Sarmale în foi de varză dulce – rețeta video





Sarmale cu varza dulce – rețetă de vară, ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare pas cu pas, inclusiv tutorial video. Cum se pregătește varza pentru sarmale cu varză dulce? Cum se învelesc sarmalele? Cum se dă gust sarmalelor cu varză dulce?
În întreaga avalanșă a legumelor de sezon, a apărut și varza de vară. Nu e atât de îndesată și nici nu atârnă așa de greu la cântar ca „verișoara” ei mai tomnatică, dar o oală bună de sarmale tot putem face din ea. Sarmale cu varză dulce, crite cu roșii și cu un pic de borș, aromate cu ierburi proaspete din gradină. Vă asigur că rareori am gustat ceva mai bun, cu toate că nu sunt chiar o împătimită a sarmalelor. Așadar, varză avem, ceva cărniță se găsește, ne apucăm de treabă?
Până una – alta, vă mai zic că ale mele au ieșit nemaipomenit de fragede, s-au topit în gură, pur și simplu. Gustul, cum nu se poate mai bun! Soțul meu, de altfel, preferă aceste sarmale în foi de varză dulce celor cu varză murată. Iată, am motive să le fac cât de des! Vă promit că, urmând rețeta de mai jos, vă vor ieși și vouă niște sarmale la fel de bune. Pentru ca tot procesul să fie mai ușor de urmărit, am creat și o rețetă video. O puteți viziona imediat mai jos. Rețeta pas cu pas (în format text) o găsiți după lista de ingrediente.
Ingrediente Sarmale Cu Varză Dulce
- 900 de grame de carne tocată de porc (sau amestec de porc cu vită)
- 1 varză dulce de 1 – 1,5 kilograme
- 2 cepe de marime medie (80-100 gr./bucată)
- 100 de grame de orez (preferabil din cel cu bobul rotund)
- 1 legatură mare de mărar proaspăt
- cimbru tocat + câteva crenguțe de cimbru pentru fiert
- 2-3 foi de dafin
- 250 ml. de roșii pasate sau roșii în suc propriu sau bulion de roșii
- 250 ml. de borș
- 1 linguriță de paprika dulce
- 2-3 linguri de oțet
- sare și piper (eu pun 2 lingurițe de sare și 1 linguriță de piper, la cantitățile de mai sus – pentru umplutură!)
- opțional, se poate folosi o bucată de costiță afumată
Mod de Preparare Sarmale Cu Varză Dulce – rețeta în format text, printabil
Pregătirea verzei
1. Se pune pe foc o oala mărișoară (de 4-5 litri) pe jumătate plina cu apă. Varza se curăță de eventualele frunze veștede sau zdrențuite de la exterior. Se spală bine, se șterge cu un șervet de bucătărie și se scobește cu cuțitul cotorul.
Când apa clocotește, se adaugă în oală 1 lingură bună de sare și oțetul . Varza se pune în oală cu cotorul în sus. Cu doua furculițe, se desprind frunzele de lângă cotorul scobit, apăsând varza în apă, cu o spumieră mare, să pătrundă apa clocotită și în locul cotorului. După 1-2 minute, se întoarce varza în oală, cu ajutorul spumierei. Frunzele de la exterior, care vor deveni mai suple, se desprind, se scot și se pun pe o farfurie. Se repeta până când scoatem toate foile mari. Foile cele mici de la mijloc le vom toca, nu le vom folosi pentru învelirea sarmalelor.
Sugestie: o variantă ceva mai de durată, dar cu un efort mai mic, ar fi să congelați varza (întreagă), apoi să o decongelați complet. Foile decongelate vor fi moi și suple, numai bune de rulat sarmale cu varză dulce.
2. Se taie cu cuțitul nervurile groase ale foilor de varză și se împarte foaia în bucăți de o mărime potrivita pentru învelirea sarmalelor. Mie îmi place să fac sarmale cât mai egale, de o dimensiune cam de 7-8 cm. lungime și 4 cm. diametru, așa că și bucățile de varză am grijă să fie aproximativ egale (din unele frunze pot obține 3 sarmale cu varză dulce, din altele doar 2 sau 1).
Umplutura
3. Pentru umplutura pentru sarmale cu varză dulce, ceapa se taie mărunt , mărunt. Cei care doresc, o pot căli în ulei, timp de 7-8 minute, la foc mic. Eu am renunțat la călirea cepei, așa că o adaug direct peste carnea tocată. Adaug și orezul spălat cu apă rece, scurs bine și zvântat. Adaug 2 lingurițe de sare, 1 linguriță de piper, 1 linguriță de paprika dulce, mărarul tocat și frunzulițe de cimbru proaspăt după gust. Dacă aveți o reacție de respingere față de aroma unor condimente sau ierburi, evident că le puteți exclude.
Adaug în castron, peste carne, 120 de mililitri de apă apoi omogenizez umplutura, frământând-o bine.
Învelirea – împăturirea – sarmalelor
4. Sarmalele cu varză dulce se învelesc/împăturesc exact că cele în foi de varză murată, fară nicio diferență. Totuși, pentru tinerele gospodine care nu au prea multa experiență, descriu cum fac eu. Pe foaia de varză se aseaza 1 lingură de umplutură. Nu prea multă, că nu se vor mai putea împacheta bine sarmalele. Una dintre laturile frunzei de varză se aduce deasupra umpluturii. Începând de la unul din capetele ramase libere ale foii de varză, dar nu cel opus îndoiturii, se răsucește un rulou nu prea strâns, închizând umplutura la mijloc. Nu se strage prea tare pentru că orezul se dilată la fiert și trebuie să îi lăsăm un pic de loc.
Prindem ruloul într-o mână și cu degetul înfundăm în interior capetele rămase libere ale frunzei de varză. Gata sarmaua! Daca vă este de ajutor, urmăriți clipul video de mai sus unde am explicat detaliat cum se rulează sarmalele.
Gătirea sarmalelor
5. Se toaca mărunt toate foile de varză rămase nefolosite, la fel și nervurile decupate și se așterne un pat la fundul oalei în care se vor fierbe sarmalele. Dacă se folosește un pic de afumătură, deasupra verzei se așază și aceasta. Se aranjează sarmalele deasupra verzei tocate, se adaugă frunze de dafin și de cimbru (dacă vă plac) și se acoperă cu apă.
Deasupra sarmalelor e bine să așezați o farfurioară cu fundul în sus sau orice ar putea să le împiedice să iasă afară din lichid în timpul fierberii, fară să le strivească, însă. Se fierb sarmalele cu varză dulce cu capac, pe foc mediu, timp de 60 de minute, timp în care varza ar trebui să fie destul de pătrunsă (verificați, înțepând cu o furculiță). Se adaugă roșiile pasate (sau pasta de roșii, bulion) și borșul, clocotit separat într-o crăticioară. Se mai fierb sarmalele cu varză dulce fară capac, timp de 15-20 de minute, să apuce să scadă puțin lichidul și să se frăgezească bine.
Se servesc calde, cu sau fară smântână, după cum preferați. Aceste sarmale cu varză dulce sunt la fel de bune ca cele cu varză murată și nici nu veți simți că le lipsește acreala plăcuta a acestora.
MAI MULTE REȚETE DE SARMALE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns