
Cartofi noi la cuptor cu usturoi verde






Cartofi noi la cuptor cu usturoi verde, rețeta simplă. O rețetă cu ingrediente de sezon, ieftine și la îndemână, cartofi noi și usturoi verde gătiți la cuptor. Cum preparăm cartofi noi copți la cuptor cu usturoi verde, ingrediente și mod de preparare.
Am așteptat îndelung acești cartofi noi la cuptor. De cum dă firul ierbii în primăvară, visez la ziua în care apar primele roade din an. Proaspete, cu un gust crud, primăvăratic. Am pus de mult gând rău unor fire de usturoi ce creșteau timid în grădină. Cum a prins unul din fire ceva putere, m-am și servit. M-am gândit că musai să îl însoțesc cu niște cartofiori noi, tinerei, cu gust ușor dulceag.
Mi s-au derulat în minte tot felul de filmulețe cu Jamie Oliver, gătind acești bobocei de legume cu coajă, chestie care între noi fie vorba, mi se părea o ciudățenie dar astăzi mă simt aventuroasă, o să-i încerc cu coajă cu tot.
MAI MULTE REȚETE CU CARTOFI NOI GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Entuziasmul m-a ținut fix până onoratul soț a dat flămând o tură prin bucătărie și a făcut ochii cât cepele când a văzut cartofii cu coajă gata feliați și aproape de faza de a fi băgați în cuptor. S-a miorlăit să scot de pe ei coaja, că el nu poate să mănânce așa! Degeaba i-am explicat eu de Jamie și de îndrăzneală culinară. Așa că m-am pus pe ras coaja, nu de alta dar era cam improbabil să mănânc de una singură un kilogram de cartofiori. Dacă voi aveți meseni mai toleranți, puteți să-i lăsați cu coajă cu tot.
Pentru că tot e vorba despre cartofi noi cu usturoi, am mai adăugat și o căpățână de usturoi curățat și mărunțit cu cuțitul. După ce i-am scos de la cuptor, am pus niște pătrunjel sprinten și tulpina de la usturoi tăiată rondele subțiri. Un adevărat festin de primăvară.
Ingrediente Cartofi noi la cuptor cu usturoi verde
- 1 kg cartofi noi
- 30 ml ulei
- sare grunjoasa dupa gust
- 1 căpățână de usturoi verde
- verdeata pentru decor
- piper dupa gust
Mod de preparare
Precizare
Cea mai lungă perioadă a anului, cartofii noi nu sunt disponibili sau au prețuri prohibitive. Rețineți că rețeta de cartofi noi la cuptor cu usturoi verde se poate pregăti exact la fel, folosind cartofi obișnuiți, fierți în coajă timp de 15 minute (să nu fie complet pătrunși) apoi decojiți. Începeți prepararea cu punctul 2.
1. Încingem cuptorul la 200° C și, între timp, spălăm bine cartofii noi și îi scurgem de apă. I-am curățat cu un burete abraziv, frecând ușor coaja. După ce au fost curați, i-am pus într-un castron cu apă rece, curată.
Îndepărtarea cojii la cartofii noi se face ușor deoarece e foarte subțire. Dacă nu vreți să folosiți un burete abraziv, răzuiți ușor cu un cuțit suprafața cartofilor și coaja se duce ușor.
2. Pentru această rețetă de cartofi noi la cuptor cu usturoi verde, putem tăia cartofii după preferință. Fie în rondele de jumătate de centimetru grosime, fie pe lungul cartofilor feliați în patru. Eu, de data asta, i-am tăiat rondele.
3. După feliere, am clătit cartofii sub jet de apă rece și i-am lăsat să se scurgă, în strecurătoare. Am zvântat cartofii, tamponându-i cu hârtie absorbantă de bucătărie și i-am pus direct în tava de copt. Se împrăștie rondelele de cartofi noi pe toată suprafața tăvii. De data asta, am folosit o formă ceramică, termorezistentă, cu dimensiunile de 22 X 32 cm.
Condimentare
4. Am curățat usturoiul (partea albă) și l-am tocat mărunt, din cuțit. Partea verde a usturoiului am păstrat-o deoparte, pentru finisarea cartofilor, la final.
Am adăugat usturoiul mărunțit peste cartofi în tavă.
5. Am stropit cartofii cu uleiul, i-am sărat și i-am piperat după gust.
Am amestecat totul bine, așa încât gusturile și aromele să fie uniform distribuite.
Gătirea la cuptor
6. Odată ce am terminat cu asezonarea, am dat tava cu cartofii la cuptorul preîncis la 200°C, la o înălțime medie.
7. Din când în când, am verificat tava cu cartofi noi cu usturoi. După 25 de minute, i-am întors pe partea opusă, cu o spatulă, cu grijă, să nu se zdrobească.
Dupa 45 de minute sunt gata. Crocanți la exterior, moi și aromați la interior. O adevărată bunătate, acești cartofi noi la cuptor cu usturoi!
Cartofi noi la cuptor cu usturoi verde – servirea
Se servesc imediat, i-am presărat cu niște verdeață proaspătă și tulpinile fragede de usturoi tânăr, tăiate în rondele. I-am servit sosul răcoritor și fresh – tzatziki, o cină perfectă pentru o seară caldă și însorită de primăvară.
Să vă fie de folos și mai multe rețete cu cartofi găsiți cu un click pe următoarea poză.
Lasă un răspuns