Tort fără coacere cu vișine și cremă de vanilie
Tort fără coacere cu vișine și cremă de vanilie, rețetă simplă și delicioasă pentru un desert care nu te ține mult timp în bucătărie și pe care familia îl va adora! Tort cu vișine, cremă de vanilie și mascarpone, frișcă și crocant de vanilie, rețetă simplă, nu necesită cuptor.
În prima zi a lui Făurar, anul domnului 2009, începeam cea mai importantă aventură a mea, care continuă și azi și care sper să rămână la fel de captivantă și în viitor. Pe scurt, acum 12, pe 1 februarie 2009, mi-am lansat blogul. Așa că, de 12 ani, la început de februarie avem motiv de bucurie și serbăm blogul ca pe oricare alt membru al familiei. Anul ăsta l-am serbat cu niște minunați puișori pane și cu un tort fără coacere, pe cât de simplu, pe atât de gustos. Și am băut și câte un pahar de șampanie pentru succesul și bunăstarea acestui al doilea copil al meu, care mi-a făcut atâtea bucurii.
Prima rețetă publicată atunci a fost una tradițională din Banat, cea de păturată pe crumpi. Cei curioși o pot descoperi cu un click pe link, așa cum am scris-o în urmă cu 12 ani, cu pozele stângace și inexactitățile inerente. Unii dintre cei care mă citesc îmi sunt alături de atunci, din prima zi și-și amintesc sigur. Alții mi s-au alăturat pe parcursul acestei extraordinare călătorii pe care nu aș fi putut să o parcurg de una singură. Tot efortul meu ar fi fost în zadar fără voi, cei care mă citiți, cei care reveniți cu fidelitate la rețetele mele și către voi se îndreaptă toată recunoștința mea. Și o felie virtuală din acest tort fără coacere, rapid, fără bătăi de cap dar nemaipomenit de gustos.
Ingrediente tort fără coacere cu vișine și cremă de vanilie
- 250 de grame de pișcoturi (sau un blat de tort de vanilie cu diametrul de 24 cm)
crema de vanilie cu mascarpone:
- 500 ml. lapte
- 1 ou întreg sau 2 gălbenușuri
- 30 de grame de amidon din porumb
- 50 de grame de zahăr
- 3 plicuri de zahăr vanilat
- 1 praf bun de sare
- 10 grame de gelatină granulată
- 250 de grame de mascarpone
jeleul de vișine:
- 600 de grame de vișine, cântărite fără sâmburi (congelate, din compot sau proaspete)
- 140 de grame de zahăr
- 30 de grame de amidon din porumb
finisare și decor:
- 400 de grame de smântână pentru frișcă cu minimum 30% grăsime
- 30 de grame de zahăr pudră vanilat
- 50 de grame de crocant de alune sau fulgi de migdale rumeniți ușor
- 16 cireșe confiate
Tort fără coacere cu vișine și cremă de vanilie – modul de preparare
Atenție, timpul de preparare total pentru tortul acesta se referă la timpii activi. Nu uitați să luați în calcul măcar câteva ore bune de repaos la frigider. Toate detaliile le găsiți în cele ce urmează.
Crema de vanilie cu mascarpone
1. Am pus pe foc mic 450 de ml. de lapte, într-o cratiță cu fundul mai gros. Într-un castron, am mixat oul întreg cu sarea, zahărul și zahărul vanilat. Am omogenizat separat amidonul cu lapte rece, apoi am adăugat acest amestec peste compoziția cu ou și zahăr. Când laptele din cratiță a fiert, am adăugat amestecul cu ou, zahăr și amidon și am gătit totul împreună, amestecând continuu, mai ales pe fundul cratiței. Când crema de vanilie a fiert și s-a îngroșat, am trecut-o printr-o sită, colectând-o într-un castron. Am acoperit-o cu o folie aplicată direct pe suprafața cremei, ca să nu prindă pojghiță, și am lăsat-o să se răcorească.
2. Între timp, am pus gelatina la hidratat într-un castronel, amestecând-o bine cu 50 de ml. apă foarte rece. Când gelatina s-a umflat, absorbind complet lichidul, iar crema de vanilie s-a răcit cam până la 50°C, am adăugat gelatina hidratată peste aceasta. Am amestecat până când s-a topit gelatina complet. Atenție, nu adăugați gelatină în crema prea fierbinte, temperatura peste 60°C va face gelatina să-și piardă calitatea de gelifiant.
