Cartofi gratinați cu afumătură și ceapă – rețetă detaliată
Cartofi gratinați cu afumătură și ceapă – rețetă detaliată – lista de ingrediente la gram, modul de preparare prezentat amănunțit, timp de gătire și sugestii de adaptare pentru un gratin de cartofi consistent și foarte gustos.
Nu e primul gratin de cartofi a cărui rețetă o public pe blogul meu. Adevărul este că ni se face adesea dor de preparatele din categoria pe care vorbitorii de limbă engleză o numesc comfort food și pentru care nu cred că noi avem o denumire. Oricum, sunt mâncăruri simple, din ingrediente ieftine, dar care ne satură și ne dau o stare de bine. Poate cel mai cunoscut gratin de cartofi de pe blogul meu este cel care, în cartea de bucate al Silviei Jurcovan, poartă denumirea de ”cartofi franțuzești”. Acea rețetă de demult o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Poate nu chiar la fel de faimoși, în România, dar cu o binemeritată celebritate la nivel global, sunt cartofii a la dauphinoise. Rețeta acestora o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta de azi face cumva media între cele de două de mai sus. Am folosit cartofi semifierți, în această rețetă, ceea ce scurtează timpul de gătire la cuptor. Spre deosebire de cartofii noștri franțuzești, nu am folosit ouă, dar ceva afumătură am pus. Am folosit smântâna asezonată, la fel ca la gratinul dauphinois, dar aroma este de ceapă, nu de usturoi. În fine, una peste alta a ieșit un preparat gustos și consistent, cu o crustă rumenă și apetisantă.
Nu-i cea mai elegantă mâncare, dar e foarte gustoasă și ușor de adaptat cu ceea ce aveți prin casă. Eu am folosit două feluri de afumătură și trei feluri de brânză, de exemplu, niște ”capete de stoc” din frigider. Ceapa verde poate fi înlocuită cu ceapă obișnuită (sau roșie). Smântâna de gătit cu 12% grăsime, pe care am folosit-o în ideea de a mai reduce din numărul caloriilor, poate fi înlocuită cu o cantitate mai mică dintr-una mai grasă, lungită cu lapte. În fine, vă las să descoperiți detaliile mai jos.
Ingrediente cartofi gratinați cu afumătură și ceapă
- 1,3 kilograme de cartofi pentru copt sau piure
- 200 de grame de afumătură (eu am folosit 150 de grame de slănină afumată, împănată cu cărniță, preparată de socru-meu, și 50 de grame de cârnați de casă afumați)
- 300 de grame de smântână pentru gătit cu 12% grăsime
- 150 de grame de brânză rasă (eu am folosit un amestec de cașcaval, parmezan și tomme)
- 2 fire de ceapă verde, tăiată rondele
- sare și piper după gust
Mod de preparare cartofi gratinați cu afumătură și ceapă – rețetă detaliată
1. Mai întâi, am spălat și am zvântat cartofii, apoi i-am curățat de coajă și i-am tăiat în felii cam de 6-7 mm de groase.
2. Imediat, am pus cartofii la fiert în apă cu sare. Din momentul în care apa a început să clocotească, am socotit 8 minute, apoi i-am scurs de apă printr-o sită.
Afumătura
După ce cartofii s-au frăgezit parțial, am pornit cuptorul și l-am setat la 190°C, cu ventilație. În continuare, m-am ocupat de afumătură. După cum am spus deja, eu am folosit niște slăninuță preparată de socrul meu și niște cârnați de casă afumați și uscați. Pentru această rețetă de cartofi gratinați cu afumătură se pot folosi și alte afumături (kaiser, pancetta etc) dar toate se vor trata cam la fel.
3. Așadar, am tăiat cubulețe slăninuța și cârnatul.
4. Într-o tigaie rece, fără pic de grăsime adăugată, am pus slăninuța tăiată bucăți. Am pornit focul și am lăsat slănina să se topească, să elibereze cât mai multă grăsime. Când jumările au devenit aurii, am scurs cât mai mult din grăsimea din tigaie, colectând-o separat.
5. Imediat, am adăugat în tigaie și cubulețele de cârnați și le-am mai sotat, alături de jumări, 1-2 minute. După aceea, am scos totul din tigaie pe un șervet de hârtie absorbantă, să scap de excesul de grăsime.
Asamblarea gratinului
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
6. Înainte de a trece la asamblarea acestor cartofi gratinați cu afumătură, am condimentat smântâna de gătit cu sare și piper. Dacă aveți smântână de gătit mai grasă decât cea pe care am folosit-o eu, de exemplu una cu 20% grăsime, folosiți 200 ml smântână și 100 ml lapte. Nu e nevoie de o smântână grasă pentru acest preparat, și așa are calorii destule.
7. Singurul lucru pentru care am mai folosit grăsimea topită a fost să ung forma. Am folosit o formă de ceramică termorezistentă, cu dimensiunile 30 x 17 x 8 cm. După ce am uns forma cu o pensulă înmuiată în untură, am aranjat primul strat de felii de cartofi, acoperind fundul formei.
8. Imediat, am stropit cartofii cu smântâna condimentatată cu sare și piper.
9. Deasupra acestui prim strat de cartofi, am presărat un sfert din brânza rasă și deasemenea și ceapă verde. Am adăugat o treime din afumătura pregătită așa cum am explicat la pașii 3-5 și am aranjat un alt strat de cartofi.
10. Am continuat cu asamblarea gratinului în același mod: după fiecare strat de cartofi, am stropit cu smântâna condimentată, am presărat rondele de ceapă verde și bucățele de afumătură și am încheiat cu brânză rasă.
11. În total, am aranjat 4 straturi de cartofi. După ultimul strat adăugat, am presat bine deasupra ingredientelor din formă. Am distribuit imediat pe deasupra toată smântâna rămasă.
12. Am presărat pe deasupra toată brânza care-mi rămăsese și am dat imediat forma la cuptorul preîncins la 190°C, la o înălțime medie.
Gătirea la cuptor
13. După 10 minute la cuptor, am deschis ușa și am acoperit lejer forma cu o coală de hârtie de copt. Nu am vrut să se rumenească preparatul înainte să fie bine pătruns în interior. Am copt în continuare gratinul până ce s-a scurs timpul total de gătire de o oră.
În final, am setat funcția grill a cuptorului și am lăsat gratinul să se rumenească timp de 5 minute. Mirosea tare bine, abia am mai găsit 10 minute de răbdare, cât să se răcească puțintel, înainte de servire.
Noi i-am mâncat calzi, ca fel unic, alături de salată verde. Un prânz simplu, fără pretenții, dar sățios și gustos, bun pentru o zi oarecare.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns