Mucenici tradiționali de post
Mucenici tradiționali de post, rețetă cu poze pas cu pas. Rețetă de mucenici de post cu nucă. Mucenici tradiționali cu nucă și sirop, rețetă culinară. Semnificația sărbătorii celor 40 de mucenici. De ce se coc mucenici pe 9 martie.
În țara noastră s-a perpetuat traditia de a coace (sau fierbe) mucenici. De la o zonă etnogeografică la alta, ”mucenicii”, pe care îi pregătim în prag de primăvară, sunt diferiți. Avem așa numiții ”mucenici moldovenești”, niște colăcei cu formă antropomorfă, făcuți tradițional din aluat de post și care se împart pe la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte. Apoi, mai avem și ”mucenicii muntenești” (sau oltenești), care se pregătesc în tot sudul țării și care sunt un fel de fiertură de paste (tot de post), îndulcită și îmbogățită cu nucă. Mucenicii propuși de rețeta ce urmează sunt făcuți dintr-un aluat de cozonac de post, însiropați și presărați cu nucă.
Însă nu întotdeauna ziua de 9 martie este în afara postului. Uneori (cel mai des, de fapt), ziua mucenicilor cade după începerea Postului Mare. De aceea rețetele de mucenici de post sunt mai ades întâlnite decât cele de dulce și tot o rețetă de mucenici de post vei descoperi și în cele ce urmează.
Despre ziua Mucenicilor
După „babele” de la începutul lunii martie, sărbătoarea mucenicilor îmbogățește tradiția românească prin multe credințe populare și obiceiuri diferite de la un spațiu la altul.
Sărbătoarea mucenicilor din calendarul popular corespunde ca dată calendaristică – 9 martie – şi parţial, ca semnificaţie, cu cei 40 de Sfinţi Mucenici din calendarul bisericesc. Acești creștini au fost jertfiţi pentru credinţa lor în cetatea Sevastiei. O binecunoscută tradiție spune ca în aceasta zi sa se bea 40 de pahare de vin. Există credința că vinul băut de ”mucenici” se transformă de-a lungul anului în sânge şi dă putere de muncă.
Deasemenea, sărbătoarea „Mucenicilor” este considerată, în calendarul popular românesc, momentul în care încep să dea mugurii, să încolțească iarba, începutul propriu-zis al primăverii.
În Ardeal și Banat, nu există nicio tradiție specială legată de ziua de 9 martie.
Nici mucenici, nici păhăruțe de vin. Mărturisesc că eu i-am pregătit prima dată în 2009, pe când eram o forumistă activă într-un forum culinar. M-am contagiat de febra care cuprinsese toți forumiștii și, cum cei fierți nu m-au atras deloc, am ales să fac mucenici moldovenești. M-am gândit că nici familia mea nu va strâmba din nas și așa a fost. După ce a văzut mucenicii modelați, fiica mea s-a bucurat că fac covrigi. :))
Totuși, ca să fie mai ușor de acceptat de către ai mei, mi-a venit ideea să-i umplu cu nucă. Chiar nu am văzut niciunde mucenici umpluți cu nucă, înainte de 8 martie 2009, acum văd c-au mai apărut. Iată, așadar, și „mucenicii” mei de post, în poza de mai jos. Din cantitățile din rețetă, mi-au ieșit 20 de bucăți, nu prea mari. Dacă vreți neapărat să faceți 40, pur și simplu dublați cantitățile ingredientelor. Dupa cum cere tradiția, nu conțin nimic de dulce și sunt gata de împărțit în memoria celor dispăruți, din familia noastră.
Ingrediente Mucenici tradiționali de post
aluat:
- 500 gr. de făină cu minimum 11% conținut de proteină
- 70 de ml ulei
- 100 de grame de zahăr fin
- 1/2 linguriță de sare – 10 grame
- 250 ml suc de fructe galben sau portocaliu (eu am folosit 60 ml. de suc de morcovi proaspăt stors, amestecat cu 190 ml. de apă plată)
- coaja rasă de la 1 lămâie cu coaja netratată
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon (am folosit eu, se poate folosi și zahăr vanilat simplu sau pastă/extract de vanilie)
- 7 grame de drojdie uscată sau 20 de grame de drojdie proaspătă
pentru umplutură (opțional)
- nucă măcinată amestecată cu puțin zahăr
pentru sirop:
- 300 de ml. de apă
- 100 de grame de miere
- 150 de grame de zahăr
- 1 păstaie de vanilie sau un pic de zahăr vanilat
Modul de preparare pentru mucenici tradiționali de post – prepararea aluatului dospit
1. Chiar dacă pregătim mucenici moldovenești de post și aluatul nu conține nici ouă, nici lapte și nici unt, nu e cazul să ne zgârcim cu aromele. Eu am folosit coaja unei lămâi netratate, pe care am răzuit-o fin, doar partea galbenă, de la suprafață.
Mi-am pregătit destul de mult suc de morcovi proaspăt, pe care l-am stors la Hurom. În final, nu am folosit decât 60 de ml, pentru că mi-am dat seama că e foarte intens colorat. Îmi place și mie un aluat colorat în gălbui, dar să arate firesc, nu să aibă culori ciudate. În fine, am folosit și un plic de zahăr vanilat bourbon.
Activarea drojdiei
2. Pentru aluatul de mucenici de post, ca pentru oricare altul, manopera începe cu activarea drojdiei. Am încălzit sucul de morcovi cam la 35 de grade (ca pentru frământat pâine). Într-un castronel, am amestecat drojdia uscată, 2 linguri de făină (din cantitatea totală, deja cântărită) și 2 linguri de zahăr (la fel, din cantitatea totală). Am adăugat câte puțin suc de morcovi și am amestecat până am obținut o pastă cu ceva mai consistentă decât aluatul de clătite. Pe deasupra, am presărat puțină făină.
Dacă folosiți drojdie proaspătă, se freacă mai întâi drojdia cu 1 lingură de zahăr din cantitatea totală recomandată, până se lichefiază. Se dizolvă amestecul de drojdie și zahăr cu sucul călduț și se adaugă și 2 linguri de făină. Se presară cu un pic de făină și se lasă deoparte până începe să facă bulbuci, așa cum am descris la varianta cu drojdie uscată.
3. Iată, în momentul în care observăm că în făina presărată pe suprafață apar crăpături, înseamnă că drojdia s-a umflat. Putem trece mai departe cu prepararea aluatului. În cazul în care drojdia nu dă semne de viață în 10-15 minute, ori e veche, ori ați opărit-o cu un lichid prea fierbinte. Nu o puteți recupera, trebuie repornit procesul activării, cu drojdie proaspătă.
Frământarea aluatului pentru mucenici moldovenești de copt
4. Eu am frământat aluatul pentru mucenici de post cu mixerul planetar, dar se poate lucra și cu mâna. E un aluat chiar plăcut de lucrat, doar că, neconținând lapte deloc, care stimulează dospirea, și având zahăr și ulei, crește ceva mai lent. Cu puțină răbdare, veți obține niște mucenici pufoși și foarte gustoși. E importat, însă, să folosiți o făină bună, cu destulă proteină. Știți cum e, nu tu lapte, nu tu ou, măcar ceva trebuie să fie suficient de calitativ pentru ca aluatul să crească.
Pentru început, am amestecat făina, în castronul mixerului, cu sarea, zahărul, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Odată activată drojdia, am răsturnat la mijloc conținutul castronelului.
5. Am pornit mixerul și am adăugat restul de suc de morcovi amestecat cu apă călduță. Am frământat până când am obținut un aluat omogen și nelipicios (5 minute de frământare la mixer).
6. Odată ajuns aluatul în stadiul descris la punctul precedent, am început să adaug uleiul, puțin câte puțin. Am crescut viteza mixerului și am frământat energic aluatul încă 10 minute bune. În final, am obținut un aluat de mucenici fin, molcuț, ca cel de cozonac. Are o culoarea plăcută, așa cum puteți vedea în poza următoare. E gălbui, într-o nuanță firească, le detest pe cele obținute cu coloranți artificiali sau cu turmeric, care e din cu totul altă poveste și are și un gust intens.
Aluatul l-am modelat într-o bilă, l-am uns cu ulei și l-am transferat într-un castron uns și el cu ulei. L-am lăsat să crească într-un loc călduț, înfoliat cu folie alimentară, până când și-a dublat volumul. Așa cum vă spuneam la începutul secțiunii dedicate aluatului, aluatul va crește ceva mai lent, nu vă îngrijorați, dacă drojdia e activă, va crește.
Modelarea mucenicilor
7. Odată crescut aluatul, l-am apăsat bine cu pumnul, în castron, să-l degazez. Asta va asigura distribuția uniformă a bulelor de aer formate în timpul creșterii, în aluatul de mucenici.
8. Am uns planul de lucru cu o peliculă fină de ulei și am răsturnat aluatul din castron (m-am ajutat de o racletă de plastic). Am împărțit, mai întâi, în jumătate aluatul. Fiecare bucată de aluat obținută am împărțit-o în câte 10 bucăți. Așa mi-au rezultat 20 de bucăți de aluat, de câte 46-47 de grame fiecare. Dacă doriți să faceți mucenici mai mari, puteți împărți aluatul doar în 12 bucăți egale, sau chiar în 10.
Mucenici moldovenești simpli
9. După cum v-am dezvăluit de la început, pentru fiica și soțul meu am făcut mucenici umpluți cu nucă. Pentru mine, însă, i-am lăsat simpli. Pentru a le da formă, am modelat câte o bucățică de aluat în formă de șnur, nu mai gros de 1 cm în diametru și lung de 50-60 de cm. Permanent, bucățile de aluat se păstrează acoperite cu șervete de bucătărie în strat dublu, să nu se usuce. În poza de mai jos sunt descoperite doar cu scopul de a fi pozate!
10. Aceste șnururi lungi le-am răsucit în sens invers și le-am pliat la jumătate. Mai clar, procedeul de modelare al acestor mucenici este descris în rețeta de mucenici de dulce (video), de la minutul 04:26.
11. Din acest șnur dublu, am modelat opturi de aluat iar capetele le-am presat bine, să nu se desfacă.
12. Pe măsură ce i-am modelat, am așezat mucenicii în tava așternută cu hârtie de copt. I-am păstrat acoperiți cu șervete de bucătărie în strat dublu, să nu se usuce.
Umplutura (opțional)
13. Cu totul opțional, iată, se pot face și mucenici umpluți cu nucă. Bucățile de aluat pe care le-am folosit în acest scop nu le-am mai modelat în formă de șnur, așa cum am arătat la pașii 9-12.
Fiecare bucată de aluat din care am făcut un mucenic umplut, am întins-o cu sucitorul, pe planul de lucru uns cu un pic de ulei. Merge rapid și ușor, aluatul de mucenici de post e foarte ușor de modelat. Am obținut o formă elipsoidală, cam de 18 cm în partea cea mai lungă și 12 cm în partea mai îngustă. Pe aceasta, am presărat 1 lingură de nucă măcinată, care, opțional, se poate amesteca și cu zahăr după gust. Eu nu am pus zahăr în nucă, pentru că am însiropat mucenicii, la final.
15. Cu umplutura în interior, am rulat bucățile de aluat umplute cu nucă, pe lung. Ruloul obținut l-am mai rulat pe planul de lucru, să se alungească, apoi l-am modelat în formă de opt. „Mucenicii” modelați, umpluți sau simpli, se pun în tava așternută cu hârtie de copt. I-am lăsat să mai crească în jur de jumătate de oră, acoperiți cu 2 șervete curate de bucătărie, într-un loc călduț, ferit de curent. Între timp, am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C.
Sirop cu miere pentru mucenici
16. Cât timp mucenicii cresc, am pregătit siropul. Într-o crăticioară, am pus pe foc toate ingredientele specificate în listă. Am folosit o miere zaharisită, a fost perfectă pentru scopul utilizării. Am fiert siropul 4-5 minute, din momentul în care a început să clocotească, apoi am oprit focul. Siropul trebuie să fie ușor mai consistent decât apa, să pătrundă, dar să și creeze un strat lucios la suprafața mucenicilor. Am acoperit crăticioara cu capacul, să se infuzeze vanilia. Opțional, se pot folosi și alte arome, după gust.
Coacerea mucenicilor
17. Dupa dospire, mucenicii au crescut vizibil. Le-am umezit suprafața cu pensula înmuiată în sirop și imediat i-am dat la copt, la o înălțime medie, în cuptorul preîncălzit la 180°C.
Am copt mucenicii timp de 25 de minute. În final, dacă sunt apăsați cu degetul, revin imediat înapoi, semn că sunt bine copți. Desigur, culoarea brun-aurie e și ea un indiciu că sunt gata.
Însiroparea mucenicilor
18. Între timp, siropul s-a răcit până la temperatura camerei iar mucenicii doar ce i-am scos din cuptor. I-am lăsat să se răcorească timp de 5 minute, apoi, pe rând, i-am plonjat în sirop și i-am scăldat și pe o parte, și pe cealaltă. Îmbăierea mucenicilor în sirop a durat cam 10-15 secunde, în total.
19. În final, i-am aranjat toți acești mucenici însiropați în tavă, din nou.
20. Ca ultim detaliu, i-am presărat pe toți cu câte puțină nucă măcinată. Sunt gata, delicioși, însiropați, numai buni de împărțit și savurat în memoria celor dragi!
Înainte să vă urez poftă mare, hai să-l și rup pe unul dintre ei! Uite, am nimerit unul umplut cu nucă și se vede clar, în poza de mai jos, că din acest aluat de mucenici de post, simplu și sărăcăcios, am obținut, totuși, niște mucenici pufoși, care se rup în caiere.
Să vă fie de folos!
În final, mai permiteți-mi o sugestie:
Sunt multe alte produse de patiserie foarte potrivite pentru a fi împărțite în memoria celor dispăruți. În secțiunea de patiserie, veți mai găsi și alte idei bune. Descoperiți-le cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns