Cremșnit sărat aperitiv – rețetă super gustoasă și aspectuoasă





Cremșnit sărat aperitiv – rețetă super gustoasă și aspectuoasă – o rețetă de aperitiv rece care vă va surprinde și bine dispune oaspeții. Aperitiv cremșnit sărat, rețetă creată de Laura Laurențiu, prezentată detaliat, cu gramaje exacte și mod de lucru pas cu pas.
Am avut de curând o ocazie festivă, în familie, și m-am străduit să îmi surprind oaspeții cu un meniu care să le placă și să îi bine dispună. Am reușit, aș zice, și o bună parte a acestui succes se datorează faptului că am avut un start bun, cu un aperitiv care nu doar că le-a plăcut tuturor, dar a și destins atmosfera. Mă refer, desigur, la acest cremșnit sărat aperitiv, foarte gustos și cu un aspect jucăuș.
Azi, mai devreme, i-am întrebat pe urmăritorii paginii mele Facebook ce rețetă să postez, dându-le de ales între cea de cremșnit sărat aperitiv și încă una. Au ales, într-o majoritate incontestabilă, această rețetă iar eu îi felicit pentru alegere, pentru că e și gustoasă și destul de ușor de făcut (deși tot bună e și celalaltă).
Ingrediente cremșnit sărat aperitiv
- 800 de grame de aluat foietaj (cu unt) + puțină făină pentru presărat
- 500 de mililitri de lapte integral
- 50 de grame de unt
- 50 de grame de făină
- 200 de grame de brânză cheddar, rasă
- 5 grame de gelatină granulată + 30 de mililitri de apă rece
- 300 de grame de cremă de brânză cu 60% grăsime
- 600 de mililitri de smântână pentru frișcă, neîndulcită
- 50 de grame de parmezan ras fin
- sare fină și piper alb, fin măcinat (după gust)
Mod de preparare cremșnit sărat aperitiv
Porționarea și coacerea aluatului
Pentru acest cremșnit sărat aperitiv, am folosit aluat foietaj cu unt, din comerț. Puteți folosi, de fapt, aluatul foietaj care vă place și cu care v-ați obișnuit să lucrați. Dacă aveți dispoziția și timpul necesare, puteți prepara aluatul foietaj în casă, urmând rețeta (inclusiv video) pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
1. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 190°C, fără ventilație, cu căldură de jos și de sus. Am împărțit aluatul din pachet în două părți egale. Pe planul de lucru presărat cu foarte puțină făină, am întins, pe rând, câte o foaie de aluat, până la dimensiunile 28×21 centimetri fiecare. Am transferat foile pe două dintre tăvile cuptorului, așternute cu hârtie de copt.
Am perforat ambele foi cu furculița, pe toată suprafața, să nu crească exagerat în timpul coacerii, că nu e nevoie de așa ceva.
2. Cu o rolă de patiserie, am împărțit una dintre foi în pătrate de 7×7 centimetri. Mi-au rezultat, evident, 12 pătrate, corespunzătoare celor 12 porții. Precizez, însă, că aluatul se poate porționa în pătrate mai mici sau dreptunghiuri, obținându-se porții mai mici.
3. Când cuptorul a fost suficient de încins, am copt, pe rând, cele două foi. Eu le-am copt câte 20 de minute pe fiecare și, insist, e foarte important să fie bine copt foietajul, altfel se tasează într-un mod neplăcut, stricând textura preparatului.
Am lăsat foile coapte să se răcească bine, să fie complet reci.
Prepararea cremei cu cheddar
4. Pentru început, am pus într-un castronel gelatina și am acoperit-o cu 30 de mililitri de apă. Am lăsat-o la hidratat și am trecut la faza următoare.
5. Baza cremei cu cheddar este un sos bechamel. Am topit untul într-o cratiță (de 2 litri), pe foc mediu. Am adăugat făina, pe toată deodată, și am amestecat rapid, să se impregneze bine cu untul.
6. Am adăugat treptat laptele cald, în timp ce am amestecat continuu cu telul în formă de pară, să evit formarea cocoloașelor.
7. Am amestecat constant până când sosul a fiert și s-a îngroșat, apoi am oprit focul. Am adăugat ½ de linguriță de sare (sau după gust) și 1 vârf de cuțit de piper alb. Am omogenizat și am transferat cratița pe un grătar. Am lăsat sosul să se răcorească puțin, amestecând din când în când, să nu prindă pojghiță pe deasupra.
După 3 minute, am adăugat gelatina hidratată și am amestecat până s-a încorporat complet în sos.
8. Imediat, am adăugat toată brânza cheddar rasă. Am amestecat viguros, să se topească prin contact cu sosul încă foarte cald.
Crema obținută a fost mătăsoasă și fină, cu o culoare galbenă foarte plăcută, foarte asemănătoare cu crema de vanilie. E unul dintre elementele care generează efectul de surpriză al acestui cremșnit sărat aperitiv. Am mai lăsat crema să se mai răcorească puțin, amestecând din când în când.
Observație: opțional, în crema de cheddar se pot încorpora câteva merișoare deshidratate. Acestea vor crea un contrast plăcut cu gustul sărat al cremei iar aciditatea lor va mai tăia din grăsimea preparatului. Ideea asta mi-a venit, desigur, după ce cremșnitul sărat era deja mâncat. 😂
Asamblare
9. După ce foietajul copt s-a răcit complet, am transferat foaia de la bază (cea întreagă) pe o suprafață plană. Cu o spatulă lungă, am distribuit crema de cheddar, abia călduță, într-un strat uniform.
10. Am netezit cât bine am putut crema și am lăsat-o să se răcească bine de tot. Între timp, am pregătit al doilea strat al umpluturii.
Preparare cremă cu smântână pentru frișcă
11. Într-un castron, am pus crema de brânză și smântâna pentru frișcă, ambele foarte reci, de la frigider.
12. Am mixat cu mixerul la viteză mare până când am obținut o cremă consistentă și spumoasă. Am asezonat-o cu puțină sare fină.
Finalizare cremșnit sărat aperitiv
13. Deasupra cremei de cheddar, am distribuit crema cu frișcă, preparată la pasul anterior și am nivelat-o bine, cu o spatulă lungă.
14. Deasupra cremei cu frișcă și cremă de brânză, am distribuit pe deasupra pătratele de foietaj, pre-tăiate înainte de coacere. Imediat, am presărat pe deasupra parmezanul ras. Pentru un efect încă și mai realist și mai ales dacă aveți un parmezan foarte uscat, îl puteți măcina în râșnița de cafea, obținând o pudră, care va imita perfect zahărul de pe cremșnitul clasic.
Servirea
Am dat ”prăjitura” mea sărată la frigider și, înaintea servirii, am porționat-o foarte ușor, cu un cuțit lung, urmând pătratele deja definite.
Am servit-o oaspeților, care au fost delicios de surprinși că i-am invitat la cină și încep cu o prăjitură! 😂 După ce au gustat, au râs și, dintr-o dată, toți au devenit încă și mai bine dispuși decât deja erau. Le-a plăcut tuturor. Unii l-au savurat simplu, alții mi-au urmat sfatul și l-au acompaniat cu struguri – o combinație super reușită, în opinia mea – dar ceea ce e de reținut este că acest cremșnit sărat aperitiv a rămas vedeta incontestabilă a mesei, chiar dacă am servit ulterior doar bucate gustoase. Asta demonstrează cât efect are o surprinză reușită!
MAI MULTE REȚETE DE APERITIVE FESTIVE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns