Gulaș secuiesc cu carne de porc – rețetă simplă de mâncare gustoasă, de iarnă
Pregatire
00:20 ore
Gatire
01:20 ore
Timp total
01:40 ore
Portii
6
Grad dificultate
usor
Gulaș secuiesc cu carne de porc și varză murată – rețetă simplă de mâncare gustoasă, de iarnă, ieftină și consistentă. Originea preparatului unguresc Székelygulyás și modul de gătire explicat pas cu pas, cu imagini ilustrative.
Nu e prima dată când gătesc un gulaș secuiesc. E o mâncare pe care o fac cu plăcere, în fiecare toamnă târzie și iarna. Mai fac și alte feluri gustoase cu varză murată, de exemplu acest toros – pomana porcului la ardeleni (click pe link pentru rețetă). După tată, fiind originară din Harghita, mă simțeam într-un fel legată emoțional de acest gulaș secuiesc, simplu și gustos. L-am făcut de curând, a cine știe câta oară, însă prima dată când am avut ideea de a căuta informații despre preparat. Am fost foarte surprinsă de ceea ce am aflat! O viață întreagă convingerea că acest preparat ar avea origine transilvăneană dar se pare că nu e așa.
Originea rețetei
Rețeta acestui fel de mâncare este atribuită lui József Székely (1825–1895), arhivist al comitatului Pesta, scriitor și publicist, care a fost contemporan și prieten cu Petőfi Sándor, poetul cunoscut și în România. Prin 1846, cei doi au mers la prânz la restaurantul Grădina Komló, din Pesta. Cei doi ar fi ajuns cam târziu, pe când mâncarea se cam termina. Întrebând ce mai este de mâncare, hangiul le-a spus că mai are gulaș de porc și varză călită.

La cererea lui Székely, hangiul ar fi amestecat varza călită cu gulașul de porc și a servit celor doi acest amestec. Se spune că lui Petőfi i-a plăcut atât de mult, încât a comandat același lucru data viitoare, numind preparatul ”székelygulyás”, ceea ce înseamnă atât gulașul lui Székely cât și gulaș secuiesc. Rețeta este inclusă în Adevărata Carte de bucate maghiară din 1891, scrisă de Ágnes Zilahy.
Pe lângă rețeta de gulaș secuiesc consemnată în carte, circulă diferite variante. În unele dintre ele, lichidul în care e gătit preparatul este vinul sec, în altele moarea de varză. Eu am folosit apă simplă dar gustul de varză murată a fost suficient de pregnant. Mai există variante care conțin și ardei gras. Fiind, însă, o mâncare de iarnă, cred că acest ingredient a fost adăugat ulterior, când sezonalitatea și-a pierdut din importanță (din păcate). Condimentele specifice sunt paprika dulce, de bună calitate, semințele de chimen și cimbrul.
Ingrediente gulaș secuiesc
- 800 de grame – 1 kilogram de spată sau pulpă de porc
- 1 lingură de untură
- 1 ceapă, tăiată cubulețe
- 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
- 1 lingură de paprika dulce
- 1 lingură de pastă de tomate
- 600 de grame de varză murată, tocată mărunt
- 300 de mililitri de apă fierbinte
- 1 foaie de dafin
- 1 lingură rasă de semințe de chimen, zdrobite în mojar
- 1 linguriță de cimbru uscat
- sare și piper după gust
- smântână acrișoară, pentru servire
- opțional, pătrunjel verde fin tocat, pentru presărat
Mod de preparare Gulaș secuiesc de porc
Alegerea și pregătirea cărnii și a verzei murate
1. Am început cu pregătirea verzei murate, pe care am gustat-o de sare. Mi s-a părut cam prea sărată, așa că am clătit-o în trei ape reci, apoi am stors-o foarte bine. Am cântărit-o după ce am scurs-o de apă și am și stors-o, așa că gramajul din lista de ingrediente e cel net, chiar am pus exact 600 de grame de varză murată în acest gulaș secuiesc de porc. Varza bine stoarsă am tocat-o din cuțit, în fâșii subțirele.
2. Eu am pregătit acest gulaș secuiesc de porc din spată de porc. Am ales o bucată parțial degresată, nu complet fără grăsime dar nici excesiv de grasă. Am tăiat carnea în cubulețe cam de 3-4 centimetri.
Gulaș secuiesc de porc – gătirea
3. Pentru gătirea rețetei de gulaș secuiesc de porc, am ales o gratiță de fontă, suficient de largă încât să încapă mâncarea, la final, pentru că toate ingredientele se vor adăuga în aceeași cratiță. Am încins vasul pe foc mediu și am adăugat untura de porc (care se poate înlocui cu 2 linguri de ulei). După ce untura s-a topit, am adăugat ceapa tocată cubulețe și usturoiul tocat. Am presărat de la început un praf bun de sare, am amestecat și am redus focul la mic. Am călit ceapa și usturoiul timp de 5 minute, timp în care am amestecat frecvent.
4. Am adăugat în cratiță cuburile de carne de porc și am ridicat focul la mediu. Am amestecat bine în cratiță, să se gătească uniform carnea.
5. Am continuat să amestec constant, nu cumva să se prindă ceapa și să-și schimbe gustul. Am gătit carnea împreună cu ceapa timp de 15 minute, menținând focul la mediu, până când cuburile de carne de porc au început să prindă ușoare urme de rumen.

6. Imediat ce carnea a ajuns în stadiul descris la pasul 5, am redus iar focul la mic și am presărat paprika dulce, pasta de tomate și dafinul. Tot acum, am condimentat cu sare și piper. Când am adăugat sare, am ținut cont că varza murată e deja sărată (chiar dacă am desărat-o, parțial).
7. Am amestecat rapid și apoi am adăugat și semințele de chimen zdrobite și cimbrul, condimentele specifice rețetei de gulaș secuiesc.
Adăugarea verzei
8. Imediat după asezonarea cărnii, am adăugat în cratiță și varza murată tocată, bine scursă de lichid.
Am amestecat bine varza murată cu carnea și am turnat apă fierbinte, până când varza a fost bine acoperită. În cazul meu, au intrat cam 500 de mililitri de apă, cât să acopere totul de 1 centimetru. Pe parcursul gătirii, dacă lichidul se evaporă prea mult, se mai poate completa.
9. Am așteptat ca lichidul din oala cu gulaș secuiesc să ajungă la fierbere, apoi am acoperit oala cu capacul. Am lăsat să fiarbă la foc mic, verficând și amestecând din când în când, să nu se prindă de fund. În final, atât varza cât și carnea trebuie să fie fragede. Dacă vi se pare că mâncarea e prea lichidă, se mai poate reduce, lăsând-o câteva minute să fiarbă suplimentar, fără capac. Rețineți că un gulaș secuiesc trebuie să aibă o densitate între ciorbă și mâncare scăzută: nici lichidă dar nici complet fără zeamă, ca o varză călită.
Gulaș secuiesc – servirea
Acest gulaș secuiesc se servește fierbinte, ca fel principal sau mai degrabă ca fel unic. După un blid plin cu mâncarea asta consistentă, mai merg niște gogoși simple, pudrate cu zahăr. Opțional, gulașul secuiesc poate fi presărat și c-un pic de pătrunjel verde tocat. În orice caz, în momentul servirii, fiecare mesean își adaugă în farfurie smântână acrișoară, în cantitatea dorită.
Zeama din blid e prea gustoasă să rămână acolo, așa că unii dintre noi o adună pe toată cu dumicați de pită de casă.
Dacă vă rămâne, se poate păstra la frigider și reîncălzi, nu-și pierde deloc savoarea, parcă dimpotrivă! Sper să aveți curiozitatea să încercați rețeta, pentru că, dacă o gustați, sunt sigură că o să vă placă.
MAI MULTE REȚETE UNGUREȘTI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!

























Lasă un răspuns