma cu de toate a zilelor noastre, gândindu-se că oamenilor le va fi mult mai ușor să își mănânce prânzul: a ales aceeași pâine muffuletta, pe care a tăiat-o în două și a umplut-o cu straturi generoase de salată de măsline, salam, șuncă și brânză. Ideea a avut un mare succes iar cei de la Central Grocery au început să pregătească multe sandwich-uri în avans, păstrându-le la rece. Așa au ajuns să constate că un sadwich muffuletta este cu mult mai bun după un anumit timp de așteptare, în care gusturile să se armonizeze perfect. Sandwich-ul Muffuletta este azi unul dintre preparatele emblematice ale New Orleans-ului.
05:0000:0005:002redus
Ingrediente sandwich Muffuletta
- 2 chifle mari (16-18 cm. diametru) cu susan, destul de plate, cu o textură asemănătoare cu focaccia sau ciabatta, eu am făcut rețeta mea de chifle moi
- 200 de grame de salam Napoli Cris-Tim
- 160 de grame cașcaval feliat
- 80 de grame de măsline verzi, umplute cu ardei pimiento
- 80 de grame de măsline negre kalamata
- 60 de grame de ardei gras
- 1 cățel mic de usturoi
- 1 lingură de capere murate, tocate
- 2 tije de apio tăiate cubulețe fine
- 1 morcov mic, ras pe răzătoare
- 1-2 ardei iuți peperoncini, foarte fin tocați
- 2 linguri cu vârf salată de murături asortate (murăturile folosite în varianta originală erau ”Giardiniera”, eu am folosit un amestec de castravete cornichon în oțet, gogoșari și conopidă, folosiți combinația dorită dar să fie din cele dulci-acrișoare, nu murate în samură)
- 1 ceapă mică, de preferință ceapă albă, care e crocantă și ceva mai dulce
- 1/2 linguriță oregano uscat
- 1/2 linguriță busuioc uscat
- 1/2 linguriță piper măcinat
- 1/2 de legătură de pătrunjel verde tocat
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- oțet de vin roșu, după gust
- opțional, se pot adăuga mai multe tipuri de salam și alte mezeluri (mortadella, prosciutto cotto, diferite tipuri de șuncă) în același sandwich
Preparare sandwich Muffuletta
Pe lângă ingredientele de pe lista, pentru un sandwich muffuletta adevărat e nevoie și de răbdare. Nu durează mult să îl asamblezi, doar că e mult mai bun după ce stă la frigider câteva ore bune, poate chiar peste noapte. Salata creolă are nevoie și ea de măcar două ore de repaus, timp în care ingredientele să apuce să se cunoască unele cu celelalte. Iată de ce timpul minim de preparate al acestui sandwich este de 5 ore, două ore de așteptare pentru salată și încă trei după asamblarea sandwich-ului. Asta nu înseamnă, însă, că acest sandwich nu ar fi bun imediat după asamblare, nici vorbă, va fi delicios! Numai că după acel timp de așteptare devine cu adevărat special.
1. Salata creolă. Am pregătit-o pentru prima dată dar categoric o să o reiau de multe, multe ori de acum înainte, pentru că, în sandwich sau nu, salata asta e minunată. Pur și simplu, toate ingredientele în afară de pâine, carne și brânză se pun într-un castron.
2. Se amestecă bine, se acoperă castronul și se dă la frigider pentru minimum 2 ore. Țineți cont că salata nu are altă sare decât cea din măsline, e nevoie de un timp pentru ca gustul sărat să pătrundă în toate celelalte ingrediente.
3. Pâinea e foarte importantă pentru sanwich-ul muffuletta, trebuie să fie o pâine bogată, cu miezul moale și coaja subțire. Am considerat că rețeta mea de chifle moi (click pe link pentru rețetă) s-ar potrivi perfect, așa că am pregătit câteva, le-am aplatizat bine, le-am umezit suprafața cu apă și le-am presărat cu susan. Am folosit doar două din cele 8 chifle pe care le-am pregătit dintr-o porție de aluat, dar vor fi perfecte și pentru altceva.
4. După ce salata s-a relaxat în voie la răcoare și am pregătit și pâinea, e timpul să asamblăm sanwich-ul: se taie chifla în două pe lățime, se scobește o parte din miezul ambelor jumătăți, se umplu scobiturile cu salată și se presează bine.
Pentru sandwich-ul muffuletta se recomandă diferite tipuri de mezeluri, am văzut variante care conțineau și mortadella, și cârnat uscat, și șuncă de parma și prosciutto uscat, ce mai, adevărate bombe calorice! Sandwich-ul meu, cu toate că am evitat atât cantitățile exagerate de carne cât și combinațiile de-a dreptul periculoase, după părerea mea a fost foarte, foarte consistent. Și pentru că povestea sandwich-ului muffuletta a pornit de la imigranții italieni, am ales salamul Napoli de la Cris-Tim, cu un gust echilibrat și delicios.
5. Deasupra salatei cu care s-au umplut sandwich-urile se aștern straturi de mezeluri și se presează bine după fiecare strat. Se adaugă cașcavalul și se presează din nou. Se unesc cele două jumătăți apoi sandwich-urile se înfoliază strâns în folie alimentară și se dau la frigider pentru minimum 3 ore.
6. După trecerea celor 3 ore, sandwich-ul muffuletta se taie foarte frumos, straturile fiind stabile. Se poate tăia în jumătăți dar se și poate porționa ca un tort, în 6-8 felii. Îl recomand atunci când vă este cu adevărat foame și e absolut delicios, așa că nu o să pară foarte mult, pentru că se mănâncă de obicei cu poftă. Un sandwich muffuletta ține foamea departe timp de câteva ore bune.
Ei bine, această rețetă de sandwich muffuletta este o provocare pe care v-o lansez vouă cititorilor mei, pe care vă invit să propuneți printr-un comentariu la acest articol propriile voastre rețete de sandwich. De ce să faceți asta? Citiți totul mai jos.
În parteneriat cu prietenii de la Cris-Tim, se lansează azi pe lauralaurentiu.ro competiția The Sandwich Battle, care se va desfășura în același timp și pe blogurile crazymothercooker.blogspot.ro, teoskitchen.ro, divainbucatarie.ro și savoriurbane.ro.
În cadrul acestei competiții, bloggerii participanți – Florin Itu, Teodora Rogobete, Cristina Toth, Oana Igrețiu și cu mine – își invită cititorii să trimită cele mai inedite, tentante, surprizătoare și neapărat delicioase rețete de sandwich, începând de astăzi și până în2 septembrie. Fiecare blogger va alege, în perioada 2 septembrie-6 septembrie, cea mai reușită rețetă care i-a fost propusă, urmând ca, împreună cu cititorul care a propus rețeta, să facă echipă în finala Sandwich Battle care se va desfășura pe 10 septembrie 2015 în București, la restaurantul Iconic Food Wine&Design by Camelia Șucu.
Cris-Tim va acoperi toate costurile de deplasare a concurenților până la București, cât și cazarea la hotel.
Fiecare echipă (formată din blogger și cititorul câștigător) va avea la dispoziție toate ingredientele necesare pentru realizarea sandwich-urilor.
PREMIUL: Sandwich-ul câștigător va fi menținut 1 lună în meniul restaurantului Iconic Food Wine & Design sub denumirea aleasă de echipa câștigătoare. Acțiunea va fi urmată de un brunch care va fi un prilej de socializare cu echipele participante, cu gazdele și cu reprezentanții Cris-Tim.
In plus, cititorii mei care vor trimite cele mai bune retete, trei la numar, vor fi recompensati cu un premiu gustos de la Cris Tim, o ladita cu salamurile crud uscate si un vin bun.
Așadar, ce ziceți? Facem echipă și câștigăm noi acest Sandwich Battle, că n-o fi așa de greu? Dacă vrei să ne cunoaștem și să gătim împreună pe 10 septembrie la București, surprinde-mă cu cel mai bun sandwich din lume!
Udate 3 septembrie: am ales cei trei câștigători, dintre care cel mai norocos mă va însoți la Sanwich Battle pe 10 septembrie:
Premiul al 3-lea merge la Tunde, pentru sandwich-ul cu pasta delicioasa cu ardei copt, unt și cașcaval, o idee minunata!
Premiul al 2-lea pleacă imediat către Corina Apostu, pentru sandwich-ul cu avocado și salsa de ardei copt, o rețetă bună, merita încercată.
Premiul 1, alături de șansa de a găti împreună și de a petrece câteva ore minunate alături de ceilalți bloggeri concurenți, merge la Claudia Vasilache, pentru o poveste delicioasa a unui sandwich dintr-o zi de vara târzie. Felicitări tuturor participanților!
Lasă un răspuns