Cautare in site
x inchide
Advertising
Ceafă felii la cuptor cu glazură aromată și picantă

Ceafă felii la cuptor cu glazură aromată și picantă

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 27.10.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Ceafă felii la cuptor – cu glazură aromată și picantă – rețetă pas cu pas. Cum să pregătești o friptură delicioasă și aspectuoasă din felii de ceafă de porc, rețeta cu lista de ingrediente la gram și mod de preparare detaliat, ilustrat cu poze. 

Este o vorbă care circulă pe la noi, prin Banat, care zice că ”A mai bună pasăre-i porcu’ „. Râdem sau măcar zâmbim superior, când o auzim, de parc-am fi unii care n-au nimic de-a face cu astfel de pofte, dar de fiecare dată când gustăm o friptură bună de porc, cu greu ne putem ascunde gemetele de plăcere. Colesterol? Ăăă… ce-i ăla?! Dincolo de amuzament, sigur e că din anumite bucăți ale carcasei de porc iese cea mai fragedă și delicioasă friptură. Așa cum a fost și această friptură din ceafă felii la cuptor, glazurată și picantă, pe care am pregătit-o într-o zi de mare inspirație culinară. Și la fel de sigur este că nici nu ne va cauza nimic rău câte-o friptură de porc, câteodată. Pentru că, orice-ar zice unii-alții, doar moderația este cheia alimentației sănătoase.

felii de ceafa de porc la cuptor glazurate reteta pas cu pas

Nu mă îndoiesc că mulți dintre cei care mă urmăresc își îngăduie din când în când bucuria savurării unei fripturi din ceafă de porc, așa că vă mai ofer câteva sugestii, click pe oricare dintre pozele de mai jos pentru a accesa rețetele.

Cât despre apetisantele felii de ceafă de porc cu care v-am ispitit în imaginile de mai sus, mai jos aflați cum le-am pregătit, pas cu pas.

Advertising

 Ingrediente ceafă felii la cuptor – glazurată

  • 4 felii zdravene de ceafă, cam de 200-250 de grame/bucată (daca vreunul are apetitul mai mare, puteți socoti 1 felie în plus)
  • sare, piper, paprika dulce
  • 1 ceapă mică (30-40 de grame), tocată
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 100 de ml. de vin alb sec
  • 2 linguri de ketchup sau gem de măceșe sau gem de coacăze roșii
  • 2 căței mari de usturoi, zdrobiți
  • 2 lingurițe de muștar Dijon
  • 1 lingură de sos worcestershire
  • opțional: semințe de coriandru măcinate sau alt condiment pe care-l preferăm cu carnea de porc

Mod de preparare ceafă felii la cuptor – glazurată

1. Feliile de ceafă, groase de 2-3 centimetri, se scot din frigider cu 1 oră înainte de a începe gătirea, ca să revină la temperatura mediului ambiant. Se condimentează pe ambele părți cu sare, piper și paprika dulce.

condimentarea cefei

Prepararea glazurii/sosului dulce-picant

2. Cât timp feliile de ceafă își trag gust, avem timp suficient pentru prepararea glazurii. Principiul glazurilor pentru rumenirea fripturilor este că trebuie să conțină ingrediente sărate, acide și dulci în același timp. Asta ajută nu doar la obținerea unei cruste rumene și lipicioase, ci și a unui gust complex și echilibrat. Primul pas va fi să încingem uleiul de măsline într-o tigăiță și să călim ceapa tocată la foc mic, adăugând de la început 1 praf de sare și 1 cățel de usturoi zdrobit. Amestecăm frecvent și călim pe foc mic cam 8-10 minute, până se înmoaie ceapa fără să se ardă. La nevoie, adăugăm câte 1 lingură de apă fierbinte, dacă pare că rămâne pe uscat înainte să fie călită bine.

ceapa calita

3. Când ceapa s-a înmuiat, adăugăm în glazura pentru friptură vinul sec, muștarul, ketchup-ul sau gemul (eu am pus gem de măceșe) și sosul worchestershire. Amestecăm și fierbem 4-5 minute, la nevoie adăugând câte puțină apă fierbinte.

preparare glazura

4. Când glazura pentru feliile de ceafă este gata, dacă tragem cu lingura prin tigaie se va forma o linie bine definită. În final, oprim focul și adăugăm cățelul de usturoi rămas, condimente după plac și asezonăm sosul cu sare și piper după gust.

Advertising

glazura pentru finisarea cefei

5. Păstrăm 4 linguri din sosul obținut deoparte iar restul îl transferăm într-o sosieră sau castronel, putem să-l servim alături de feliile de ceafă, va fi delicios. Dacă preferăm, putem să pasăm sosul prin sită sau cu blenderul, pentru o textură foarte fină.

glazura pentru friptura sau sos pentru servire

Gătirea cefei la cuptor

6. Pornim cuptorul și-l fixăm la 190°C, cu ventilație. Încingem pe foc mediu-iute o tigaie non aderentă sau un grătar pentru aragaz și rumenim rapid feliile de ceafă pe ambele părți. Câte 1-2 minute pe fiecare parte ar trebui să fie suficient, nu urmărim să gătim carnea în această fază, doar să aibă urme evidente de rumenire.

rumenirea cefei

7. Scoatem feliile de ceafă direct în tava cuptorului, așternută cu hârtie de copt. Cu o lingură, distribuim cele 4 linguri de glazură păstrată deoparte. Cu dosul lingurii, ungem feliile de ceafă  cu glazură, pe toată suprafața.

