Pulpa de miel la cuptor, cu pesto de menta
Pulpa de miel la cuptor cu pesto de menta si usturoi copt
Traditiile de Pasti presupun o masa imbelsugata, a carei piesa de rezistenta sa fie o frumoasa friptura de miel. Cu reteta de pulpa de miel cu pesto de menta si usturoi copt vreau sa va dau o idee extrem de gustoasa si aspectuoasa pentru meniul de sarbatoare. Am pregatit pentru voi si o sugestie de servire, care, fara a fi ceva neaparat complicat, zic eu ca e de mare efect. Evident, insa, fiecare poate sa alature acestui preparat ce garnitura considera ca se potriveste cel mai bine.
Ideea de retinut este ca dintr-o pulpa de miel dezosata de 1-1,2 kg se poate pregati o friptura superba si suculenta, un fel de mancare deosebit de gustos si elegant pentru sase persoane care sa manance sarbatoreste.
Ingrediente Pulpa De Miel La Cuptor Cu Pesto De Menta:
- 1 pulpa de miel mare, dezosata, sa cantareasca 1-1,2 kg.
- 1 capatana de usturoi
- 3 linguri de seminte de pin usor prajite la tigaie
- 1 legatura mare de menta proaspata
- coaja razuita fin de la 1 lamaie
- suc de lamaie dupa gust
- 70 de ml. ulei de masline + 1 lingura
- 50 grame parmezan
- sare si piper proaspat macinat
- sos: 1 pahar de vin alb demisec, 1 lingura sos worcesteshire, 250 de ml. supa de vita concentrata (aspic), 30 de grame de unt, sare si piper dupa gust
- pentru servit: garnituri la alegere, verdeturi etc.
Preparare Pulpa De Miel La Cuptor Cu Pesto De Menta:
1. Se scoate carnea din frigider si se lasa la temperatura camerei macar 30 de minute. Se incinge cuptorul la 190 de grade si se coace capatana de usturoi intreaga timp de 15-20 de minute, pana cand simtim la atingere ca s-a inmuiat. Intre timp, menta se spala, se zvanta si se toaca marisor.
2. Intr-un procesor pentru alimente (sau intr-un mojar clasic) se storc cateii de usturoi copti (veti vedea, aluneca foarte usor din invelisul lor). Se adauga menta, parmezanul, 1 praf de sare, semintele de pin prajite, coaja rasa de lamaie si 1-2 linguri de ulei de la inceput. Se proceseaza (sau se lucreaza cu pistilul) pana se obtine o pasta.
3. Se adauga uleiul treptat, in fir subtire, pana cand se obtine un pesto consistent, care se asezoneaza dupa gust cu sare, piper si zeama de lamaie (daca se doreste).
4. Daca pulpa de miel nu e deja dezosata, va fi usor sa faceti asta acasa. Daca nu agreati prea mult gustul de miel, indepartati cat de mult din grasimea de la suprafata.
5. Se desface pulpa de miel asa incat sa se obtina o bucata de o grosime uniforma si se condimenteaza cu sare si piper.
6. Se unge carnea pe partea expusa cu jumatate din pestoul de menta si usturoi copt preparat la punctele 1-3.
7. Se ruleaza carnea cu grija, cat mai strans, cu umplutura de pesto in interior, se fixeaza cu scobitori si se leaga strans cu ata de bucatarie. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.
8. Se incinge o tigaie pe foc si se adauga 1 lingura de ulei de masline. Pulpa de miel strans legata se rumeneste in tigaie, cam 3-4 minute pe fiecare parte, intorcand-o de cate ori e nevoie ca sa se creeze o crusta rumena.
9. Se transfera pulpa de miel intr-un vas potrivit pentru cuptor si se coace conform preferintelor de gatire interna, de la 20 de minute (cu 57°C) temperatura interna a carnii) pentru friptura in sange, la 25-30 de minute ( 64°C temperatura interna) pentru o gatire medie si pana la 35-40 de minute (77°C temperatura interna) pentru gatit complet. Eu prefer gradul de gatire medie, petnru ca mielul oricum are o carne foarte moale si imi place sa ramana un pic suculenta si rozalie.
10. Friptura trebuie sa se odihneasca timp de 15 minute inainte de a fi taiata si servita, intre timp se face sosul: se degreseaza, tamponand cu un servet de bucatarie absorbant, tigaia in care s-a rumenit pulpa de miel. Se pune pe foc tigaia si se incinge cateva minute, apoi se adauga vinul alb, rascaind cu o spatula orice aderente de pe fundul tigaii. Se aduce la fierbere si se adauga supa de vita. Dupa doua trei clocote se strecoara totul intr-o craticioara si se continua fierberea pana se reduce la 1/3. Se trece adauga sosul worcestershire si apoi untul. Se trage de pe foc si se incorporeaza untul prin amestecare, veti observa ca sosul se va ingrosa frumos. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
Friptura se desface din atele cu care a fost legata si se indeparteaza scobitorile. Se taie dupa trecerea „timpului de odihna regulamentar”, care are un rol foarte important, in acest timp fibrele de carne se reimpregneaza cu sucurile care au fost rascolite de temperatura mare la care carnea a fost expusa.
Se serveste cu orice va e pe plac, de la clasicul piure de cartofi, cartofi noi la cuptor, orez, legume sote etc. Eu am pregatit un piure de mazare, cartofi, cartofi dulci si sfecla, toate fierte in apa cu sare si apoi prajite scurt si ciuperci shimeji sotate in unt si asezonate cu 1 lingura din sosul pregatit la punctul 10, sare si piper. Pe platou se mai regaseste pesto-ul de menta pastrat, sosul fripturii in sosiere individuale si cateva fire de creson.
Cum se intampla deseori, si pentru acest preparat am schimbat cateva variante de plating, pana sa ajung la una multumitoare. Pe langa multumirea mea evidenta (despre nivelul de satisfactie al sotului nici nu mai vorbesc), desigur ca au aparut si inerentele efecte secundare (a se citi dezastru in bucatarie).
Curaj, spor la treaba si pofta mare!
Lasă un răspuns