Ceafă felii la cuptor cu glazură aromată și picantă
Ceafă felii la cuptor – cu glazură aromată și picantă – rețetă pas cu pas. Cum să pregătești o friptură delicioasă și aspectuoasă din felii de ceafă de porc, rețeta cu lista de ingrediente la gram și mod de preparare detaliat, ilustrat cu poze.
Este o vorbă care circulă pe la noi, prin Banat, care zice că ”A mai bună pasăre-i porcu’ „. Râdem sau măcar zâmbim superior, când o auzim, de parc-am fi unii care n-au nimic de-a face cu astfel de pofte, dar de fiecare dată când gustăm o friptură bună de porc, cu greu ne putem ascunde gemetele de plăcere. Colesterol? Ăăă… ce-i ăla?! Dincolo de amuzament, sigur e că din anumite bucăți ale carcasei de porc iese cea mai fragedă și delicioasă friptură. Așa cum a fost și această friptură din ceafă felii la cuptor, glazurată și picantă, pe care am pregătit-o într-o zi de mare inspirație culinară. Și la fel de sigur este că nici nu ne va cauza nimic rău câte-o friptură de porc, câteodată. Pentru că, orice-ar zice unii-alții, doar moderația este cheia alimentației sănătoase.
Nu mă îndoiesc că mulți dintre cei care mă urmăresc își îngăduie din când în când bucuria savurării unei fripturi din ceafă de porc, așa că vă mai ofer câteva sugestii, click pe oricare dintre pozele de mai jos pentru a accesa rețetele.
Cât despre apetisantele felii de ceafă de porc cu care v-am ispitit în imaginile de mai sus, mai jos aflați cum le-am pregătit, pas cu pas.
Ingrediente ceafă felii la cuptor – glazurată
- 4 felii zdravene de ceafă, cam de 200-250 de grame/bucată (daca vreunul are apetitul mai mare, puteți socoti 1 felie în plus)
- sare, piper, paprika dulce
- 1 ceapă mică (30-40 de grame), tocată
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- 100 de ml. de vin alb sec
- 2 linguri de ketchup sau gem de măceșe sau gem de coacăze roșii
- 2 căței mari de usturoi, zdrobiți
- 2 lingurițe de muștar Dijon
- 1 lingură de sos worcestershire
- opțional: semințe de coriandru măcinate sau alt condiment pe care-l preferăm cu carnea de porc
Mod de preparare ceafă felii la cuptor – glazurată
1. Feliile de ceafă, groase de 2-3 centimetri, se scot din frigider cu 1 oră înainte de a începe gătirea, ca să revină la temperatura mediului ambiant. Se condimentează pe ambele părți cu sare, piper și paprika dulce.
Prepararea glazurii/sosului dulce-picant
2. Cât timp feliile de ceafă își trag gust, avem timp suficient pentru prepararea glazurii. Principiul glazurilor pentru rumenirea fripturilor este că trebuie să conțină ingrediente sărate, acide și dulci în același timp. Asta ajută nu doar la obținerea unei cruste rumene și lipicioase, ci și a unui gust complex și echilibrat. Primul pas va fi să încingem uleiul de măsline într-o tigăiță și să călim ceapa tocată la foc mic, adăugând de la început 1 praf de sare și 1 cățel de usturoi zdrobit. Amestecăm frecvent și călim pe foc mic cam 8-10 minute, până se înmoaie ceapa fără să se ardă. La nevoie, adăugăm câte 1 lingură de apă fierbinte, dacă pare că rămâne pe uscat înainte să fie călită bine.
3. Când ceapa s-a înmuiat, adăugăm în glazura pentru friptură vinul sec, muștarul, ketchup-ul sau gemul (eu am pus gem de măceșe) și sosul worchestershire. Amestecăm și fierbem 4-5 minute, la nevoie adăugând câte puțină apă fierbinte.
4. Când glazura pentru feliile de ceafă este gata, dacă tragem cu lingura prin tigaie se va forma o linie bine definită. În final, oprim focul și adăugăm cățelul de usturoi rămas, condimente după plac și asezonăm sosul cu sare și piper după gust.
5. Păstrăm 4 linguri din sosul obținut deoparte iar restul îl transferăm într-o sosieră sau castronel, putem să-l servim alături de feliile de ceafă, va fi delicios. Dacă preferăm, putem să pasăm sosul prin sită sau cu blenderul, pentru o textură foarte fină.
Gătirea cefei la cuptor
6. Pornim cuptorul și-l fixăm la 190°C, cu ventilație. Încingem pe foc mediu-iute o tigaie non aderentă sau un grătar pentru aragaz și rumenim rapid feliile de ceafă pe ambele părți. Câte 1-2 minute pe fiecare parte ar trebui să fie suficient, nu urmărim să gătim carnea în această fază, doar să aibă urme evidente de rumenire.
7. Scoatem feliile de ceafă direct în tava cuptorului, așternută cu hârtie de copt. Cu o lingură, distribuim cele 4 linguri de glazură păstrată deoparte. Cu dosul lingurii, ungem feliile de ceafă cu glazură, pe toată suprafața.
8. Dăm tava cu feliile de ceafă la cuptorul preîncins la la 190°C, cu ventilație, pentru 20-25 de minute. În acest timp, se vor pătrunde perfect iar glazura se va carameliza plăcut. Dacă aveți probleme cu rumenirea, la cuptorul pe care-l folosiți, puteți folosi funcția grill, la final, până ce arată apetisant.
Servirea
Scoatem feliile de ceafă de porc pe un platou și le lăsăm să se odihnească 10-15 minute. Se servește friptura caldă, alături de garnitura preferată și neapărat un pic din sosul aromat păstrat (v. punctul 5).
Aceste felii de ceafă aromate și glazurate se potrivesc perfect cu cartofii la cuptor dar și cu alte feluri de ganituri. Pentru mai multe rețete cu carne de porc, click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns