Decoratiuni florale pentru torturi
La postarea tortului „Frankfurter krone” au aparut comentarii care mi-au cerut sa postez tehnica de realizare a decorurilor florale pentru tort. Fara a fi o experta, o sa incerc sa va exemplific cateva tehnici de modelare care se pot realiza fara a avea instrumentarul specific de cofetarie, pe care noi, cele care nu suntem profesioniste, nu avem motive serioase in a-l achizitiona, dar ne dorim totusi sa facem uneori cate un tort frumos.Indiferent ce material de modelat ati folosi, va previn ca ingredientul principal este rabdarea.
In ce ma priveste, nu sunt adepta torturilor excesiv de incarcate si mai ales nu sunt adepta folosirii colorantilor alimentari, de aceea rareori decorez deserturile pe care le fac cu paste colorate – si atunci folosesc in realizarea acestora anumite alimente deja colorate, cum ar fi jeleurile, rahatul sau bomboanele „sugus”.
Imi este mult mai comod asa si nici nu trebuie sa achizitionez coloranti – insa nu voi obtine niciodata culori intense cu aceste produse, dar, sincer, nici nu imi doresc.
Ultimele flori pe care le-am facut au fost realizate din rahat rosu si verde, pe care l-am incalzit la microunde cate 20 de secunde (separat, evident) si l-am framantat cu atata zahar praf cat a putut pasta sa inghita, pana a devenit nelipicioasa.
In a doua poza a colajului de mai jos se poate vedea „instrumentarul” folosit, alaturi de pasta de modelat – deci un cutit si o lingura de lemn cu margini foarte fin rotunjite si finisate.
Pentru zambila: Am taiat o felie din pasta, am aplatizat-o si apoi am taiat mici triunghiuri, ca si cum as fi impartit aluatul pentru cornulete, dar la o scara mult mai mica (a treia poza a montajului). In continuare, fiecare bucatica am aplatizat-o pe mijloc cu coada lingurii de lemn (sau alta „scula” rotunjita).Fiecarei bucatele i-am rasucit una dintre extremitati intre degete, pana am obtinut un fel de „codita” – astfel formand petale. Petalele le-am asezat fata in fata (pe partea adancita) si le-am lipit, mai intai doua, si apoi patru, avand grija sa se pastreze codita, baza florii.Floricele le-am depozitat pe o tava acoperita cu folie alimentara mototolita (sau pe un burete, orice le sustine si nu le lasa sa se turteasca) si le-am asezat intr-un loc uscat si racoros pana a doua zi, cand se uscasera si le-am asamblat in inflorescenta.Pentru realizarea inflorescentei, am modelat un sul gros cam de 2 cm in diametru din aceeasi pasta. Am facut cate o gaura cu scobitoarea, pe care am umplut-o cu ciocolata topita turnata cu seringa de ornat cu duiul cu cea mai mica deschizatura (ideala ar fi fost ciocolata alba, dar nu am avut) si apoi am asezat floricica cu floricica. Pentru ca zambila urma sa se aseze orizontal pe tort, evident, am asezat floricele doar pe partea vizibila a acesteia.Pentru frunze procedeul a fost foarte simplu, din aceeasi pasta, dar de culoare verde am modelat trei suluri lungi, unul l-am asezat pe post de tulpina si pe celelalte le-am aplatizat si le-am pliat in doua,atat cat sa li se formeze pe una din parti o „nervura”, formand frunzele lunguiete ale zambilei.Pentru ca pasta mi-a mai ramas, m-am gandit sa va exemplific si un trandafir, pentru ca mi se pare floarea cel mai simplu de realizat.Pornind tot de la un sul din pasta de modelat cu grosime de aproximativ 1,5-2 cm. Se taie sulul in felii de 1-2 mm. Dintr-una dintre felii modelati un con, in jurul caruia veti atasa petalele florii. In cotinuare, fiecare felie se aplatizeaza, apoi marginile se modeleaza cu un obiect rotunjit (in cazul meu, evident, nu putea fi altul decat lingura de lemn). In jurul conului se infasoara prima petala, acoperindu-l complet (conul nu trebuie sa fie vizibil, are doar rolul de suport). Se continua cu urmatoarea petala, opusa primei, si asa mai departe.Trandafirul aproape gata:Mai cateva petale, apoi se mai „bibilesc’ petalele rasfrangandu-le mai mult sau mai putin marginile, si floarea e gata. Eu nu am avut ce sa decorez, asa ca am postat trandafirul, nu prea onorant pentru aceasta nobila floare, pe o felie de paine neagra:Florile astfel modelate se pot pastra timp destul de indelungat, la un loc uscat si racoros (intr-o cutie, in camara, de exemplu).
Lasă un răspuns