3. Când crema de vanilie s-a mai răcit, până a devenit neutră la atingerea cu mâna, am mixat într-un castron mascarpone rece, bine scurs de lichid. La început, mascarpone pare mai lichid, dar mixând în continuare se întărește. Nu se mixează mai mult de atât.
Am adăugat o treime din crema de vanilie și am mixat. Am amestecat ușor crema mixată cu mascarpone cu cea rămasă în castron.
Preparare jeleu de vișine
4. Cât timp crema de vanilie s-a răcorit (între pasul 1 și 2), am pregătit jeleul de vișine. Peste asta, am cântărit într-o cratiță vișine fără sâmburi (eu am folosit din cele congelate). Am adăugat 140 de grame de zahăr și 30 de grame de amidon din porumb (Gustin).
5. Am amestecat bine ingredientele din cratiță, până când zahărul și amidonul au absorbit sucul din vișine și nu am mai văzut urme de substanță uscată în cratiță.
6. Am pus cratița cu vișine pe foc mediu și am fiert compoziția, amestecând continuu. Vișinele au lăsat tot mai mult sirop iar după ce acesta a început să fiarbă, am gătit totul în continuare până când jeleul din jurul vișinelor a devenit transparent și s-a îngroșat bine. Am tras cratița de pe foc și, în acest moment, am fost deja gata de asamblarea acestui tort fără coacere.
Asamblarea tortului
7. Eu am asamblat acest tort fără coacere direct pe platoul de servire. Pe acesta, am pus un inel reglabil, căptușit cu folie de acetofan. La bază, am adăugat un strat de pișcoturi, căptușind fundul formei. Pișcoturile nu le-am însiropat! Atât crema de vanilie cât și jeleul de vișine sunt compoziții umede iar pișcoturile au de unde să-și tragă umezeală. Important este să faceți tortul de cu seară, pentru a doua zi. Dacă vă grăbiți și nu aveți timp suficient de așteptare, puteți să însiropați pișcoturile, dar foarte puțin. Ar merge un sirop de vișine, poate cu un pic de vișinată sau unul simplu, aromatizat cu vanilie. Repet, însă, dacă acestui tort fără coacere i se acordă un timp de așteptare în jurul a 8 ore, la frigider, nu e nevoie de însiropare.
8. Peste acest prim strat de pișcoturi am pus jumătate din crema de vanilie și am nivelat bine.
9. Deasupra stratului de cremă de vanilie, am pus jumătate din jeleul de vișine. Acesta, în momentul asamblării, trebuie să fie încă foarte puțin călduț.
10. Am continuat cu încă un strat de pișcoturi.
11. Și am finalizat asamblarea cu restul de cremă de vanilie și restul de jeleu de vișine. După asta, am lovit ușor platoul de planul de lucru de câteva ori, am înfoliat forma și am dat tortul la frigider pentru 8 ore.
Finisare și decor
12. A doua zi, am bătut smântâna pentru frișcă și am îndulcit-o cu zahărul pudră vanilat. Atenție, smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece când începem s-o batem, altfel se poate separa în unt și zară! Deasemenea, e important să o batem cu limită. Odată ce e suficient întărită, nu o mai batem, altfel avem toate șansele să se taie. Am pus o treime din frișca bătută într-un poș, la care am atașat un dui cu deschizătura stelată.
13. Am îndepărtat inelul detașabil din jurul tortului. Banda de acetofan este încă vizibilă, în imaginea de mai jos. Am îndepărtat-o cu grijă și pe aceasta.
14. Ideea mea de finisare a acestui tort fără coacere s-a bazat pe simplitate. Mi-am dorit un tort semi-dezbrăcat, așa că l-am acoperit cu frișcă pe partea superioară și am tras foarte puțină frișcă și pe laterale. Dacă vă doriți un tort de aceeași dimensiune, complet îmbrăcat în frișcă, va fi nevoie de 500-600 ml.
15. Am presărat partea superioară a tortului cu crocant de alune.
16. În final, am decorat marginea tortului cu 16 aveline din frișca păstrată în poș (vezi pasul 12). Deasupra fiecărei aveline, am pus câte o cireașă confiată. N-am mai avut răbdare, ne-am tăiat câte o felie de tort și i-am spus la mulți ani blogului! Să ne crească și să ne aducă în continuare bucurie, la fel cum a făcut-o în ultimii 12 ani!
Tortul a ieșit delicios, moale, delicat, gustul cremei de vanilie s-a combinat perfect cu prospețimea acrișoară a jeleului de vișine iar crocantul de alune a adus o textură excelentă. Sper să-l încercați și voi, să vă fie de folos!
Lasă un răspuns