Advertising

glazurarea cefei rumenite

8. Dăm tava cu feliile de ceafă la cuptorul preîncins la la 190°C, cu ventilație, pentru 20-25 de minute. În acest timp, se vor pătrunde perfect iar glazura se va carameliza plăcut. Dacă aveți probleme cu rumenirea, la cuptorul pe care-l folosiți, puteți folosi funcția grill, la final, până ce arată apetisant.

ceafa de porc glazurata gatita la cuptor reteta

Servirea

Scoatem feliile de ceafă de porc pe un platou și le lăsăm să se odihnească 10-15 minute. Se servește friptura caldă, alături de garnitura preferată și neapărat un pic din sosul aromat păstrat (v. punctul 5).

ceafa de porc felii la cuptor cu glazura picanta reteta laura laurentiu

Aceste felii de ceafă aromate și glazurate se potrivesc perfect cu cartofii la cuptor dar și cu alte feluri de ganituri. Pentru mai multe rețete cu carne de porc, click pe poza de mai jos.

piept de porc la cuptor reteta pas cu pas piept de porc la cuptor coaste cu carne reteta laura laurentiu

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 comentarii la Ceafă felii la cuptor cu glazură aromată și picantă

  1. Service GSM spune:

    Iese foarte bine, bravo

  2. Elena Lupu spune:

    Minunata friptura asta, am pregatito ieri pentru masa de Craciun si am ramas placut surprinsi sa descoperim o reteta pe cit de simplu de executat pe atit de deosebita. Friptura de porc a fost un adevarat succes si a intrat in meniul familiei pentru mesele festive de sarbatori. Multumim mult pentru tot ce faci !

  3. Andreea spune:

    …buna ..de curand am descoperit acest site si mi_am dorit sa ma si abonez imediat…ma intereseaza domeniul culinar…am decat o intrebare sa itzi adresez…am tot vazut in retele tale ca vorbesti despre un sos worchester…de unde il putem cumpara…si ce aroma speciala ii da de il folosesti asa des??sunt stabilita in wien AUSTRIA  si as dori sa prepar retele tale culinare..multumesc anticipat ANDREEA!!!!

  4. lauralaurentiu spune:

    ann – sa iti fie de bine, e o friptura intr-adevar delicioasa, asa e :).

    Ana B sa va fie de bine, ma bucur ca v-a placut. Cred ca a fost minunata friptura asta frageda cu spanac sotat in unt. :)

  5. Anonymous spune:

    am facut-o si eu astazi, e deosebita! multumesc! ann

  6. Ana B spune:

    Minuuunat! Felicitari tie draga Laura pentru un asa blog dar si mie pt ca mi-a iesit aceasta reteta. Astazi am facut doua portii zdravene si nemaipoment de gustoase. Viitorul meu sot ne-a felicitat pe amandoua, iar mie mi-a crescut (in ochii lui) semnificativ calitatea de buna bucatareasa :) Noi am servit alaturi de o garnitura din spanac sotat in putin unt.

  7. Anonymous spune:

    Doamna Laura si eu va imbratisez cu tot dragu si Dumnezeu sa va dea sanatate si numai bine atat dumneavaostra cat si familiei dumneavostra si inca o data mult succes!
    Maria

  8. lauralaurentiu spune:

    Maria draga, iti multumesc pentru cuvintele tale calde si te astept si in continuare pe blogul meu. Te imbratisez cu drag!

  9. lauralaurentiu spune:

    Gina, mare figura esti tu! Lasa, o prepari acasa, cand vei lua vacanta! :)

  10. lauralaurentiu spune:

    Fuat Gencal, thank you!

  11. Anonymous spune:

    Tot Banatui fruncea. Nu am cuvinte doamna Laura
    Sunteti buna si de cantat si de bucatarit. Dumnezeu sa va dea sanatate.Eu cel putin aci in departare imi imbucur inima cu retetele dumneavoastra si desi nu le fac pe toate pentru ca nu am atata talent ca si dumnevoastra dar imi spal privirea mi se umple sufletul de bucurie si-mi mai trece dorul de casa.
    Va doresc mult succes si numai bine
    Maria
    Multumesc

  12. Gina spune:

    O nebunie de friptura! Moooama, ce pofta mi-ai facut, cred ca iar ma apuc de gatit… ba nu, ca aici nu am cuptor, ufff!

  13. Fuat Gencal spune:

    Hayırlı günler, çok güzel, leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE