Sos de avocado – răcoritor și delicios
Sos de avocado, răcoritor și delicios, rețetă pas cu pas. Sos de avocado cu tentă citrică și proaspătă, perfect alături de carne sau pește la grătar. Sos de avocado cu TABASCO® sos ardei roșu și mentă sau coriandru, gustarea perfectă cu niște chipsuri crocante.
Acasă la mine, cu toții iubim sosul guacamole din toată inima. Nu trece o săptămână să nu îl pregătesc măcar o dată iar acest excelent sos este doar unul din chestiile bune de să te lingi pe degete pe care le poți face din avocado. Cremozitatea și gustul său blând fac din acest fruct materia primă perfectă pentru fel de fel de sosuri, salate și aperitive. De altfel, avocado-ul este ingredientul vedetă al unor rețete deja publicate, celebra salată Cobb cu piept de pui și avocado sau această salată de zucchini cu fasole albă și avocado, maioneza de avocado sau aceste 4 feluri de aperitive festive.
În rețeta ce urmează, am dorit să dau acestui fruct, atât de generos cu posibilitățile pe care ni le oferă, o altfel de interpretare. M-am gândit la un sos cu o aromă citrică, pe care mi l-am imaginat ca pe o briză răcoritoare în lunile fierbinți ce urmează. Pe lista de ingrediente a acestui sos simplu sunt lămâia, ceapa verde dar și coriandrul sau, dacă acesta nu vă place, menta tocată. Aceste ierburi aromatice dau sosului o prospețime deosebită. Și pentru că o notă picantă pune întotdeauna mai bine în valoare fructul de avocado, am adăugat în această combinație și un strop de TABASCO® sos ardei roșu.
Modul de lucru este extrem de simplu, nu necesită preparare termică iar sosul vă va recompensa cu un gust deosebit.
Ingrediente Sos de avocado cu mentă și TABASCO® sos ardei roșu
- 2 avocado bine coapte
- 2 fire de ceapă verde (opțional)
- 1-2 căței de usturoi
- zeama de la 1 limetă sau ½ lămâie și, opțional, și coaja
- 2 linguri cu vârf de coariandru proaspăt sau mentă proaspătă, tocată
- 2 linguri de TABASCO® sos ardei roșu
- 1-2 ardei chili
- sare după gust
Mod de preparare Sos de avocado cu mentă
1. Ne pregătim toate ingredientele, să le avem la îndemână, asta va scurta cu mult timpul de lucru.
2. Tăiem cu un cuțit avocado de jur împrejur, prindem de una dintre jumătăți și o răsucim ușor, desprinzând-o. Sâmburele va rămâne în cealaltă jumătate. Lovim ușor sâmburele cu lama cuțitului, care vă pătrunde puțin în acesta. Răsucim ușor cuțitul și tragem sâmburele afară. Cu o lingură, scobim toată pulpa de avocado din coajă. O punem într-un castron și imediat o stropim cu zeama de lămâie. Aciditatea din zeama de lămâie va opri oxidarea fructului de avocado.
Idei de adaptare a rețetei
3. Pregătim ingredientele: tocăm ceapa verde rondele (dacă o folosim), zdrobim usturoiul, tocăm coriandrul verde sau menta și ardeiul chili. Mi-e cunoscută aversiunea multor cititori față de coriandrul verde, dar eu zic să îi dați o șansă. Cu toate că nu se potrivește deloc în preparatele specifice bucătăriei românești, coriandrul e nemaipomenit în cele asiatice sau sud americane, le dă o notă de autenticitate și, în combinația corectă, e super înviorător. Dacă știți că nu îl tolerați sub nicio formă, înlocuiți-l cu mentă.
Cât despre ardei, eu am folosit un ardei chili galben, pe care l-am curățat de semințe și membranele din interior. Asta va face nota picantă mai ușor de suportat și ne va permite să ne bucurăm mai degrabă de aroma ardeiului.
Coaja de limetă sau de lămâie se folosește de cătrei cei cărora le plac aromele mai complexe și mai puternice. Dacă nu sunteți amatori, folosiți doar zeama. Dacă optați să folosiți și coaja de citrice, aceasta se răzuiește pe răzătoarea fină. E ideal să se folosească citrice bio, cu coaja netratată. Vom răzui doar partea verde, respectiv galbenă, de la suprafață, cea intens aromată, ne vom feri de partea albă a cojii, care e amară, neplăcută la gust.
Asamblarea și servirea
4. Avocado se zdrobește, se poate și pasa cu blenderul pentru o textură extra fină. Eu prefer să-l zdrobesc cu furculița. Îmi chiar place să rămână mici bucățele întregi. Se adaugă toate ingredientele în afară de coriandru sau mentă și se amestecă bine. Se asezonează cu sare și se adaugă 2 linguri de TABASCO® sos ardei roșu, care va da atât o notă picantă, cât și o anumită profunzime aromei.
5. La final, se adaugă coriandrul sau menta. Pe acestea nu le adăugăm decât înaintea servirii, ca să nu se oxideze de la aciditatea conținută de pasta de avocado cu limetă sau lămâie. Se amestecă și sosul se servește imediat, proaspăt. După cum spuneam, e delicios atât lângă diverse preparate la grătar, dar și ca atare, servit ca gustare alături de niște chipsuri crocante.
AM FOLOSIT ACEST SOS ALĂTURI DE CARTOFI DULCI UMPLUȚI CU CARNE TOCATĂ DE VITĂ, UN DELICIU! REȚETA O GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns