
Ceafă de porc întreagă la cuptor, rețetă simplă pentru cea mai fragedă friptură





Ceafă de porc întreagă la cuptor, rețetă simplă pentru cea mai fragedă friptură. Rețeta culinară detaliată pentru o friptură rumenă și gustoasă din ceafă de porc – bucată întreagă – cu ingrediente la gram și mod de preparare prezentat pas cu pas.
Azi vă propun o senzațională, fragedă și gustoasă friptură de porc și voi începe cu câteva precizări referitoare la cantitatea de carne necesară. Pentru o friptură la tavă, așa cum este și această ceafă de porc întreagă la cuptor, e recomandat să socotim 200-250 de grame de carne pentru fiecare porție. Vom obține porții îndestulătoare din această cantitate de carne, chiar dacă friptura, evident, va scădea la cuptor. Chiar dacă știm noi că un anumit mesean are un apetit mai mare, lucru destul de justificat, pentru că această friptură de ceafă este nemaipomenită!
Pe de altă parte, sigur avem un alt mesean, poate pe cineva atent la siluetă, care va consuma doar o jumătate de porție, așa că lucrurile se vor echilibra.
Dacă suntem doar doi în casă, însă, și am gătit o friptură de 2,5 kilograme de carne, ce e de făcut? Ceafa la cuptor, friptă întreagă, e excelentă nu doar ca fel principal, cât și rece, în sandwich-uri (ca mezel). Nici nu mai vorbesc ce minunăție iese dacă o transformăm într-un pulled pork sandwich (click pe poza de mai jos pentru rețetă)!
Friptura, de asemenea, se poate încălzi pe aburi sau la cuptor (într-un vas cu capac), nu se pune problema că nu am avea ce face cu ea. Cel mai indicat, însă, este să evaluăm corect cât anume putem consuma și să pregătim o cantitate corespunzătoare.
Ingrediente ceafă de porc întreagă la cuptor, rețetă simplă
- 1 bucată întreagă de ceafă de porc, bucata mea a cântărit 2,5 kilograme
- 3-4 căței de usturoi (sau după gust)
- 1 linguriță rasă de semințe de chimen, măcinate
- paprika dulce după gust (cam 1 linguriță cu vârf dar se poate și fără)
- 1 linguriță cu vârf de sare grunjoasă
- 1 linguriță de piper negru proaspăt râșnit
Mod de preparare ceafă de porc întreagă la cuptor, rețetă simplă
1. Așa cum v-am spus deja, am folosit, pentru friptura mea din ceafă de porc întreagă, o bucată de 2,5 kilograme. Am cumpărat-o de la o măcelărie bună, gata fasonată, adică fără bucăți desprinse care atârnă în jurul ei. Dacă aveți o bucată care nu arată la fel de bine, cu un cuțit lung, bine ascuțit, e bine să o aranjați, cât de cât.
2. Am măcinat chimenul într-o râșniță pentru condimente apoi l-am amestecat cu piperul măcinat și paprika dulce, într-un castronel. Desigur, se pot adăuga și alte condimente, după preferința fiecăruia, eu aș recomanda cimbrul uscat, semințele de coriandru măcinate etc. Usturoiul l-am curățat și l-am tăiat în lamele.
3. Am șters bine carnea cu șervete de hârtie absorbantă. Nu e nevoie de ulei, nici măcar pentru a adera condimentele mai bine, pentru că ceafa are grăsime destulă și o vom lăsa pentru un timp la temperatura camerei, așa că se va impregna bine cu gustul mirodeniilor. Am adăugat sarea grunjoasă în amestecul de condimente, am omogenizat și am frecat bucata de carne cu acesta, peste tot.
4. Cu vârful unui cuțit bine ascuțit, am înțepat carnea din loc în loc, de 1-2 centimetri adâncime. Am introdus în aceste mici incizii usturoiul tăiat în lamele.
Odată ajunsă în această fază, am acoperit bucata de ceafă cu folie alimentară și am lăsat-o la temperatura bucătăriei, pentru aclimatizare. Regula de aur pentru orice bucată de carne care urmează să fie tratată termic este să fie adusă la temperatura mediului ambiant. Pentru o bucată de ceafă de mari dimensiuni, e posibil să fie nevoie de 1:30 – 2 ore.
Gătirea la cuptor
5. Cât timp s-a aclimatizat carnea, am avut timp suficient să încing și cuptorul, pe care l-am setat cu căldură de jos și de sus, cu ventilație, la 210°C (fără ventilație, setați la 220°C).
6. Am pus bucata de ceafă de porc într-un vas termorezistent, la care am și capac. Eu am folosit un vas de sticlă, dar se poate folosi și o cratiță de fontă, un vas de ceamică etc. În jurul cărnii, dar nu direct pe carne, să nu spăl condimentele, am turnat 200 de mililitri de apă. Acest lichid, care are rolul de a forma aburi și a ajuta carnea să se frăgezească în timpul gătirii, poate fi vin alb sec, suc de mere acre, cidru, bere sau pur și simplu apă, așa cum am făcut eu de data asta.
7. Am dat ceafa de porc la cuptorul preîncins la 210°C cu ventilație. Am ținut-o în cuptor timp de 10 minute, până când am observat că începe să se rumenească. Cu mănuși de protecție, am scos tava din cuptor apoi am redus temperatura la 180°C, fără ventilație. Am completat lichidul din tavă cu puțină apă fierbinte, am acoperit-o cu capacul și am continuat coacerea, socotind câte 45 de minute pentru fiecare kilogram de carne. Pentru bucata mea de ceafă, care cântărea 2,5 kilograme, am continuat coacerea încă 1 oră și 50 de minute.
8. La finalul acestei perioade, carnea ar trebui să aibă, la măsurarea cu un termometru cu citire instantanee, 71°C, introducând sonda până la mijlocul bucății de ceafă. Aceasta este temperatura considerată sigură pentru consumul cărnii de porc, conform standardelor internaționale. Chiar dacă nu aveți un termometru, dacă ați adus carnea la temperatura ambientală și ați socotit corect timpul de gătire, conform formulei 45 de minute/1 kilogram, sigur e gătită bine.
Rumenirea cărnii
Am îndepărtat capacul tăvii (cu mănuși de protecție!). Am ridicat temperatura din cuptor la 230°C, pe funcția grill. Am rumenit rapid ceafa, câte 5-6 minute pe fiecare parte. Când am întors-o de pe o parte pe cealaltă, am stropit-o un pic cu lichidul din tavă. În final, am obținut o friptură rumenă și extrem de apetisantă, care mirosea senzațional.
Desigur, carnea se poate rumeni atât cât dorește fiecare dar, în principiu, 10-15 minute, la 230°C, ar trebui să fie suficient.
Odihna fripturii
… nu este opțională! Orice friptură are nevoie de un timp de odihnă, pentru a deveni mai fragedă. Practic, în cele câteva minute după ce e scoasă din cuptor, carnea continuă să se gătească. Fibrele musculare se contractă în timpul procesului de gătire, forțând sucurile să le părăsească. În timpul acestei perioade de repaos, carnea se va relaxa și va permite sucurilor să se reabsorbă și să se redistribuie. Tăierea prea devreme va face ca sucul să crugă și vom obține o bucată de carne mai uscată. Și această friptură din ceafă de porc întreagă la cuptor are nevoie de o perioadă de repaos de măcar 20 de minute, după ce e scoasă din cuptor.
După trecerea acestui timp, carnea se poate felia și servi cu garnituri după plac.
Ceafă de porc întreagă la cuptor – servirea
Așa cum v-am spus încă din introducere, această friptură din ceafă de porc se poate servi atât caldă cât și rece, pe post de mezel de casă. Mai natural de atât nu se poate iar gustul e excelent! Ca fel principal, servit cald, pentru noi a mers perfect cu un piure de cartofi super cremos și o salată de varză murată, o combinație de iarnă, cu gust robust. Sosul din tavă, stropit peste cartofi, a contribuit și el la această experiență culinară autentic românească.
MAI MULTE REȚETE DE FRIPTURĂ DE PORC GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns