Cautare in site
x inchide
Gogoșele de mălai

Gogoșele de mălai

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 16.11.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Hai să încep prin a mărturisi că mie îmi place mămăliga tare mult! Îmi place cu pește, îmi place cu brânză, cu tocăniță… chiar și goală! Ei, și pe cât de mămăligară sunt eu, pe atât de dezinteresați se arată restul membrilor familiei mele. Așa că oridecâte ori fac câte-o mămăligă, măcar un coltuc rece tot rămâne! Pornind de la o bucată de mămăligă rece și adăugând doar două ingrediente în plus, făină albă (puțină) și inspirație (multă), am descoperit o rețetă de desert… uimitoare, zic eu. Prima calitate e că rețeta acestor gogoșele din mălai e tare ușor de făcut. Că e o rețetă ieftină e puțin spus, că-i aproape pe degeaba. Încă o calitate, e o rețetă 100% de post și să nu apară nimeni să-mi spună că trebuie dezlegare la ulei și la zahăr, că pentru mine e oricum un mare progres. Cel mai important, gogoșelele au ieșit atât de bune încât bărbatu-meu a cerut supliment!

Gogoșele de mălai

Ingrediente gogoșele de mălai

Înainte de a trece la prepararea rețetei, două precizări:

  • Această rețetă nu are cantități exacte, pentru că nu putut niciodată previziona gramajul mămăligii rămase. Apoi, unii fac mămăliga mai moale, alții mai densă, în funcție de asta va intra mai multă sau mai puțină făină.
  • Dacă nu aveți făină cu agent de creștere prin cămară, preparați-o voi, amestecând cu grijă 1 plic de praf de copt la 500 de grame de făină. Nu veți folosi toată această făină (doar dacă aveți foarte multă mămăligă de „reciclat”). O să vă rămână și pentru altă dată, sau o puteți folosi la checuri, muffins și alte aluaturi ce necesită agent de creștere.

E nevoie deci de următoarele, fară a specifica exact cantitățile:

  • mămăligă rece
  • făină cu agent de creștere sau preparată cu praf de copt
  • ulei pentru prăjit
  • dulceața preferată și zahăr praf pentru servit

Preparare gogosele de mălai

1. Puneți pe planul de lucru 3-4 mâini bune de făină și adăugați mămăliga, atâta câtă aveți.

Advertising
 
gogosele de malai 2

2. Începeți să frământați, adăugând făină până când se obține un aluat consistent, care nu se mai lipește de mâini. În funcție de cât de umedă a fost mămăliga, poate să intre mai multă sau mai puțină făină.

gogosele de malai 3

3. Presărați făină pe planul de lucru și întindeți aluatul cu ajutorul sucitorului într-o foaie groasă de 7-8 milimetri. Cu un păhărel, tăiați cercuri  sau alte forme, după cum v-ar plăcea să fie gogoșelele. Marginile rămase în urma decupării se frământă și se întind din nou.

gogosele de malai 4

Prăjirea gogoșelelor

4. Încingeți ulei într-o tigaie cu pereții mai groși, să fie cam de 4-5 cm de adânc uleiul. Faceți proba cu o cantitate mică de aluat, ca o boabă de mazăre. Dacă, odată pusă în tigaie, uleiul sfârâie în jurul ei imediat, puteți prăji gogoșelele. Odată bine încins uleiul, se prăjesc pe rând cerculețele de aluat.

Advertising
gogosele de malai 5

5. Dacă uleiul este destul de încins, gogoșelele se vor umfla imediat. Reduceți puțin focul, menținând temperatura uleiului potrivită, pentru a preîntâmpina arderea. Se prăjesc gogoșelele pe ambele părți până devin aurii (nu brune, că se vor întări).

gogosele de malai 6

6. Pe măsură ce sunt gata, gogoșelele se scot din tigaie pe o hârtie absorbantă. Se servesc după plac, cu dulceață sau doar cu zahăr praf sau, de ce nu, cu un sos de ciocolată.

Gogoșelele sunt foarte gustoase și au o consistență asemănătoare cu a papanașilor prăjiți. Vă arăt și o secțiune:

Advertising
gogosele de malai 1

Mai multe rețete de post găsiți cu un click pe poza de mai jos!

salam-de-biscuiti-reteta-de-post-cum-se-face-salam-de-biscuiti-de-post-cu-rahat-si-gem

Să vă fie de folos!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

32 comentarii la Gogoșele de mălai

  1. rox spune:

    Am facut si eu acum…de crescut…au crescut foarte putin….desi erau acoperite de ulei si era incins…poate praful de copt? sau am pus prea multa faina? oricum, gustul nu ma da pe spate….cu un gem bun le mai scoti fata…

    Poate mai incerc cand mai ramane mamaliga….

  2. Cornelia Barbu spune:

    Cele mai bune, multumesc ptr. reteta.

  3. Nefewap spune:

    Arata bine, promit sa incerc!!! Nu stiu daca e locul potrivit, insa mi-ar placea sa vad si o reteta cu mamaliga prajita! Tin minte ca facea bunica, insa nu mai stiu daca se prajeste in ceapa…poate aveti d-na Laura si idei cu ce ar merge mai bine sa o asortam. multumesc.

  4. Iuliana spune:

    Le am  facut si au iesit fff bune .. :)

  5. Iuliana spune:

    Voi incerca sa le fac si eu azi…sper sa imi iasa si mie :D
     

  6. Anca spune:

    Doamna Laura ,le-am incercat si eu si au iesit foarte bune…intradevar ieftine si gustoase:*

  7. lauralaurentiu spune:

    :) Sunt curioasa ce impresie ai avut…

  8. Anonymous spune:

    La fix…
    Citind reteta mi-am amintit ca mai am in frigider mamaliga ramasa de acum doua zile de la ciulama, asa ca urmeaza sa o supun retetei de mai sus :D Foaaaarte ingenios si cred ca si gustos

  9. lauralaurentiu spune:

    Camelia draga, ma bucur tare mult! :) Sa va fie de bine si chiar sunt multumita ca au fost pe placul tau si al sotului.

  10. Camelia spune:

    Draga Laura, vroiam sa iti zic ca am facut gogoselele!! Singura problema a fost ca nu prea mi-au crescut (majoritatea au ramas plate ca niste pogaci), si problema a fost una legata de temperatura uleiului – cind era prea ridicata se faceau repede fara sa creasca, cind am coborat-o au crescut citeva, dar nu am nimerit puctul exact.. dar nu-i nimic mai incercam :D

    Mai ales ca gustul e demential, nici nu mi-a venit sa cred ce bune sunt! Sotul (spaniol) a spus ca seamana la gust cu "churros":
    http://es.wikipedia.org/wiki/Churro
    El le-a mancat doar cu zahar, eu cu dulceata, yummy :)

    Ah! si sunt absolut recomandabile pt no-mamaligari, hehe – sotul meu nu vrea mamaliga nici in poze, dar astea le-a infulecat rapid ;)

  11. lauralaurentiu spune:

    Adina, imi imaginez ce frumoase si aurii trebuie sa fi fost! Felicitari pentru idee!

  12. Adina spune:

    La clubul de mamaligofilie adaug si eu o idee : la o supa de gaina am facut galusti din malai în loc de gris ! A fost delicios

  13. lauralaurentiu spune:

    Angela draga, nu m-ai suparat si nici nu imi amintesc sa fi spus tu, aici, ca nu gasesti bloguri culinare care sa posteze mai multe retete de post. Eu cred ca poate ai comentat asta pe alt blog, nu pe al meu :).

    Pe mine nu m-ai suparat cu nimic, eu mi-am format obiceiul de a respecta convingerile oricarei persoane. Eu si sotul meu suntem ortodocsi (eu provin, de fapt, dintr-o familie greco-catolica), dar ele este pe rit vechi, si prin casatorie, normal ar trebui sa respect religia lui, nu? Pentru ca la el inca nu a intrat postul Craciunului. :) Dar haide sa recunosc, nu suntem in stare sa respectam niciun post, nici sarbesc, nici romanesc :).

    Stiu ca e o clara slabiciune din partea noastra si mie mi s-ar parea util, daca nu pentru suflet, asa cum ai spus tu, macar pentru sanatatea trupului sa ne abtinem de la consumul de produse animale pentru anumite perioade de timp. Uite, m-am straduit cu reteta asta, in aceeasi zi am gatit taitei de casa de post cu varza calita, foarte buni au fost si mie mi s-a parut suficient. Sotul meu, insa, la venirea serii mai in gulma, mai in serios s-a revoltat si mi-a spus ca el cade pe jos de foame si daca nu ii dau ceva mai consistent o sa il duca salvarea. :)) Ca atunci cand ii va spune doctorul ca are venele aproape astupate, o sa o ia si el "mai cu usurelu' ", dar pana e sanatos, el nu se chinuie in felul asta. :))

    Eu zic asa: sa repectam divinitatea fiecare dupa sufletul nostru. Decat sa impun familiei mele un meniu vegetarian, pe care ei nu si-l doresc catusi de putin si decat sa se supuna silit si sa le generez frustrare, eu prefer sa ii stiu multumiti si fericiti. Omul multumit este capabil de fapte bune, e dispus sa imparta fericirea lui si cu cei mai necajiti. Cred ca o atitudine amabila, o fapta buna, un ajutor cat de mic dat unei persoane nevoite sunt mai placute in ochii Celui de Sus decat cateva saptamani de post. Asta e doar convingerea mea, bineinteles, am tot respectul pentru determinarea ta si pentru toti cei care au taria sa tina un post complet. Iti multumesc mult pentru frumoasele urari si te mai astept cu drag.

  14. lauralaurentiu spune:

    Lale, te astept cu impresii, eu una, cred ca ca o sa iti placa gogosele astea de post, asta mamaligare cum sunt ele :)) !

  15. Anonymous spune:

    Draga Laura, apreciez toata munca pe care o depui pe acest blog, si apreciez si talentul tau culinar, imi cer iertatare daca te-am suparat, ca am spus ca nu gasesc bloguri culinare, unde in perioadele de post sa fie postate doar retete de post, din nefericire este o realitate, e minunat ca exista aceste bloguri, de unde cei amatori, asa cum sunt eu in ale gatitului, ne inspiram…insa faptul ca noi crestinii din RO, si aici ma refer in special la crestinii ortodoxi, care suntem majoritari , neglijam aceasta porunca , a postului, este porunca data inca din RAI, te rog sa ma ierti ca spun asta, dar cred ca nu ne intereseaza mantuirea, suntem robii placerilor acestei lumi, nu mai tinem cont de suflet, il asfixiem, nu facem loc sa intre Hristos, si sa locuiasca in inima nostra…

    Va doresc tuturor care accesati acest blog, si tie draga Laura, o calatorie catre Betleem plina de bucurie si pace sufleteasca, si sa incercam fiecare din noi, sa face curatenie in suflet , prin spovedanie curata, si Sfanta Impartasanie, sa-l primim pe Hristos, cu bucurie ca se naste, pentu ca noi sa ne putem mantui…Cu drag, si inca odata imi cer iertare, daca am suparat…Angela

  16. Lale spune:

    Laura,ma uimesti din nou cu originalitatea ta si cine spune ca romanul nu e inventiv ..minte…
    In ceea ce priveste mamaliga nu sint un fan prea infocat dar acest.,,dulce"o sa il prepar cu siguranta.
    Puicei

  17. Anonymous spune:

    Draga Laura, multumesc mult pt. raspuns!! Am mai vazut pe net opinii proaste despre Moulinex.. imi pare rau ca ai probleme cu a ta (dar si asa, ce mandrete de paini faci!!!). Orion nu se gaseste aici – sau cel putin eu nu am gasit-o cautand pe net (eu stau in Spania), asa ca mai investighez… Oricum multumesc de sfat!
    Camelia

  18. lauralaurentiu spune:

    Lia, nu-i asa? :)) Personal, consider ca cele mai faine retete sunt cele facute din nimic (stii tu… sa si pocneasca! :)) ).

  19. lauralaurentiu spune:

    Vanilla, multumesc pentru link, intr-adevar arata tare bine! :)

  20. lauralaurentiu spune:

    mikimik, ma bucur ca ti-a atras atentia reteta mea :). Sa vii sa imi spui ce parere ai!

  21. lauralaurentiu spune:

    ChefChilly, sunt foarte curioasa ce parere vei avea :)) ! Te astept cu impresii!

  22. lauralaurentiu spune:

    Camelia draga, ma bucur ca ti se pare atragator si folositor acest blog culinar si iti multumesc pentru atentia acordata. Gogoselele de post sunt intr-adevar surprinzator de bune si aspectoase si cand te gandesti din ce-s facute… te apuca rasul! :))

    In ce priveste masina de paine, eu insami nu am facut o alegere prea grozava, am luat un moulinex caruia nu ii functioneaza unul dintre programe si aceeasi defectiune o are si a vecinei mele, de unde deduc ca nu e o intamplare. In fine, ii raman destule programe care merg, dar o alta problema ar fi ca tamburul uneia dintre paletele de framantare nu mai e etansa, astfel incat nu mai pot folosi timerul. Chestia asta cu tamburul, iarasi, am auzit de la multe alte posesoare ale acestei masini de paine ca li s-a intamplat.

    Am cumparat una petru sora mea, la recomandarea fetelor de pe culinar.ro, ii zice orion, e mai ieftina, dar mai solida si mai fiabila, se pare!

  23. Lia spune:

    Ce gaselnita faina.
    O sa testez la viitoarea mamaliga :)

  24. Vanilla spune:

    Inscriema si pe mine ca membru fondator in Fan Club Mamaliga!!! Eu si sotul meu am putea manca mamaliga la dejun, pranz, si cina. Eu am facut acu ceva vreme turtite cu malai!!! Tare bune si alea!!! Le recomandat tuturor!!! Uite aici linkul daca te-am facut curioasa!!!http://vanillascentedkitchen.blogspot.com/2010/08/turtite-de-malai.html

  25. mikimik spune:

    geniala reteta asta!
    tot timpul imi ramane mamaliguta dar acum stiu cum sa o folosesc, super idee! sunt incantata, bravo!

  26. ChefChilly spune:

    Si eu sunt foarte mamaligata, asa ca o sa incerc cu riguranta reteta asta! Mersi pentru inspiratie :D

  27. Anonymous spune:

    Wow, la fix!!! tocmai cind ma gindeam ce sa fac cu restul de mamaliga pe care il am in frigider :) Arata super gogoselele!

    Felicitari pt. blog, sunt dependenta de el, mai ales ca am regasit multe dintre retetele copilariei (sunt din Timisoara). Si l-am recomandat si la neamuri si prietene!

    Profit de comentariu sa te intreb ceva, sper ca nu e deranj, si anume ce masina de facut paine folosesti… intentionez sa ii cer una la Mos Craciun si nu stiu de care. Vreau de mult sa fac paine de casa, dar cu framantatul e mai greu. Iar tu ai atatea retete de aluaturi care arata nemaipomenit… :)

    Multumesc!
    Camelia

Advertising