Cautare in site
x inchide

Sandwich-ul, din secolul 18 și până în prezent

Adaugata la de

sandwich reuben 1

Ce este sandwich-ul?

Un sandwich (pronunțat în română sandviș, senvici) constă dintr-unul sau mai multe tipuri de alimente cum ar fi brânză și carne feliată, aranjate între felii de pâine. La origine, sanduwich-ul a fost un tip de hrană pe care îl puteai lua ușor la pachet și mânca din mers sau un tip de gustare care nu se mănâncă neapărat la masă. De la origine până în prezent, sandwich-ul a devenit foarte popular, iar astăzi s-au dezvoltat diferite rețete și tipuri de sandwich în toată lumea.

Moștenirea lui John Montagu, al 4-lea conte de Sandwich

Sandwich-ul este considerat a fi creația lui  John Montagu, al 4-lea conte de Sandwich, cel care a dat și numele acestei combinații alimentare. Britanicii se mândresc în mod deosebit cu sandwich-ul, pe care îl consideră a fi cea mai importantă contribuție a regatului unit la gastronomia mondială.

Pare-se că acest aristocrat englez al secolului al XVIII-lea îi comanda valetului său în mod repetat să îi aducă bucăți de carne între două felii de pâine, pentru că avea o mare pasiune pentru jocul de cărți și nu dorea să părăsească masa de joc ca să mănânce cu cuțitul și furculița. Acest tip de mâncare îi plăcea lordului într-un mod deosebit pentru că îi permitea să mănânce în timp ce juca cărți, fără tacâmuri dar și fără să se murdărească pe mâini.

John Montagu 4th Earl of Sandwich

John Montagu, Conte de Sandwich – sursa foto legends 102.7

În prezent, sadwich-ul este, fără îndoială, cel mai popular tip de hrană de luat la pachet, la lucru, la școală, la picnic etc. Pâinea din sandwich poate fi simplă sau poate fi unsă cu unt, maioneză, brânzeturi etc, așa încât sandwich-ul a devenit din ce în ce mai savuros. Pe lângă pachețelul făcut în casă, sandwich-ul a devenit o provocare și pentru profesioniști, care au dezvoltat în bistro-uri și cafenele unele dintre cele mai gustoase și faimoase sandwich-uri din lume. În prezent, sandwich-urile sunt atât calde (Sandwich Reuben, Croque madame&croque monsieur etc) cât și reci (BLT, Club Sandwich etc). De asemenea, sandwich-urile ar putea fi clasificate în sărate, care sunt cel mai răspândite, dar și dulci, cum ar fi celebrul sandwich cu unt de arahide și jeleu de fructe, adorat de copiii din America (și nu doar de acolo, am crescut eu însămi în propria casă un fan înflăcărat al acestei combinații).

Deli Sandwich Shop

Un promotor al apariției unor sandwich-uri gourmet au fost și rămân așa numitele Deli Shop-uri, locuri foarte populare în vestul Europei dar mai ales peste ocean. Acestea ar putea fi descrise ca o mixtură de magazin alimentar cu produse de lux și fast food, adică un loc unde se găsesc cărnuri consevate, salamuri și cârnați de calitate excepțională, măsline, sosuri (muștar, tabasco etc), murături, brânzeturi fine și pâine bună. Și când ai toate astea în galantar, cât de greu poate fi să faci un sanwich excepțional pentru un client flămând sau doar pofticios?

Harrods Londra, Deli Shop

Harrods Londra, Deli Shop

În timp, aceste Deli Shop-uri au devenit destinații pentru oameni doritori să încerce un sandwich anume, o combinație cu un tip de salam sau de șuncă deosebită, toate perfect acordate gustului celui care comandă. Fără îndoială, o atenție deosebită este acordată calității produselor de carne care se folosesc, dar și pâinii.

Mezeluri crud uscate de la Cris-Tim

Pe blogul meu se găsesc mai multe retete de sandwich, pentru că mereu am fost preocupată de combinațiile clasice dar și de decoperirea unor noi asocieri de gusturi care să ne facă prânzul luat departe de casă sau micul dejun mai agreabil. Vă anunț azi că în curând, cu sprijinul partenerilor mei de la Cris-Tim,  vă voi oferi noi idei pentru sandwich-uri delicioase la care voi folosi salamurile crud-uscate de la Cris-Tim. Nu am recomandat niciodată un produs în care să nu fi crezut eu însămi, la fel e și cu aceste mezeluri.

Cris Tim - Salam Potcoava

Una dintre provocările majore ale zilelor noastre este menținerea unui stil de viață cât mai echilibrat, iar salamurile crud-uscate sunt printre cele mai hrănitoare produse. Acestea sunt considerate cele mai nobile dintre mezeluri deoarece conțin carne de cea mai bună calitate, însă pentru a ajunge aici este nevoie de foarte multă grijă și atenție în fiecare etapă a procesului de preparare al acestora. Procesul de fabricație include două etape importante: prelucrarea cărnii crude și uscarea produsului în camere speciale.

Cris Tim - Salam Milano

Carnea utilizată în salamurile crud-uscate Cris-Tim provine de la ferme renumite, fiind atent verificată și având o mare valoare nutritivă. Salamurile crud-uscate au în compoziție pulpă de vită, pulpă de porc, piept de porc și slănină. Gustul și mirosul excelente ale salamurilor crud-uscate sunt date de condimentele naturale utilizate la prepararea acestora.

Tehnologie pentru conservare naturală

Cris-Tim este singurul producător de mezeluri din România care utilizează Tehnologia prin Înaltă Presiune (HPP), o inovație în domeniul siguranței alimentului. Tehnologia prin Înaltă presiune (HPP) este o modalitate modernă de conservare a alimentelor, gata ambalate și etichetate, care utilizeaza apa rece la o presiune de 6000 de bari. Această tehnologie păstrează caracteristicile organoleptice și nutriționale ale alimentelor și le menține prospețimea originală pe toata perioada de valabilitate, fără a fi nevoie de conservanți în exces.

Cris Tim- Salam Sinaia

O etapă importantă în producerea salamurilor crud-uscate este maturarea, un proces în care au loc transformări de natură biochimică pentru proteine și lipide. Acesta este condiționat de anumite valori ale parametrilor de umezeală, de temperatura și de viteza de circulație a aerului. Procesul de maturare este cel în care batonul de salam își desăvârșește aroma și gustul cunoscute de consumator. În funcție de sortiment, procesul de maturare dureaza intre 20 si 27 de zile.

Acestea au fost argumentele pentru care am ales să colaborez cu Cris-Tim și să aleg produsele lor pentru a încerca să vă propun vouă, cititorilor mei, noi rețete de sandwich delicioase. Nu doar atât, foarte curând va începe o competiție adresată cititorilor, una dintre cel mai frumoase și interactive pe care le-am găzduit vreodată, ce se va desfășura și pe blogurile partenere savoriurbane.com, crazymothercooker, divainbucatarie.ro și teoskitchen.ro . Stați pe aproape, vești minunate și gustoase în curând!

Instagram @lauralaurentiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 comentarii la Sandwich-ul, din secolul 18 și până în prezent

 1. O istorie foarte interesanta, urmata de cateva detalii, consider eu, importante de stiu referitoare la alimentatie. La cat mai multe astfel de articole.

  • Laura Laurentiu spune:

   Ma bucur ca vi s-a parut interesant si util articolul. Va mai astept.

   • Florin spune:

    vezi ca genul asta de comentarii sunt spam, nu merita sa te obosesti sa le raspunzi ;)

   • Laura Laurentiu spune:

    De regula da, dar omul cu microbuzele este un cititor care frecventeaza blogul deseori, pune intrebari la obiect si comenteaza la multe articole. Asa ca merita un biet link (no follow si ala). :P

   • Florin spune:

    pai exact asta e si ideea, sa faca spam customizat, ca altfel il chema cumva, Costel, Vasile, etc, cu link la site, nu promo asa, pe fata :)

   • Laura Laurentiu spune:

    Ar fi interesanta o replica a domnului „microbuze de inchiriat”, am curiozitatea daca a reusit sa incheie fie si un singur deal datorita publicitatii de pe site-ul meu. :))