Sos chimichurri – rețetă simplissimă, aromată și rapidă
Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, pește și alte preparate din carne. Este folosi și pentru marinarea diferitelor tipuri de carne și este recunoscut ca fiind un sos proaspăt și aromat, cu un amestec distinct de ierburi și condimente. Este o rețetă foarte simplă dar foarte aromată, care se prepară la rece.
Variante ale sosului
Gustul de sos chimichurri este aromat-acru-sărat, cu o notă picantă. În rețeta clasică a chimichurri-ului se folosește oțet de vin roșu. Este vorba despre un oțet bun, obținut chiar din vin, nu o chestie ieftină, din așa numita ”esență”. Cu toate acestea, în funcție de preferințe sau disponibilitatea ingredientelor, unele variante de chimichurri pot înlocui oțetul de vin roșu cu zeamă de lămâie.
Folosirea zemei de lămâie în loc de oțet poate adăuga o notă mai vibrantă, citrică, acestui sos. Cantitatea de zeamă de lămâie folosită poate fi ajustată în funcție de preferințele personale și de gustul dorit. Preferința mea personală este să pun zeamă de lămâie și o veți regăsi și pe lista de ingrediente de mai jos, chiar dacă am menționat și varianta originală.
Nu doar substanța acidă, adăugată în chimichurri, diferă de la o variantă la alta. Unele conțin un amestec de ierburi proaspete precum busuiocul sau coriandrul. Altele folosesc un amestec de uleiuri, cum ar fi uleiul de uleiul de avocado cu cel de măsline. Am văzut și variante care conțineau ceapă sau măsline verzi. Până la urmă, cea mai bună e cea care-ți place iar cea de mai jos e chiar pe gustul meu.
Ingrediente Sos chimichurri – rețetă simplissimă, aromată și rapidă
- 2 legături mari de pătrunjel proaspăt
- 3-4 căței de usturoi (sau mai mult, dacă vă place usturoiul foarte tare)
- 10 grame (2 linguri cu vârf) de oregano uscat
- 1 linguriță cu vârf de fulgi de chilli (sau după gust)
- zeama proaspăt stoarsă de la 2 lămâi mari sau 100 de mililitri de oțet de vin roșu de 6°, de foarte bună calitate
- 200 de mililitri de ulei, preferabil unul cu gust neutru, eu am folosit de avocado (se poate folosi uleiul de porumb, de rapiță, de sâmburi de struguri etc)
- sare și piper negru proaspăt măcinat după gust
Mod de preparare Sos chimichurri – rețetă simplissimă, aromată și rapidă
1. Într-un ibric, am pus pe foc 50 de ml. de apă plată. Într-un castronel, am pus ingredientele uscate (fulgii de ardei iute și oregano uscat). Când apa a fiert, am turnat-o peste ingredientele uscate, am acoperit castronelul cu o farfurioară și le-am lăsat să infuzeze timp de 30 de minute.
Infuzarea ingredientelor uscate în apă clocotită va grăbi cu mult momentul în care acest sos chimichurri va fi gata de servire. Dacă amestecăm ingredientele direct cu oțetul și uleiul, acestea au nevoie de un timp mai îndelungat de macerare (câteva ore sau peste noapte, la frigider).
2. Cât timp ingredientele uscate s-au infuzat în apă, am curățat și am zdrobit usturoiul. După cum am precizat, se poate pune mai mult usturoi, dacă preferați.
3. Am ales, spălat bine, zvântat și tocat cât mai mărunt pătrunjelul. Nu am ocolit tulpinile, pentru că acestea sunt efectiv încărcate de aromă, doar m-am străduit să le mărunțesc cât mai bine.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
4. După asta, pur și simplu am amestecat toate ingredientele într-un bol. Mai întâi, infuzia cu oregano și chilli, zeama de lămâie și sarea. Am insistat cu amestecarea până ce sarea s-a dizolvat bine. Am gustat de câteva ori, e important ca gustul să fie bine echilibrat, între acru-sărat și picant. Am adăugat usturoiul, pătrunjelul și uleiul și am agitat totul bine.
Am lăsat sosul chimichurri să se odihnească vreo 30 de minute, înainte de folosire. Acest timp de așteptare permite ca aromele să se amestece și să se intensifice, oferind un gust complex și reconfortant. Înainte de servire, am amestecat din nou, energic, pentru ca uleiul să se emulsioneze cu lichidele.
Modul de utilizare al chimichurri-ului este divers.
Așa cum am spus, acesta poate fi folosit ca sos pentru carne de vită, porc, pui sau pește. De asemenea, același sos se poate adăuga în sandwich-uri și chiar îmi aduc aminte de un burger de succes, la mine în oraș, care e servit cu chimichurri. Sosul nu se asortează doar cu carnea, însă. Poate fi adăugat și în salate sau în alte preparate culinare, pentru a le da un gust proaspăt și aromat.
Servit cu carne, chimichurri ori se stropește generos pe deasupra unei fripturi suculente ori se servește într-un castron mic, alături de friptură, ca fiecare mesean să poată adăuga atât cât dorește.
Chimichuri este o marinadă excelentă!
Datorită conținutului de sare, acidității și substanțelor aromatice, chimichurri e o marinadă eficientă, care dă gust dar și frăgezește carnea. Dacă îl folosesc în acest scop, sunt ceva mai zgârcită cu chilli, pentru că nu toată lumea apreciază preparatele picante. Folosesc toate celelalte ingrediente, mă asigur că sosul vine în contact cu carnea peste tot și-o las la frigider, înfoliată, peste noapte.
Chimichurri poate fi păstrat în frigider timp de aproximativ o săptămână.
Mă asigur de fiecare dată că îl pun într-un recipient sigilat sau într-un borcan sterilizat, pentru a-i prelungi durata de viață. Pentru a păstra sosul chimichurri proaspăt și savuros, recomand să-l păstrezi în frigider și să-l consumi în timpul recomandat. Este important să eviți contaminarea cu alte alimente și să asiguri că recipientul este bine închis.
MAI MULTE REȚETE DE SOSURI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns