Clătite americane cu banane, rețeta fără gluten
Clătite americane cu banane, rețeta fără gluten, cu puțini carbohidrați. Clatite americane reteta pentru micul dejun – cu banane si faina de migdale. Reteta clatite americane cu banane – gata in 10 minute, lista de ingrediente și modul de preparare.
În urmă cu ceva vreme, bărbatu-meu nici să nu fi auzit de aceste clatite americane cu banane sau fără banane. Drept să spun, nici eu nu mă dădeam în vânt după ele, până ce nu le-am descoperit pe acestea. Ei bine, când am făcut acea rețetă pe care o puteți găsi cu un click pe linkul de mai sus, mi-am reeavaluat poziția, înțelegând că se poate găsi destulă bucurie într-o clătită chiar dacă nu e musai una subțire, așa cum ne-am obișnuit noi.
De atunci, am încercat fel și fel de clătite americane, ba simple, ba cu afine, ba pe acestea cu ovăz și mere caramelizate – senzaționale! – și la un moment dat am descoperit și rețeta simplă, extrem de rapidă, fără pic de făină și implicit fără gluten, pe care vă invit să o descoperiți în continuare. Merite făcute la micul dejun, se fac în doar câteva minute. De altfel, am demonstrat asta, gătindu-le live pe pagina mea Facebook.
Ingrediente clatite americane cu banane, rețeta fără gluten
- 2 banane foarte coapte
- 2 ouă întregi
- 90 gr. făină de migdale
- 1 praf de sare
- 1 plic de zahăr vanilat (opțional)
- 1 linguriță de ulei + pic de unt (20 de grame), pentru prăjit
- toppinguri după preferință: miere de albine, sirop de arțar, ciocolată, banane proaspete, fructe de pădure etc
Mod de preparare clatite americane cu banane – aluatul
1. Pregătiți-vă la îndemână ingredientele, astfel treaba va merge repede și bine. Topiți untul și amestecați-l cu uleiul. E bine să le folosim în amestec, pentru că uleiul ridică punctul de fumegare al untului, împiedicându-i arderea.
Când am spus, mai sus, banane coapte, nu a fost vorbă de șagă, după cum puteți vedea mai jos, în poză. E bine să folosiți banane cât de coapte, chiar dacă nu vă atrag pentru consum. Precizez că bananele pe care le-am folosit au fost micuțe, de 100 de grame/bucată.
Pentru a substitui făina de migdale, dacă nu o aveți, sunt două posibilități.
- Puteți măcina la robot, cât de fin posibil, 90 de grame de fulgi de migdale.
- Puteți înlocui făina de migdale cu 75 de grame de fulgi de ovăz fără gluten (verificați pe ambalaj), pe care, înainte de utilizare, să îi dați la blender cu ½ linguriță de praf de copt.
2. De aici încolo, lucrurile sunt foarte simple: puneți toate ingredientele pentru compoziția de clătite americane cu banane într-un castron.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
3. Prelucrați cu blenderul de mână până ce totul devine perfect omogen. Asta ar trebui să dureze cam 2 minute. Ca alternativă, dacă nu aveți blender de mână, puteți folosi un blender static, în care veți pune toate ingredientele. Compoziția rezultată va fi destul de consistentă, mai consistentă clar decât a unui aluat simplu de clătite.
Coacere clatite americane cu banane, rețeta fără gluten
4. Încingeți o tigaie mare pe foc mediu. Cu o pensulă înmuiată în untul amestecat cu ulei, ungeți uniform tigaia. Adăugați compoziția, câte 2-3 linguri una peste alta, într-un loc, formând, după cum vă permite mărimea tigăii, câteva grămăjoare. Întindeți rapid cu dosul lingurii, formând cercuri cu diametrul aproximativ de 10 cm. Nu încercați să le faceți mai mari de atât, vor fi aproape imposibil de întors. În scurt timp, compoziția va începe să formeze bule mari de aer la suprafață. Așteptați încă puțin, atât cât clătitele să aibă o porțiune opacă de jur împrejur.
5. Băgați, acum, o spatulă lată, sub clătită, cu mișcări rapide, până ce treceți de jumătate, apoi o întoarceți pe partea opusă, dintr-o singură mișcare rapidă. Aluatul din partea superioară e încă fluid, dacă nu faceți această mișcare rapidă se vor deforma clătitele (nu că n-ar mai fi comestibile). Am cronometrat coacerea, la un foc mediu e nevoie de 45 de secunde pe prima parte și încă 15 secunde pe cea de-a doua parte. Bananele fiind dulci, suprafața se va carameliza rapid, așa că vor avea o culoare brună, dar nu vor fi arse.
Când sunt gata, scoateți-le și aranjați-le în stivă, una deasupra celeilalte. Ungeți tigaia cu restul de unt și continuați până e gata aluatul. Din această compoziție mi-au rezultat 12 clătite micuțe, suficiente pentru 2 persoane. Dacă doriți să pregătiți mai multe, înmulțiți cantitățile de ingrediente, păstrând proporțiile.
Servire clatite americane cu banane, rețeta fără gluten
Imediat după ce toate clătitele sunt gata, se servesc, calde fiind. Eu le-am stropit doar cu miere de albine, aș mai fi adăugat și câteva felii de banane proaspete, dar… acestea două au fost ultimele pe care le-am avut în casă. Se potrivesc bine cu nutella, dar și cu siropuri și gemuri de tot felul.
Poftă mare!
Lasă un răspuns