Cautare in site
x inchide
Advertising
Decoratiuni florale pentru torturi

Decoratiuni florale pentru torturi

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 27.03.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

La postarea tortului “Frankfurter krone” au aparut comentarii care mi-au cerut sa postez tehnica de realizare a decorurilor florale pentru tort. Fara a fi o experta, o sa incerc sa va exemplific cateva tehnici de modelare care se pot realiza fara a avea instrumentarul specific de cofetarie, pe care noi, cele care nu suntem profesioniste, nu avem motive serioase in a-l achizitiona, dar ne dorim totusi sa facem uneori cate un tort frumos.Decoratiuni florale pentru torturiIndiferent ce material de modelat ati folosi, va previn ca ingredientul principal este rabdarea.

In ce ma priveste, nu sunt adepta torturilor excesiv de incarcate si mai ales nu sunt adepta folosirii colorantilor alimentari, de aceea rareori decorez deserturile pe care le fac cu paste colorate – si atunci folosesc in realizarea acestora anumite alimente deja colorate, cum ar fi jeleurile, rahatul sau bomboanele “sugus”.

Advertising

Imi este mult mai comod asa si nici nu trebuie sa achizitionez coloranti – insa nu voi obtine niciodata culori intense cu aceste produse, dar, sincer, nici nu imi doresc.

Ultimele flori pe care le-am facut au fost realizate din rahat rosu si verde, pe care l-am incalzit la microunde cate 20 de secunde (separat, evident) si l-am framantat cu atata zahar praf cat a putut pasta sa inghita, pana a devenit nelipicioasa.

Advertising

In a doua poza a colajului de mai jos se poate vedea “instrumentarul” folosit, alaturi de pasta de modelat – deci un cutit si o lingura de lemn cu margini foarte fin rotunjite si finisate.

Advertising

Pentru zambila: Am taiat o felie din pasta, am aplatizat-o si apoi am taiat mici triunghiuri, ca si cum as fi impartit aluatul pentru cornulete, dar la o scara mult mai mica (a treia poza a montajului). In continuare, fiecare bucatica am aplatizat-o pe mijloc cu coada lingurii de lemn (sau alta “scula” rotunjita).Preparare Decoratiuni florale pentru torturi 1Fiecarei bucatele i-am rasucit una dintre extremitati intre degete, pana am obtinut un fel de “codita” – astfel formand petale. Petalele le-am asezat fata in fata (pe partea adancita) si le-am lipit, mai intai doua, si apoi patru, avand grija sa se pastreze codita, baza florii.Preparare Decoratiuni florale pentru torturi 2Floricele le-am depozitat pe o tava acoperita cu folie alimentara mototolita (sau pe un burete, orice le sustine si nu le lasa sa se turteasca) si le-am asezat intr-un loc uscat si racoros pana a doua zi, cand se uscasera si le-am asamblat in inflorescenta.Preparare Decoratiuni florale pentru torturi 3Pentru realizarea inflorescentei, am modelat un sul gros cam de 2 cm in diametru din aceeasi pasta. Am facut cate o gaura cu scobitoarea, pe care am umplut-o cu ciocolata topita turnata cu seringa de ornat cu duiul cu cea mai mica deschizatura (ideala ar fi fost ciocolata alba, dar nu am avut) si apoi am asezat floricica cu floricica. Pentru ca zambila urma sa se aseze orizontal pe tort, evident, am asezat floricele doar pe partea vizibila a acesteia.Preparare Decoratiuni florale pentru torturi 4Pentru frunze procedeul a fost foarte simplu, din aceeasi pasta, dar de culoare verde am modelat trei suluri lungi, unul l-am asezat pe post de tulpina si pe celelalte le-am aplatizat si le-am pliat in doua,atat cat sa li se formeze pe una din parti o “nervura”, formand frunzele lunguiete ale zambilei.Preparare Decoratiuni florale pentru torturi 5Pentru ca pasta mi-a mai ramas, m-am gandit sa va exemplific si un trandafir, pentru ca mi se pare floarea cel mai simplu de realizat.Pornind tot de la un sul din pasta de modelat cu grosime de aproximativ 1,5-2 cm. Se taie sulul in felii de 1-2 mm. Dintr-una dintre felii modelati un con, in jurul caruia veti atasa petalele florii. In cotinuare, fiecare felie se aplatizeaza, apoi marginile se modeleaza cu un obiect rotunjit (in cazul meu, evident, nu putea fi altul decat lingura de lemn). In jurul conului se infasoara prima petala, acoperindu-l complet (conul nu trebuie sa fie vizibil, are doar rolul de suport). Se continua cu urmatoarea petala, opusa primei, si asa mai departe.Preparare Decoratiuni florale pentru torturi 6Trandafirul aproape gata:Preparare Decoratiuni florale pentru torturi 7Mai cateva petale, apoi se mai “bibilesc’ petalele rasfrangandu-le mai mult sau mai putin marginile, si floarea e gata. Eu nu am avut ce sa decorez, asa ca am postat trandafirul, nu prea onorant pentru aceasta nobila floare, pe o felie de paine neagra:Preparare Decoratiuni florale pentru torturi 8Florile astfel modelate se pot pastra timp destul de indelungat, la un loc uscat si racoros (intr-o cutie, in camara, de exemplu).

