Cautare in site
x inchide

12 rețete de fripturi festive pentru masa de Sărbători

Adaugata la de

12 rețete de fripturi festive pentru masa de Sărbători – sugestii de rețete organizate într-o galerie cu fotografii reprezentative. Ce friptură facem la felul principal, de Sărbători?

Sărbătorile de iarnă sunt strâns legate, la noi, la români, de tradiția consumului de carne de porc. E absolut firesc, cu doar câteva zile înainte este Ignatul, data la care, conform tradiției, se sacrificau porcii crescuți de țărani, în gospodăriile proprii. Disponibilitatea cărnii de porc și faptul că, în perioada de iarnă, e momentul cel mai bun pentru a mânca preparate cu mai multe calorii, au dus la această tradiție.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, porcul este omniprezent. De la aperitive, care de obicei abundă de piftie, caltaboși și tobă, până la tradiționalele sarmale românești, în foi de varză murată și friptura de la felul principal, carnea de porc e prezentă în toate.

Galeria de rețete de mai jos cuprinde, evident, 12 rețete de fripturi festive. Cele mai multe dintre este sunt sugestii de fripturi din carne de porc. Totuși, am strecurat și un curcan rumen și un pui la cuptor. Sper ca acestea să aducă bucurie celor care nu consumă carne de porc.

Rețete de friptură din carne de porc

1. La noi, în Banat, aș zice că cea mai iubită rețetă de friptură este următoarea. O facem dintr-o bucată întreagă de spată de porc, uneori și din pulpă sau ceafă. Este preferată o bucată mai grăsuță (spata sau ceafa), pentru că iese mai fragedă. Friptura este bine condimentată și coaptă la foc mic, pe un pat de legume. În final, se topește efectiv efectiv în gură și are un gust excelent. Rețeta e ușor de pus în practică și o găsiți cu un click pe poza de mai jos.

friptura de porc la cuptor din spata sau pulpa de porc reteta detaliata friptura de porc la tava reteta bucata intreaga de porc la cuptor

2. O altă friptură cu aspect festiv și cu un gust excelent, populară în zona noastră este cotletul/sau mușchiulețul de porc umplut cu cârnați sau cu pastă de cârnați. Acesta se poate servi atât cald, ca fel principal, cât și rece, ca aperitiv. În ambele variante de servire e la fel de gustos și aspectuos. Găsiți rețeta de cotlet de porc umplut cu un click pe poza de mai jos.

friptura cotlet de porc umplut cu pasta de carnati la cuptor reteta cotlet de porc umplut cu pasta de carnati reteta laura laurentiu

Cu un click pe următoarea imagine puteți descoperi varianta din mușchiuleț. Acesta, fiind mai slab, este de obicei protejat, în timpul coacerii, învelindu-se în prapur.

muschiulet de porc umplut copt in prapur reteta macelareasca traditionala pas cu pas

3. O altă rețetă cu adevărat festivă este cea de mușchiuleț de porc în crustă de verdețuri. Nu este doar aspectuoasă ci are și un gust excelent. Toți invitații vă vor face complimente și vă veți simți un veritabil chef, dacă alegeți rețeta video pe care o găsiți cu un click pe următoarea poză.

muschiulet de porc in crusta de verdeturi reteta video laura laurentiu

4. Dacă doriți să petreceți minimum de timp în bucătărie și totuși să obțineți un rezultat foarte fain, vă recomand rețeta de mușchiuleț de porc simplu, gătit în tigaie și cuptor. Rețeta vă explică tot ceea ce e de știut pentru ca friptura din mușchiuleț să iasă rumenă, foarte gustoasă și cu carnea suculentă, nu uscată. Cu o garnitură bună alături, e un preparat excelent, bun pentru masa de sărbători.

5. O alegere care va ului invitații este acest cotlet de porc gătit la cuptor. Cotletul e întreg, cu tot cu os. Șoricul iese crocant iar carnea moale și suculentă. Rețeta – inclusiv video – o găsiți cu un click pe următoarea poză.

cotlet-de-porc-pork-rack-la-cuptor-reteta-video

Fripturi la airfryer

Cei care și-au făcut un stil de viață din responsabilitatea față de mediu, sigur vor fi bucuroși să își pună în practică principiile și atunci când gătesc pentru masa de Crăciun. Cu mai puțină energie consumată, airfryer-ul este o alternativă în același timp și sănătoasă și care permite obținerea unor fripturi excelente. Două rețete vă propun eu, mai jos.

