Costite de porc chinezesti
Cu doar cateva zile in urma, s-a intamplat sa mi se anunte niste musafiri. Intre momentul in care am primit telefonul si momentul in care trebuia sa asez oamenii la masa (nu, nu era genul de vizita de cafea) era foarte putin timp. Aveam niste coaste de porc in frigider, programate sa le fac cu varza, dar fiind singura carne necongelata de care dispuneam, am inteles rapid ca aceste costite sunt singura mea sansa sa scap cu obrazul curat. Si pentru ca am vazut nu demult la televizor un chef australian pregatind niste costite de porc in stil chinezesc (cantonez, a zis autorul), pe care le-a facut in scurt timp, aproximativ in modul pe care o sa vi-l dezvalui mai departe, si i-au iesit lipicioase, dulci si picante, aratoase de nu pot spune … zis si facut!
00:0500:3000:354usorIngrediente costite de porc chinezesti:
- 1,5 kg. coaste de porc, pe cat posibil degresate si curatate de grasimea in exces
- 2 cepe mici
- 1 capatana de usturoi + 1-2 catei
- 60 de ml. de sos soia light
- 2 linguri de ulei vegetal (de floarea soarelui, rapita etc.)
- 3-4 cm. radacina de ginger proaspat
- 1 ardei iute rosu (dupa gust, puteti sa nu-l folositi)
- 3 linguri de zahar
- sucul de la 2 limete
- 2-3 linguri de sos de peste (daca nu aveti, puteti inlocui cu sos de soia)
- 1 lingurita rasa de piepr
- 1 lingurita condimente chinezesti 5 spices
- ceapa verde pentru presarat (eu nu am avut si am inlocuit cu patrunjel verde, ideal e sa se foloseasca ceapa verde)
Preparare:
Costitele se curata de grasimea in exces de la suprafata si se indeparteaza pielitele; se desparte fiecare bucata cu osul aferent.
Se dau in clocot intr-o cratita 2 litri de apa cu sosul de soia (pentru gustul sarat), 1 ceapa taiata in sferturi si capatana de usturoi intreaga, taiata transversal. Se adauga coastele in lichidul clocotit.
Se fierb coastele 15 minute, apoi se scot deoparte. Lichidul se arunca.
Se pune pe foc o tigaie larga si se incinge. Se adauga uleiul si se rumenesc rapid coastele, pe rand, iar pe masura ce prind culoare se scot din tigaie si se pastreaza calde.
In timp ce se rumenesc coastele, zaharul impreuna cu zeama de la 1 limeta si 4 linguri de apa rece se pune intr-o craticioara pe foc. Cand zaharul se va carameliza, se adauga sosul de peste sau sosul de soia light si 1/2 de pahar (75-80 de ml. de apa). Atentie, nu dorim zaharul auriu ca pentru crema caramel, ci mai brun, fara insa a-l carboniza. Se da in clocot sosul pana ce zaharul caramelizat e bine dizolvat si omogenizat cu apa si sosul de peste (sau de soia) si se trage deoparte.
Atat sosul de peste cat si cel de soia au rolul de a echilibra gustul intre dulce si sarat, aroma lor este insa diferita. Sosul de peste nu va aduce in niciun caz o aroma de peste in mancare, ci… acel ceva care ne face sa asociem gustul unui preparat cu bucataria sud-asiatica.
Catelul de usturoi, ceapa mica ramasa, gingerul si ardeiul iute se toaca si se calesc cateva minute in grasimea ramasa in tigaia in care s-au rumenit costitele, doar cat sa se inmoaie ceapa.
Deindata ce ceapa s-a inmuiat, se adauga peste legume piperul si condimentul 5 spices. Se amesteca bine, se adauga toate coastele in tigaie si imediat se toarna deasupra sosul caramel fierbinte.
Se completeaza cu atata apa cat sa aiba costitele in ce „inota” (inca jumatate de pahar, sa zicem). Se potriveste gustul sosului cu zeama de la a doua limeta, eventual inca o picatura de sos de peste sau de soia (aceste sosuri aduc gustul sarat in mancare, nu se adauga niciun fel de sare). Se clocoteste totul 2-3 minute la foc mare si mancarea e gata de servit.
Am asezat costitele pe un pat din orez basmati fiert, le-am stropit cu sosul si am pastrat o parte din sos si intr-un bol separat. Repet, daca aveti ceapa verde, taiati-o oblic si presarati costitele cu ea, e adausul cel mai potrivit, dar nici de patrunjelul meu nu s-a plans nimeni :P, ba dimpotriva, musafirii au fost incantati si costitele au disparut chiar mai repede decat putinul timp ce le-a luat ca sa apara.
Lasă un răspuns