
Piept de porc la cuptor – rețetă simplă cu rezultat de lins pe degete






Piept de porc la cuptor – rețetă simplă de piept de porc cu os, feliat, coaste cu carne condimentate și gătite la cuptor, lista de ingrediente și modul de preparare.
Lucrurile sunt simple: ne place porcul? Ei, ba bine că nu! Și nu ne dăm în vânt după cotlet și după fileul de porc, amândouă bucăți de carne slabă, ci după coaste, ceafă și pieptul de porc, mai fragede și mai gustoase tocmai pentru că-s împănate cu grăsime. O altă rețetă cu această bucată care ne place foarte mult, pieptul de porc, am publicat mai demult, făcut la grătar, într-o bucată mai mare, marinat în bere – click aici pentru rețetă – adică mai mult dichis și mai mult timp consumat. Rețeta de azi e cea mai simplă posibil. Am tăiat pieptul de porc felii, l-am frecat bine cu mirodenii bine alese și l-am gătit la cuptor. Ies de fiecare dată niște fripturi faine, o minune!
Dacă mai apucă să se răcească – ceea ce e greu, dar nu imposibil, depinde câți mâncăi se așează la masă – aceste felii de piept de porc condimentate și făcute la cuptor vor fi senzaționale în sandwich, mai bune ca orice mezel. Descoperiți rețeta întreagă mai jos.
Ingrediente piept de porc la cuptor
- 4-5 felii de piept de porc cu os, groase de 2-3 cm (cam 250 gr/bucată)
- 1½ de sare grunjoasă de bună calitate (eu am folosit sare maldon, puteți folosi și sare cu diferite arome, sare afumată, sare cu țelină etc)
- 1 linguriță de piper negru măcinat
- 1 linguriță de usturoi deshidratat
- 1 lingură rasă de zahăr brun
- ½ de linguriță de paprika dulce
- opțional: ¼ de linguriță de paprika afumată
- 1 linguriță de chimen măcinat (se poate înlocui cu fenicul, coriandru sau ce vă place vouă)
- opțional: ½ de linguriță de semințe de muștar măcinate
- opțional: 2 linguri de sos barbecue
Mod de preparare piept de porc la cuptor
În imaginea de mai jos puteți vedea bucata întreagă de piept de porc. Am cumpărat-o, am tranșat-o în felii și am congelat în pachete de câte 4-5 coaste surplusul.
Condimentare și marinare uscată
1. Firește, primul pas va fi să pregătim condimentele. Pe lista de mai sus, eu am scris ce anume am folosit eu. Amestecul de condimente poate fi personalizat, puteți adăuga exact acele arome care vă plac vouă. Poate cimbru uscat, poate rozmarin. Poate chili… exact ceea ce preferați. De neînlocuit și neevitat sunt primele 4 de pe listă: sarea, piperul, pudra de usturoi sau usturoiul zdrobit și zahărul brun. Restul sunt la alegerea voastră. Referitor la usturoi, pentru acest tip de condiment, prefer să folosesc usturoiul uscat. Motivul este că acesta nu se arde la cuptor. Dacă însă nu aveți, puneți 2-3 căței mari de usturoi, zdrobiți.
Și nu, nu aș renunța la zahărul brun! Are rol atât în frăgezirea fripturii, cât și în echilibrarea gustului și aspectul final al preparatului.
2. Acestea sunt feliile de piept de porc pe care le-am folosit. Le-am ales de o grosime și greutate pe cât posibil uniformă (3-4 cm), ca să se facă în același timp. Dacă le vreți cu șoric sau nu, e chestiune de opțiune personală, nu se modifică deloc modul de gătire.
3. Feliile de piept de porc se freacă bine cu amestecul de condimente pe toate părțile. Când zic ”se freacă”, mă refer pe bune la o acțiune mecanică, prin care sarea grunjoasă și zahărul brun să rupă fibrele cărnii, având efectul unei marinade. Odată bine frecate cu condimente, feliile de piept de porc se ambalează și se dau la frigider pentru o perioadă de la 2 ore la 12 ore (peste noapte).
Gătirea la cuptor
4. Scoatem al nostru piept de porc condimentat din frigider cu măcar o oră înainte de a-l da la cuptor. Aranjăm feliile într-o tavă potrivită pentru cuptor, nesuprapuse. Pornim cuptorul și-l fixăm la 190°C static sau 180°C ventilat.
5. Cuptorul trebuie să fie preîncins când pieptul de porc a revenit la temperatura camerei. Dăm tava la cuptor, la o înălțime medie, pentru 20 de minute. După ce au trecut primele 20 de minute, întoarcem feliile de piept de porc pe parte opusă și le mai coacem 15-20 de minute, sau până când carnea devine moale și fragedă. În ultimele 8-10 minute, ridicăm temperatura cuptorul la 210°C și setăm funcția grill. Opțional, înainte de rumenirea feliilor de piept de porc, putem să le ungem cu pensula cu sos barbecue – click aici pentru rețetă – pentru o glazură frumoasă. Ele oricum vor avea un aspect foarte fain și vor fi glazurate datorită zahărului brun din condimentul pe care l-am preparat.
Servirea
Înainte de servire, pieptul de porc se lasă să se odihnească 15-20 de minute, lejer acoperit. Va deveni mult mai fraged și mai savuros dacă această cuvenită perioadă de odihnă îi va fi acordată. După aceea, îl putem servi. Imaginea de mai jos e cât se poate de grăitoare despre cât este de rozalie și fragedă această friptură.
Se potrivesc cu fel de fel de salate și garnituri, cum ar fi salata coleslaw, o salată de cartofi, cartofii cu rozmarin etc. Să vă fie de folos!
Alte rețete cu piept de porc din blogosferă
- la muntele.ro, cu salvie, miere, scorțișoară și alte mirodenii
- la savoriurbane.com, marinat în lapte și prăjit în untură
Lasă un răspuns