Salată de cartofi cu macrou, fenicul și portocale
Salată de cartofi cu macrou, fenicul și portocale, rețetă pas cu pas pentru care am folosit sortimentul macrou RIO Mare la grill. Salata este ideală pentru un prânz sau o cină rapidă, foarte gustoasă, echilibrată și hrănitoare.
Dragilor, musai să vă împărtășesc rețeta asta. Poate unii se vor întreba de ce sunt atât de entuziasmată de o salată de cartofi, un fel de salată orientală, până la urmă. Ei bine, această salată de cartofi cu macrou la grătar, cu aromele subtile ale celorlalte ingrediente adăugate, a ieșit atât de frumoasă și atât de uluitor de gustoasă încât nici nu știu cum să v-o descriu. Să mai adaug și că am făcut-o în vreo 30 de minute dar și că-i extrem de sănătoasă? Am primit de la fiica mea indicații – care sunau destul de imperativ – musai să introduc prețiosul Omega 3 în alimentația mea. Și dacă toate sursele de acizi grași polinesaturați sunt la fel de delicioase ca această salată, cred că Omega 3 va deveni mâncarea mea preferată! :))
Cu puțin curaj și doar un strop de creativitate, salata de cartofi cu macrou pe care v-am propus-o se poate adapta ușor. Putem să o facem doar cu cartofi, în cazul în care nu avem fenicul. Putem să folosim, în locul portocalei roșii pe care am pus-o eu în salata mea, portocală obișnuită sau grapefruit roz. Putem să renunțăm și la cartofi, transformând salata în una de fenicul și macrou. În acest caz ar fi mult mai puțin sățioasă, pentru că feniculul conține mai multe fibre decât carbohidrați. Singurul lucru la care nu aș renunța nici în ruptul capului este macroul.
VEZI ȘI REȚETA DE SALATĂ BAVAREZĂ DE CARTOFI – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Am folosit macroul RIO Mare la grătar din noua gamă GrilledMackerel și ingrediente simple și fresh care l-au pus în valoare minunat.
De altfel, nu-i prima dată când folosesc produsele de la RIO Mare. Vă mai amintiți de salata în stil niçoise, cu ton? Minunată a fost și aceea, apreciată mult de familia mea. Aș vrea să fiți siguri că niciodată nu vă voi recomanda decât produse pe care le consum și eu, oferindu-le familiei, iar cele care se găsesc sub acest brand sunt unele dintre acestea.
Ingrediente salată de cartofi cu macrou, fenicul și portocale
- 2 conserve de macrou grilled mackerel
- 350 de grame de cartofi, cu tot cu coajă
- 1 bulb de fenicul de mărime medie (150 de grame), cu tot cu frunzulițele proaspete
- 1 portocală roșie, cât mai mare, sau 2 mai mici (sau grapefruit roz, portocală obișnuită)
- 2-3 linguri de zeamă de lămâie
- 12 măsline negre
- 3 fire de ceapă verde
- 2 lingurițe de muștar dijon
- 40 ml. ulei de măsline
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
Salată de cartofi cu macrou, fenicul și portocale – preparare
1. Spălăm repede cartofii și îi punem la fiert, cu tot cu coajă, în apă rece cu sare. Dacă vom alege cartofi micuți, pe cât posibil egali, vor fierbe toți cam în același timp. Nu va fi nevoie decât de 20-25 de minute pentru fierberea cartofilor.
2. Cât timp fierb cartofii, feniculul se feliază în felii cu grosimea de 7-8 mm, pe înălțimea bulbului. Frunzulițele fragede le păstrăm separat. Se stropesc feliile de fenicul cu foarte puțin ulei de măsline și se presară cu sare. Încingem pe foc o tigaie-grill, sau încingem grill-ul. Gătim feliile de fenicul aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte, cât să primească urmele caracteristice de grătar. Feliile de fenicul trase la grătar le scoatem într-un castron.
3. Spălăm portocala și o ștergem bine. Cu un cuțit bine ascuțit, deasupra unei farfurii în care vom colecta sucul, curățăm portocala de coajă așa încât să îndepărtăm în același timp și partea albă, pătrunzând puțin în pulpa fructului. Cu același cuțit bine ascuțit, tăiem pe lângă pielițele care despart în mod natural segmentele de portocală, eliberându-le pe rând. Păstrăm segmentele de portocală în sucul din farfurie, până vom avea nevoie de ele. Stoarcem bine pielițele rămase, colectând sucul rezultat în aceeași farfurie.
5. Încercăm cartofii cu o furculiță, dacă îi înțepăm ușor, sunt gata. Îi scurgem de apă, îi clătim cu apă rece apoi îi decojim. Tăiem cartofii fierți în rondele.
6. Tăiem ceapa verde rondele, păstrând separat și o parte din frunzele tocate, pentru presărat la final.
Finalizarea și servirea salatei
7. Deschidem cutiile de macrou, în fiecare vom găsi 1-2 fileuri de macrou pe care le scoatem cu delicatețe, să nu le rupem.
8. Scurgem cu grijă segmentele de portocală de suc. Într-un castronel, adăugăm muștarul și-l batem cu telul cu uleiul de măsline extravirgin. Adăugăm sucul de portocală și apoi adăugăm uleiul cu sucurile naturale ale macroului. Omogenizăm bine și asezonăm curajos cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Nu uitați, gustul salatei este în dressing, acesta va asezona și cartofii și toate celelalte elemente, așa că nu e bine să ne zgârcim cu condimentele. Sucul de portocală va da o aciditate moderată și gust dulce dressing-ului, așa că e bine să mai adăugăm zeamă de lămâie, după ce îl gustăm, echilibrându-i gustul de sărat/dulceag/picant/acru.
9. Colectăm în același castron cartofii, feniculul, ceapa verde și jumătate din segmentele de portocală. Adăugăm dressing-ul, amestecăm cu delicatețe, dar destul de insistent ca să pătrundă fiecare bucățică.
10. Montăm salata pe farfurii, adăugăm fileurile de macrou la grătar și garnisim cu restul de segmente de portocală, măslinele (preferabil cu sâmburii îndepărtați), frunzulițele de fenicul și puțină ceapă verde presărată la final.
Poftă mare!
Lasă un răspuns