Plăcintă cu gutui și cremă de smântână – rețetă video





Plăcintă cu gutui și cremă de smântână – rețetă video + pas cu pas, în format text. Cum să faci un desert de toamnă cu foi de plăcintă din comerț, gutui și cremă de smântână? Cât timp se coace o plăcintă cu gutui și cremă de smântână? Aflați răspunsul acestor întrebări în articolul de mai jos.
Pentru rețeta de plăcintă cu gutui și cremă de smântână, am avut drept inspirație patiseria grecească. Anul ăsta, s-a-ntâmplat să nu ajungem în Grecia și parcă simt un gol în suflet. Am ajuns pe alte țărmuri însorite, dar Grecia are ceva special. Poate sentimentul că timpul trece mai lent decât în alte locuri? Poate lumina specială sau poate chiar produsele de patiserie. Vorbind cu soră-mea despre asta, ne-am amintit cu poftă de portokalopita (click pe link pentru rețetă) și de soufra iar de aici până la rețeta de azi a mai fost doar un pas mic, pe care l-am făcut în direcția bucătăriei.
Într-o bună măsură, veți vedea că rețeta chiar e asemănătoarea cu cea a plăcintei Soufra, pe care am publicat-o mai demult (inclusiv rețeta video). Diferită este crema, pur și simplu pentru că nu am avut lapte condensat în casă și m-am văzut în situația de a o face cu ce aveam prin frigider. Diferit este și modul de asamblare – soufra e o plăcintă rotundă – dar și cantitatea de fructe folosite. În această plăcintă cu gutui și cremă, aportul fructelor e esențial, nu sunt doar câteva bucățele, presărate pe deasupra.
Previzionez că mi se va adresa următoarea întrebare: plăcinta asta se poate face cu mere? Încă nu am încercat-o decât în varianta cu gutui dar pot răspunde că da, se poate face și cu mere, neapărat dintr-un soi cu pulpa tare, cum ar fi granny smith. Soiurile de mere cu mult suc sau cele sfărâmicioase nu cred că sunt potrivite.
E o încântare și, pe lângă aroma irezistibilă, de toamnă frumoasă și aurie, plăcinta asta te surprinde și cu o textură excelentă, cu părți crocante care alternează cu cele foarte moi, pline de cremă.
Ingrediente Plăcintă cu gutui și cremă de smântână
- 400 de grame de foi de plăcintă (1 pachet)
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime
- 450 de grame de gutui (2 bucăți, nu prea mari)
- 4 ouă mari (>70 gr/buc) sau 5-6 dacă sunt medii sau mici
- 1 praf generos de sare
- 150 de grame de zahăr
- 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
- 300 de mililitri de smântână pentru frișcă cu 30-35% grăsime
- 300 de grame de smântână acrișoară cu 25% grăsime
în plus:
- 1 lingură de zahăr brun, pentru presărat pe deasupra
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- zahăr pudră, pentru presărat înaintea servirii
Rețeta video de plăcintă cu gutui și cremă de smântână
Rețeta de plăcintă cu gutui și cremă de smântână este foarte ușor de făcut. Nu mă îndoiesc că este la îndemâna oricui să o pună în practică, urmând rețeta pas cu pas (text + poze) pe care o puteți găsi derulând articolul mai jos. Totuși, mulți dintre cei care mă urmăresc preferă modul de prezentare în format video iar aceia mă pot urmări cum pregătesc plăcinta asta minunată, dând play pe clipul video încorporat mai jos.
Mod de preparare plăcintă cu gutui și cremă de smântână – rețeta în format text, pas cu pas
1. Am spălat și curățat gutuile de coajă, cu un peeler. Le-am tăiat în jumătăți, apoi în sferturi și le-am eliminat cu grijă căsuța semințelor. În final, am feliat gutuile în felii subțiri, de 2-3 milimetri grosime și le-am lăsat deoparte.
Observație: gutuile se oxidează ușor dar asta nu va afecta deloc reușita rețetei. Totuși, dacă nu doriți să se întâmple asta, stropiți feliile de gutui cu zeama unei jumătăți de lămâie și amestecați-le. Zeama de lămâie preîntâmpină oxidarea.
2. Am pus untul la topit, într-o crăticioară. Untul trebuie să fie lichid, dar nu fierbinte. Imediat, am pornit cuptorul și l-am setat la 180ºC, căldură de jos și de sus, cu ventilație.
3. Am pregătit o tavă de copt cu dimensiunile de 35 x 21 de centimetri, ungând-o bine cu unt topit. Am insistat pe la îmbinările tăvii, să mă asigur că plăcinta nu se va prinde, în timpul coacerii.
Ungerea și plierea foilor
4. Am desfăcut pachetul de foi de plăcintă și precizez că am folosit foi simple de plăcintă (phyllo), dintre cele subțiri, nu foietaj. Am pus foile deasupra unui prosop de bucătărie curat.
5. Pe rând, folosind o pensulă de patiserie moale, am uns cu unt topit câte o foaie de plăcintă apoi am pliat-o în două, pe partea mai îngustă. Latura lungă a foilor se potrivește perfect pe lungimea tăvii (35-36 cm) așa că nu am dorit să o modific.
Odată pliată foaia (cu partea unsă spre interior), am încrețit-o/pliat-o ca pe un acordeon apoi am așezat-o în tavă, pe lungime. Am repetat cu toate foile, până când am umplut tava cu foile încrețite în falduri.
Rumenirea foilor, la cuptor
6. Între timp, cuptorul și-a atins temperatura țintă (180ºC, căldură de jos și de sus, cu ventilație), așa că am așezat tava cu foile de plăcintă la o înălțime medie. Foile vor rămâne în cuptor 15-20 de minute, până când devine rumene – aurii.
Pregătire cremă de smântână
7. Între timp, am pregătit crema de smântână, pentru această plăcintă cu gutui. Într-un castron încăpător, am colectat cele 4 ouă întregi. Precizez încă o dată că ouăle pe care le-am folosit sunt din sortimentul XL, mai mari de 70 de grame/bucată. Pentru ouă M, recomand să folosiți 5 bucăți, pentru cele mici de tot, chiar 6.
Peste ouă, am adăugat sarea, zahărul, zahărul vanilat Bourbon și cele două tipuri de smântână. Pur și simplu am omogenizat totul cu telul în formă de pară și asta a fost tot.
Asamblarea plăcintei cu crema și feliile de gutui
8. După 15 minute, foile de plăcintă erau frumos rumenite, așa că le-am scos din cuptor, fără să îl opresc. Am mai omogenizat puțin crema de smântână și am turnat-o pe toată deasupra foilor, în tavă. Cu o spatulă de silicon, am tras de pe castron tot ceea ce a aderat de acesta.
Am înclinat tava stânga – dreapta, așa încât să ajungă crema peste tot. Cu spatula, am desfăcut delicat faldurile de foi de plăcintă, din loc în loc, pentru ca crema să poată pătrundă mai ușor printre acestea.
9. Printre faldurile din foi de plăcintă, am înghesuit feliile subțiri de gutui, pe care le-am răspândit peste tot, distribuindu-le pe cât posibil de uniform. Urmăresc să am bucăți de gutui în fiecare porție de plăcintă, că de aia îi zic plăcintă cu gutui!
Odată uniform distribuite feliile de gutui, am presărat suprafața plăcintei cu zahărul brun și cu scorțișoara.
Plăcintă cu gutui și cremă de smântână – coacerea finală
10. Imediat ce am asamblat plăcinta cu crema de smântână și feliile de gutui, am dat-o din nou la cuptor. Setările cuptorului au rămas aceleași, vi le reamintesc: 180ºC, căldură de jos și de sus, cu ventilație. În această a doua fază de coacere, plăcinta cu gutui și cremă de smântână trebuie să se coacă minimum încă 30 de minute, până când crema este bine setată și gutuile pătrunse. Eu am mai lăsat-o la cuptor încă 40 de minute.
Servirea
Înainte de servire, am lăsat plăcinta să se răcorească puțin (nu foarte mult, pentru că mirosea superb și nu am mai putut de poftă). Se porționează foarte bine chiar caldă fiind, se pot scoate porții frumoase din tavă, care își păstrează forma perfect. E excepțional de gustoasă, nu foarte dulce iar gutuile aromate și acrișoare o echilibrează foarte fain.
MAI MULTE REȚETE CU FOI DE PLĂCINTĂ DIN COMERȚ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns