Pancakes – clatite americane cu mure
Deși multora li se va părea probabil amuzant, credeți-mă că este prima data când fac clatite americane, cu toate că au devenit un preparat atât de popular. Azi am fost toți acasă de dimineață, fata – ore de dupămasă, bărbatul – îngrijindu-se de tânăra-i livadă, eu, prin bucătărie, cu chef de a-mi răsfăța familia cu un mic dejun mai deosebit, asa ca mi-am zis… pancakes sa fie!
N-aș putea să explic de ce anume, dar parcă niciodată aceste clatite americane nu au reușit să-mi câștige încrederea pe deplin, cu toate că rețeta pe care, cu unele modificări față de original, v-o propun azi, o citisem demultișor în cartea lui Chuck Williams și stăteam așa în cumpănă, să o fac, să nu o fac. Probabil pentru că sunt o damă de modă veche și am fost învățată că obligatoriul, atunci când fac clătite, trebuie să-mi iasă cât se poate de subțiri.
Bun, azi mi-am făcut curaj, am tăiat de pe lista ingredientelor ceea ce nu mi-a plăcut, am schimbat câte ceva in modul de preparare al aluatului și, prin faptul că mă prezint cu rețeta de clatite americane în fața voastră, demonstrez că mi-au și plăcut până la urmă.
Ingrediente Clatite americane cu mure
- 250 de grame de faina
- 2 linguri de zahar
- 200 de ml. de lapte integral
- 2 linguri de unt topit
- 1 lingurita rasa de praf de copt
- 2 oua, separate albusurile de galbenusuri
- 1 praf de sare
- 1 lingura de extract de vanilie
- 150 de grame de mure, afine sau alte fructe de padure proaspete sau congelate
in plus:
- unt sau ulei pentru prajit
- sirop de artar sau miere de albine pentru servit
Clatite americane cu mure – explicatii despre reteta
Inainte de a trece la instructiunile de preparare propriuzise, va spun ca in reteta din care m-am inspirat a fost ceva ce nu mi-a placut . Cantitatea exagerata de praf de copt (2 lingurite cu varf la numai 250 de grame de faina). In plus, se recomanda sa se adauge inca o lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu. In schimb, ouale erau adaugate intregi. Sa zicem ca aditivii in exces compensau intr-o oarecare masura efortul depus la preparare. Eu am ales sa bat albusurile spuma, am eliminat total bicarbonatul si am redus praful de copt la doar 1 lingurita rasa. Pur si simplu nu pot sa il suport in cantitati mari, ii simt gustul in orice preparat.
Clatite americane cu mure – preparare aluat
1. Se aprinde cuptorul, se fixeaza la 100°C si se pune in cuptor si o craticioara cu apa fierbinte.
2. Intr-un castron mare se amesteca faina, zaharul si praful de copt (poza 1).
3. Murele sau afinele, daca aveti din cele congelate, nu le decongelati inainte de a le adauga in aluat. Vor pata clatitele foarte tare, pastrati-le, asadar, la rece (poza 2).
4. Se bat albusurile spuma tare impreuna cu praful de sare. Galbenusurile se bat putin cu furculita si se dilueaza cu laptele turnat putin cate putin. In mijlocul fainii din castron se face o adancitura si se toarna laptele cu galbenusuri. Se adauga extractul de vanilie, untul topit si albusurile batute spuma (poza 3).
5. Se amesteca aluatul cu o spatula, ridicand compozitia de la fund spre suprafata de jur imprejur, fara a invarti circular si in niciun caz nu cu mixerul. Trebuie sa se obtina un aluat destul de tarisor, fata de aluatul de clatite cu care suntem obisnuiti noi, si cu o consistenta spumoasa (poza 4).
6. Chiar inainte de a trece la coptul clatitelor, se adauga murele congelate maruntite usor cu cutitul. Daca se folosesc afine sau fructe mai mici, nu mai e cazul sa se taie (poza 5). Se amesteca scurt, fara a insista, murele in aluat (poza 6).
Insist asupra faptului ca nu trebuie amestecat excesiv aluatul, pentru ca in acest caz clatitele nu ar mai fi deloc aerate, spumoase, ci ar deveni grele si cleioase.
Gatirea clatitelor
Se incinge o tigaie pe foc mediu. Se adauga putin unt si se toarna un polonic ras de aluat chiar in mijlocul tigaii. Cu dosul polonicului se da aluatului, rapid, o forma circulara, cu diametrul intre 12-15 cm. Aceasta este dimensiunea tipica pentru clatite americane.
In scurt timp, vor incepe sa se formeze bule de aer la suprafata clatitelor. Se urmareste pana cand se formeaza catre centrul clatitei cateva bule care se vor sparge pe rand. Este momentul sa se intoarca clatitele pe partea cealalta.
Se mai prajesc in tigaie timp de 1 minut, cat sa devina aurii, apoi se trec in tava cuptorului.
Se pastreaza la cuptor pana in momentul servirii, dar nu mai mult de 15-25 de minute. Aceste clatite americane se servesc stropite cu sirop de artar sau miere de albine topita.
O sectiune, ca sa vedeti cat de aerate sunt aceste clatite americane:
Pofta mare!
Lasă un răspuns