Gogoșele de mălai
Hai să încep prin a mărturisi că mie îmi place mămăliga tare mult! Îmi place cu pește, îmi place cu brânză, cu tocăniță… chiar și goală! Ei, și pe cât de mămăligară sunt eu, pe atât de dezinteresați se arată restul membrilor familiei mele. Așa că oridecâte ori fac câte-o mămăligă, măcar un coltuc rece tot rămâne! Pornind de la o bucată de mămăligă rece și adăugând doar două ingrediente în plus, făină albă (puțină) și inspirație (multă), am descoperit o rețetă de desert… uimitoare, zic eu. Prima calitate e că rețeta acestor gogoșele din mălai e tare ușor de făcut. Că e o rețetă ieftină e puțin spus, că-i aproape pe degeaba. Încă o calitate, e o rețetă 100% de post și să nu apară nimeni să-mi spună că trebuie dezlegare la ulei și la zahăr, că pentru mine e oricum un mare progres. Cel mai important, gogoșelele au ieșit atât de bune încât bărbatu-meu a cerut supliment!
Ingrediente gogoșele de mălai
Înainte de a trece la prepararea rețetei, două precizări:
- Această rețetă nu are cantități exacte, pentru că nu putut niciodată previziona gramajul mămăligii rămase. Apoi, unii fac mămăliga mai moale, alții mai densă, în funcție de asta va intra mai multă sau mai puțină făină.
- Dacă nu aveți făină cu agent de creștere prin cămară, preparați-o voi, amestecând cu grijă 1 plic de praf de copt la 500 de grame de făină. Nu veți folosi toată această făină (doar dacă aveți foarte multă mămăligă de „reciclat”). O să vă rămână și pentru altă dată, sau o puteți folosi la checuri, muffins și alte aluaturi ce necesită agent de creștere.
E nevoie deci de următoarele, fară a specifica exact cantitățile:
- mămăligă rece
- făină cu agent de creștere sau preparată cu praf de copt
- ulei pentru prăjit
- dulceața preferată și zahăr praf pentru servit
Preparare gogosele de mălai
1. Puneți pe planul de lucru 3-4 mâini bune de făină și adăugați mămăliga, atâta câtă aveți.
2. Începeți să frământați, adăugând făină până când se obține un aluat consistent, care nu se mai lipește de mâini. În funcție de cât de umedă a fost mămăliga, poate să intre mai multă sau mai puțină făină.
3. Presărați făină pe planul de lucru și întindeți aluatul cu ajutorul sucitorului într-o foaie groasă de 7-8 milimetri. Cu un păhărel, tăiați cercuri sau alte forme, după cum v-ar plăcea să fie gogoșelele. Marginile rămase în urma decupării se frământă și se întind din nou.
Prăjirea gogoșelelor
4. Încingeți ulei într-o tigaie cu pereții mai groși, să fie cam de 4-5 cm de adânc uleiul. Faceți proba cu o cantitate mică de aluat, ca o boabă de mazăre. Dacă, odată pusă în tigaie, uleiul sfârâie în jurul ei imediat, puteți prăji gogoșelele. Odată bine încins uleiul, se prăjesc pe rând cerculețele de aluat.
5. Dacă uleiul este destul de încins, gogoșelele se vor umfla imediat. Reduceți puțin focul, menținând temperatura uleiului potrivită, pentru a preîntâmpina arderea. Se prăjesc gogoșelele pe ambele părți până devin aurii (nu brune, că se vor întări).
6. Pe măsură ce sunt gata, gogoșelele se scot din tigaie pe o hârtie absorbantă. Se servesc după plac, cu dulceață sau doar cu zahăr praf sau, de ce nu, cu un sos de ciocolată.
Gogoșelele sunt foarte gustoase și au o consistență asemănătoare cu a papanașilor prăjiți. Vă arăt și o secțiune:
Mai multe rețete de post găsiți cu un click pe poza de mai jos!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns