Salată marocană de couscous – rețetă rapidă de vară





Salată marocană de couscous – rețetă rapidă de vară ilustrată și explicată pas cu pas. Rețeta de salată marocană de couscous cu gramaje exacte, mod de lucru detaliat și sfaturi de adaptare a rețetei.
În fiecare vară, sunt mereu în căutarea unor rețete rapid și ușor de făcut, proaspete și lejere, care să-mi facă viața mai ușoară și să mă învioreze. Anul acesta, am descoperit salata marocană de couscous.
Rețeta e extrem de ușor de făcut și, într-o bună măsură, seamănă cu cea a salatei tabbouleh, mai demult publicată. Niște mici detalii (dar importante) fac, totuși, ca gustul fiecărei salate nord-africane să fie unic.
Rețeta am descoperit-o pe FineDiningLovers.fr. Este o sursă de încredere, așa că nu am schimbat nimic. Am inclus chiar și sfaturile pentru adaptarea rețetei, care mi s-au părut foarte folositoare. În orice caz, rețeta e vegană, ceea ce o face cu atât mai potrivită în această perioadă, când e încă post.
Ingrediente pentru Rețeta de Salată Marocană de Couscous
- 300 de grame de couscous
- 500 de mililitri de supă de legume
- 500 de grame de roșii
- 250 de grame de ceapă (de preferat din cea cu coaja albă, pentru salate)
- 200 de grame de castraveți Fabio
- 1 lamâie bio, coaja fin răzuită si sucul proaspăt stors
- 80 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- busuioc, mentă și pătrunjel proaspăt, tocate fin
Mod de Preparare Salată Marocană de Couscous
Hidratare couscous
1. Pentru hidratarea couscous-ului, prima opțiune e supa de legume (preparată anterior din câteva resturi de legume). Eu obișnuiesc să fac o astfel de bază de legume din câte un morcov, o bucată mică de țelină care a rămas după alte preparate, o jumătate de ceapă și ce mai îmi rămâne de la gătit. Dacă nu aveți supă de legume, se poate folosi supă de pui. În acest caz, rețeta nu mai e vegană. Ca ultimă soluție, puteți folosi niște apă cu sare, dar couscous-ul nu va avea la fel de mult gust.
Eu am adus supa la fierbere și am turnat-o peste couscous-ul cântărit într-un castron. Am amestecat scurt, am acoperit castronul cu o farfurie și l-am lăsat acoperit timp de 10 minute. După 5 minute, am amestecat o dată, scurt.
Sfat: verificați și indicațiile producătorului, pe ambalajul pachetului de couscous. E posibil să descoperiți alt raport de lichid/substanță uscată, caz în care va trebui să adaptați cantitatea de lichid recomandată de mine potrivit indicațiilor de pe produsul pe care îl folosiți. De asemenea, atenție ce produs alegeți! Nu e recomandată pasta făinoasă (uneori cu ou) denumită cușcuș, care e o imitație a couscous-ului autentic, obținut doar din grâu dur.
2. La finele celor 10 minute, couscous-ul a absorbit tot lichidul pe care l-am adăugat. Totodată, se poate observa, în imaginea de mai jos, că a crescut mult în volum.
3. Am afânat couscous-ul hidratat cu o furculiță, amestecând până s-a desprins bob cu bob. Am lăsat castronul cu couscous deoparte, să se răcorească, timp în care am mai amestecat în el de două ori.
Pregătirea legumelor și verdețurilor
4. Până s-a răcorit couscous-ul, am curățat și am tăiat castraveții în cubulețe de aproximativ 1 centimetru. Am spălat roșiile, le-am tăiat în jumătate, am îndepărtat, pe cât posibil, semințele și apoi le-am tocat cuburi. Am curățat și am tocat mărunt ceapa.
Sfat: revin asupra recomandării în privința alegerii cepei. Am specificat în lista de ingrediente că recomand ceapa albă. Aceasta e dulce și crocantă, excelentă în salate. Dacă nu aveți, o puteți înlocui cu eșalotă sau ceapă roșie. În orice caz, un tip de ceapă prea iute nu este recomandată în salata marocană de couscous, pentru că va domina gustul final.
5. Am spălat și zvântat o legătură de pătrunjel și câte 12 frunze de busuioc și de mentă. Le-am tocat pe toate mărunt.
Asamblare salată marocană de couscous
6. Odată răcorit couscous-ul, am adăugat în castron castraveții, roșiile, ceapa, coaja și sucul de lămâie, uleiul de măsline, toate ierburile tocate, sare și piper negru proaspăt măcinat după gust.
7. Am amestecat bine, omogenizând perfect ingredientele. Am lăsat salata de couscous marocană în repaos, 10-15 minute înainte de servire.
Servirea
Salata marocană de couscous este excelentă ca atare, servită ca salată aperitiv. Într-o porție mai mare, poate fi un excelent fel principal vegan. La fel de potrivită este, însă, și ca garnitură lângă o friptură de pui sau un pește la grătar.
Ca toate rețetele de salate, salata marocană de couscous se pretează la numeroase interpretări. Pentru a păstra specificul nord-african al rețetei, adăugați ingrediente tipice, cum ar fi năutul fiert, bine scurs de lichid. Se mai pot adăuga morcovi julienne, trași la tigaie și condimentați cu chimen. Se pot adăuga și dovlecei tăiați cubulețe, blanșați. Puteți varia și ierburile adăugate, de exemplu înlocuind menta cu coriandru. Eu mi-am savurat cu mare plăcere salata, făcută exact cum am explicat mai sus.
Necondimentată, salata de couscous marocană poate fi păstrată până la două zile la frigider. Cu toate acestea, dacă adăugați ulei și lămâie, ar trebui să o consumați în câteva ore.
MAI MULTE REȚETE DE SALATE APERITIV GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos și sper să reveniți cu impresii!
Lasă un răspuns