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 comentarii la Decoratiuni florale pentru torturi

  1. alexandra says:

    foarte tare reteta mai asteptam

  2. Cristina_teodosiu says:

     Fara indicatiile date de tine nu as fi reusit niciodata sa fac o zambila, eu am modelat-o din bomboane sugus, a iesit super, tinand cont ca e prima data cand fac alta floare in afara de trandari. Felicitari si mii de multuliri pentru tot ceea ce faci si ne arati si noua incepatoarelor.

  3. Cristina_teodosiu says:

     Fara indicatiile date de tine nu as fi reusit niciodata sa fac o zambila, eu am modelat-o din bomboane sugus, a iesit super, tinand cont ca e prima data cand fac alta floare in afara de trandari. Felicitari si mii de multuliri pentru tot ceea ce faci si ne arati si noua incepatoarelor.

  4. Manu says:

    Imi plac decoratiunile …..pe torturi da un aspect deosebit

  5. Vica_lipp says:

     ai facut rost de reteta?

    • lauralaurentiu says:

      Nu, reteta asta nu o stiu, nu am facut-o niciodata. Presupun ca e vorba despre un sirop de zahar bine legat, amestecat cu susan, dar nu stiu cu precizie ingredientele si raporturile lor.

  6. Mariana_negru42 says:

    arata trasnet,feicitari as vrea si eu sa reusesc dar pentru un moment fac trandafirii din frisca si tot asa de frumosi cum sunt ai tai
    bravo de nota1000.esti tare

  7. Anamaria says:

    foarte interesante floricelele tale.
    Ma mir ca nu ai categoria “salate” in meniul din dreapta…

  8. lauralaurentiu says:

    Nu stiu unde se gasesc aceste produse, am mentionat ca eu modelez decoratiuni doar ocazional si atunci le fac din rahat sau bomboane moi. Iti multumesc mult de felicitari!

  9. Anonymous says:

    doamna laura stiti cumva in timisoara unde se gasesc coloranti ,tavii si ustensile de facut trandafiri sau alte figurine ?dar vafe comestibile sa le pot cumpara ? v as fi foarte recunoscatoare daca ma ti putea ajuta
    eu locuiesc in suedia si aici nu prea ma descurc cu limba dar am stat si in timisoara ,de loc sunt din orsova
    sunteti deosebita si felicitari ptr tot ce faceti in mod deosebit pt vocea pe care o aveti

  10. Anonymous says:

    imi doresc foarte mult sa incerc si eu sa fac asemenea minunatii.spor la munca pe mai departe si un 8 martie fericit

  11. Anonymous says:

    doamne ce simplu mi se pare. iti multimesc din suflet ca esti atat de buna si ne-ai spus si noua secretul(pentru mine asa este). as mai avea o rugaminte stii cumva reteta de tigarete dulci din susan caramelizat?

  12. Anonymous says:

    mersi pt ajutor…..datorita tie cred ca o sa reusesc si eu sa fac niste trandafiri….ceea ce pana acum sincer nu prea mi-a reusit….si poate dataviitoare cand mai fac vreun tort,o sa incerc sa fac si zambile…..mai dar din fondant de zahar nu se pot face flori….pt ca eu pana acum asa am facut….e adevarat e mai greu…dar…am incercat:-? oricum,esti nemaipomenita!!!!!

  13. Laura says:

    Sarut mana. :)))))))))))))))))))

  14. laura laurentiu says:

    Laura, poti sa faci flori si din pasta de zahar pe care am postat-o la decoratiune – bebelas, sau din pasta de lapte praf.

  15. laura laurentiu says:

    Draga mea, poti sa le tai in bucati mici si sa le topesti intr-un vas in bain marie.

  16. Laura says:

    Draga Laura, am si eu o intrebare: in lipsa de cuptor cu microunde, pot baga jeleurile, rahatul sau sugus in cuptorul incalzit cateva minute? Sau nu e acelsi lucru?

  17. laura laurentiu says:

    Raluca, esti extraordinar de draguta, mi-ai scris atat de frumos :). Iti multumesc, draga mea, pentru cuvintele frumoase, ma bucur ca ai reusit cu floricelele si sa va fie de bine mucenicii! Te pup si te mai astept cu drag!

  18. Raluca says:

    Draga Laura, esti o artista in toate felurile, si un suflet generos ca ai rabdare sa explici asa frumos; chiar am capatat curaj, si m-am dus in camara sa caut prin dulcegariile copiilor, ceva ce pot folosi acum rapid. am dat peste niste caramele cu lapte, le-am bagat cateva secunde la microunde pana s-au inmuiat, si cu ustensile similare alor tale: tocator, cutit si facalet, am executat niste dulci si parfumati trandafiri care acum se odihnesc intr-un carton gol de oua, si maine cred ca vor ajunge pe un tortulet, ca sa nu se planga nimeni ca a inceput saptamana si-i trimit la scoala sau la serviciu. oricum, eu iti multumesc ca am prins curaj sa experimentez, am mai dat si peste niste bomboane colorate, din care ar merge ceva gen panselute. o sa mai vin sa te vizitez, ca nu stiu cat de rau am facut, insa am facut mucenicii tai in luna aprilie, ca sub nici o forma nu rezistam un an intreg, si am avut dreptate, e reteta pe care am mancat-o in copilarie si apoi am cautat-o ani de zile ca adult.
    multumim mult.

  19. laura laurentiu says:

    Ioana, cu multa placere, iti doresc succes si sa revii cu impresii!

  20. Ioana says:

    Niciodata nu mi-am inchipuit cum se fac aceste flori, dar din explicatiile tale pare destul de simplu. Compozitia lor din rahat si zahar este si buna la gust, caci altele arata foarte frumos dar nu pot fi mancate. Mie imi place sa fac torturi si prajituri dar stau mai prost la categoria ornat dar dupa cele citite de la tine am prins curaj si sigur o sa incerc. Felicitari si multumim pentru idee.

  21. laura laurentiu says:

    Rox, iti doresc mult succes si abia astept impresiile tale!

  22. Rox says:

    Multumesc mult :) Incerc sigur saptamana viitoare si-ti spun cum a iesit.

  23. laura laurentiu says:

    Draga Laura, multumesc mult de aprecierea aratata! Te pup!
    Vreau sa fii nasa mea, dar e locul ocupat…eventual poti s-o nasesti pe fiica-mea! :P

  24. laura laurentiu says:

    Rox, dupa ce il incalzesti la microunde rahatul devine mai moale si prin framantare se omognizeaza cu zaharul praf foarte usor. Cu sugus e fain de tot, iei bomboana, o tai in bucati atat cat ai nevoie de mari si modelezi, nu mai trebuie nici o prelucrare. Dacafaci din jeleuri (haribo) le pui la inmuiat cu apa atat cat sa le acopere, evident separate pe culori, apoi framanti cu zahar – dar eu asta nu am facut, doar am citit pe culinar.ro ca ar fi facut alte fete. Insa cu rahatul si cu sugus pot atesta ca merge super bine si usor.

  25. LauraAdamache says:

    Laura draga mea cand am vazut zambila langa tort eram convinsa ca este adevarata!! Absolut dar absolut perfect ti-a iesit!!
    Atat iti spun Laura draga: daca vreodata voi fi nasa nu accept decat o fina ca tine!! Te pupic si felicitari din toata inima mea.

  26. Rox says:

    Sunt foarte frumoase si zambile eu n-am mai vazut ca decoratiune pana acum :)
    Eu am gasit ceva retete de fondant care cereau glucoza lichida si asa ceva n-am gasit pe la noi, si eram gata gata sa renunt la decorari mai interesante.
    Eu n-am cumparat Sugus pana acum, care e ‘modelul’ cel mai potrivit? Si dupa topirea in microunde rahatul este lichid, sau mai moale si se poate incorpora zaharul usor? Eu am experiente destul de neplacute cu arsul diverselor ingrediente si acum incerc sa ma documentez mai bine ^_^

  27. laura laurentiu says:

    Diana, ma bucur mult ca ai gasit explicatiile mele folositoare. Iti doresc mult succes si sa revii cu impresii:).

  28. laura laurentiu says:

    Aliona, ai dreptate, zambila implica un procedeu migalos. Chiar daca ai avea forma de decupat florile, tot migalos este, cu atat mai mult neavand. Incearca cu trandafiri, in jumatate de ora de munca iti faci ditamai buchetul :).

  29. Diana says:

    Extraordinar! Pare atat de simplu de facut un trandafir dupa explicatiile tale si mie mi se parea o chestie imposibil de facut acasa! Eu stiam ca se fac din lapte praf. Oricum, ti-a iesit foarte frumos si o sa incerc si eu la primul tort pe care il voi face, de ziua fetitei mele. Multumesc, Laura!

  30. Aliona says:

    Iti multumesc mult de explicatii si multumumesc ca ai luat in seama comentariul meu. Mi-am imaginat ca e migalos de facut zambila, dar nici chiar asa. Poate vreodata…cine stie!

  31. laura laurentiu says:

    Apoi multumesc de felicitari, Lavinia!

  32. LLAAVVIINNIIAA says:

    Si modesta si experta as zice! Ferice de cei ce-ti sunt prin preajma!
    Maxime felicitari!
    Lavinia

  33. laura laurentiu says:

    Ei, Alison, am vazut mai frumoase flori de atat! Dar eu nu am pretentii de profesionista, iar ceea ce am postat ar putea folosi cuiva care, ca si mine, va dori sa se descurce cu ce are! Multumesc de felicitari!

  34. alison says:

    laura,concluzionez:cine-i priceput se descurca cu ce are!arata f. bine zambila,dar si trandafirul.in existenta mea viitoare poate voi face si eu asa ceva…

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE