Sorbet de cafea
Va place cafeaua? Pentru mine, e una din aromele preferate. Nu beau cafea atat pentru efectul cofeinei, cat pentru gust. Asa incat deserturile cu aroma de cafea sunt in mod evident printre preferatele mele. Acest sorbet de cafea este un desert pentru oameni mari. Are atata cofeina cat sa te tina in stare de alerta o zi intreaga. Gustul e minunat, asta cu conditia sa se foloseasca o cafea de foarte buna calitate si despre asta o sa vorbesc imediat. Ce e sigur este ca majoritatea „oamenilor mari” vor aprecia un astfel de desert creat special pentru ei: expresso inghetat, cu un strop de lichior de cafea si straturi de frisca batuta. Racoritor, delicios si tonic.
Ingrediente Sorbet de Cafea
- 200 de ml. de cafea expresso buna si aromata
- 2 linguri de zahar brun de melasa (sau zahar alb, daca nu aveti din cel brun, sau chiar indulcitor, ideea este sa indulciti cafeaua ceva mai mult decat cum va place sa o beti, pentru ca prin inghetare gustul dulce va fi mai greu de sesizat)
- 2 linguri de lichior de cafea
- 200 de grame de smantana pentru frisca
- 1 lingura de zahar pudra cu aroma de vanilie
- optional: 1 strop de scortisoara macinata sau de cardamom macinat
Pe scurt, despre ingredientul principal
Insist asupra calitatii cafelei folosite. Pentru ca sorbetul sa fie aromat si delicios, cafeaua nu are voie sa fie una de duzina. De calitatea cafelei pe care am folosit-o la acest sorbet s-au ocupat cei de la papajaques.ro. Ei comercializeaza online, de fapt, niste sortimente de cafea cu mare personalitate, selectionate cu grija si prajite la perfectie si din oferta lor am ales cafeaua pentru aceasta reteta.
Preparare Sorbet de Cafea
1. Asadar, primul pas este prepararea a 200 de ml. de expresso proaspat, cat de concentrat doriti. Eu l-am facut destul de tare, numai priviti ce crema are deasupra.
2. Cat e cafeaua fierbinte, se dizolva zaharul in ea. Eu am ales zaharul de melasa pentru ca nu e foarte dulce, dar are un gust delicios de caramel. In mod clar, aroma asta e un castig pentru un desert.
3. Se adauga lichiorul de cafea. Atentie, chiar daca e delicios lichiorul, nu e indicat sa se adauge mai mult decat e specificat in reteta, pentru ca alcoolul nu ingheata si va afecta textura sorbetului de cafea intr-un mod negativ. Daca se doreste, se poate adauga un strop din aroma preferata, eu am pus atata cardamom praf cat am putut apuca intre police si aratator. Se lasa cafeaua aromata sa se raceasca la temperatura bucatariei, apoi se da la frigider sa fie foarte rece.
Înghețarea sorbetului
4. Dupa ce cafeaua e foarte rece, se porneste aparatul de inghetata. Atentie, vasul aparatului trebuie sa fi fost racit minimum 12 ore, la congelator. Se toarna cafeaua foarte rece, treptat, in acesta. In aproximativ 20-30 de minute aparatul de cafea va ingheta al nostru sorbet de cafea pana la consistenta ideala.
Daca nu aveti un aparat de inghetata, se poate prepara sorbet de cafea astfel: se toarna cafeaua aromatizata intr-un castron si se acopera cu folie alimentara. Se da la congelator si la fiecare 20-30 de minute, se scoate vasul si se amesteca energic cu o furculita, spargand cristalele de gheata formate, pana cand sorbetul este suficient de consistent.
Cat timp ingheata al nostru sorbet de cafea, se bate frisca si se indulceste cu zahar pudra aromatizat cu vanilie. Atentie, frisca din smantana lichida reuseste numai daca este foarte rece. E important sa nu se bata decat atat cat e necesar sa se intareasca, daca se continua dupa acest moment frisca se separa, transformandu-se in unt si zer.
In final, al nostru sorbet de cafea din aparatul de inghetata arata astfel:
Al nostru sorbet de cafea se aranjeaza imediat in pahare care au fost tinute la frigider, alternand straturile de sorbet cu cele de frisca batuta. Se serveste imediat, pentru ca sorbetul se topeste repede.
Pofta buna!
Lasă un răspuns