6. Rețeta de friptură de porc din ceafă de porc, cu moare de varză + două garnituri – click pe următoarea poză pentru rețetă.

friptura de ceafa de porc intreaga cu moare de varza la airfryer reteta video friptura din ceafa de porc intreaga la air fryer reteta laura laurentiu

7. Rețeta următoare este o fleică de porc cu șoric crocant. De asemenea, este gătită la airfryer. Și această rețetă cuprinde o sugestie de garnitură foarte gustoasă – niște cartofi umpluți – și o găsiți cu un click pe poza de mai jos.

fleica de porc cu soric crocant reteta video

Pulpa de purcel – o friptură spectaculoasă, numai bună pentru o masă festivă

8. Dacă aveți de unde să vă procurați o pulpă de purcel, rețeta de mai jos este o alegere care nu vă va dezamăgi. Carnea iese nemaipomenit de fragedă iar șoricul subțire e crocant ca glazura de pe Doboș. Accesați rețeta cu un click pe poza de mai jos.

pulpa de purcel la cuptor friptura de purcel cu soric crocant reteta laura laurentiu video

Alegeri economice dar cu un gust excelent

Trăim vremuri ciudate, în care trebuie să socotim bine cât suntem dispuși să cheltuim pe masa de sărbători. De altfel, cumpătarea n-ar trebui să ne părăsească nici cu ocazia Crăciunului, personal mi se pare total greșit să cheltuiesc niște bani după care să-mi pară rău câteva zile mai târziu. Printre cele 12 rețete de fripturi festive, așadar, am inclus și două cu un buget mai redus. Subliniez, doar costul e mai redus, nu și gustul, ambele sunt excelente!

9. Rețeta de piept de porc la cuptor este una dintre favoritele mele. Arată apetisant, are gust de sărbătoare iar pieptul este una dintre cele mai ieftine bucăți de porc. O puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.

piept de porc la cuptor reteta pas cu pas piept de porc la cuptor coaste cu carne reteta laura laurentiu

10. O altă sugestie mai economică dar foarte gustoasă și aspectuoasă este rulada de carne tocată, învelită în bacon. Aceasta se poate prepara atât din carne tocată de porc (dintr-o bucată mai slabă, preferabil pulpă) cât și de vită. În rețetă, am lăsat indicații pentru gătirea la cuptor sau la slowcooker, după cum preferați. Găsiți rețeta cu un click pe următoarea imagine.

rulada de carne tocata invelita in bacon reteta de rulada aperitiv din carne tocata

Fără porc :)

11. După cum v-am dezvăluit încă de la început, printre cele 12 rețete de fripturi festive am strecurat și două fără porc. În multe părți ale lumii, curcanul este o alegere frecventă, cu ocazia Crăciunului. Francezii apreciază și un pui bun, cu această ocazie, așa că prima mea sugestie va fi un pui cu 40 de căței de usturoi, făcut chiar după o rețetă franțuzească, pe care o puteți accesa cu un click pe următoarea poză.

pui cu 40 de catei de usturoi reteta video pui cu 40 de catei de usturoi reteta laura laurentiu

12. Ultima, dar în niciun caz nu cea de pe urmă sugestie, este acest fabulos curcan cu gutui, gătit întreg, la cuptor. Este o friptură fabuloasă dar, dacă nu aveți suficienți meseni, ca să consume atâta carne, e mai bine să alegeți o rețetă care se face dintr-o cantitate mai mică. Găsiți rețeta cu un click pe următoarea imagine.

curcan-la-cuptor-reteta-video-curcan-cu-gutui-la-cuptor-reteta-video-pas-cu-pas-laura-laurentiu

Să vă fie de folos și nu uitați că, inclusiv de sărbători, cumpătarea nu ar trebui să ne părăsească!

Instagram @lauralaurentiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *