Înghețată de zmeură cu iaurt și lapte condensat, extra cremoasă și fină
Înghețată de zmeură cu iaurt și lapte condensat, rețetă fără fierbere, nu conține ouă și se poate pregăti și fără aparatul special pentru înghețată. Înghețată de casă cu zmeură, marmorată, aspectuoasă, cremoasă, fără ace de gheață, ca la gelaterie.
Anul ăsta, pentru prima dată de când sunt eu pe lume, am avut mai multă zmeură decât pot eu să mănânc. Pentru că am posibilități nebănuite când vine vorba despre zmeură, a cărei aromă pur și simplu o ador. Dar, cum spuneam, ne bucurăm vara asta de prima recoltă a tufelor de zmeură plantate în grădina noastră, așa că, după ce efectiv ne-am ghiftuit, am avut din ce face și gem, și cheesecake și, cel mai curând, această senzațională înghețată de zmeură.
Pentru că mi-a ieșit nemaipomenit, am consemnat cu atenție toate detaliile preparării acestui desert divin. Eu am vrut-o marmorată cu piure de zmeură, dar dacă nu vreți neapărat asta, veți vedea, rețeta e super simplă iar aroma proaspătă și revigorantă, așa cum trebuie să fie o înghețată de fructe.
MAI MULTE REȚETE DE ÎNGHEȚATĂ DE FRUCTE
- Rețeta de înghețată de lămâie cremoasă și fină
- Rețeta simplă de înghețată de pepene galben
- Rețeta video de înghețată de banane
- Rețeta video de înghețată cu lapte bătut și fructe
- Rețeta de sorbetto de casă de cireșe, cu amaretto
Crema de bază pentru această înghețată de zmeură se prepară fără fierbere. Alt avantaj este că nu conține ouă iar înghețata poate fi făcută, cu rezultate la fel de bune, atât în aparatul special cât și în congelator. Găsiți mai jos lista de ingrediente la gram și modul de preparare detaliat.
Ingrediente înghețată de zmeură cu iaurt și lapte condensat
pentru înghețată:
- 320 de grame de zmeură
- 60 de grame de zahăr pudră
- 1 cutie de lapte condensat îndulcit (396 grame)
- 1 iaurt grecesc cu 5% grăsime (150 de grame)
- 400 ml. smântână pentru frișcă (minimum 30% conținut de grăsime)
pentru piureul de zmeură (opțional):
- 180 de grame de zmeură
- 30 de grame de zahăr pudră
- 3 grame de gelatină
Mod de preparare înghețată de zmeură cu iaurt și lapte condensat
Piureul de zmeură
1. Indiferent dacă decideți să folosiți piureul de zmeură pentru a marmora înghețata la final, prepararea acesteia începe identic. Vom avea nevoie de piure de zmeură pentru a da aromă înghețatei noastre, pentru care nu folosim esențe chimice sau prafuri, doar fructe bine coapte și ingrediente naturale. Așadar, în ambele variante, pentru început vom pune zmeura într-un castron și o vom presăra cu zahăr pudră. Dacă vrem să facem înghețată de zmeură marmorată, punem în același castron toată zmeura și tot zahărul pudră indicat pentru rețetă. Pur și simplu adunăm valorile de mai sus și vor rezulta 500 de grame de zmeură și 90 de grame de zahăr pudră. Dacă vrem să facem înghețata simplă, ignorăm total a doua listă și folosim doar 320 de grame de zmeură și 60 de grame de zahăr pudră.
2. Amestecăm ușor cu o lingură, nu contează dacă zmeura se terciuiește. Oricum, pentru a noastră înghețată de zmeură, vom transforma toată zmeura în piure. Lăsăm totul cam 15-20 de minute deoparte, timp în care zahărul pudră se va dizolva complet.
3. Așezăm deasupra unui castron o sită fină și pasăm toată zmeura prin aceasta. Insistăm, amestecând cu o lingură și presând bine cu dosul acesteia, până când în sită rămân sâmburii aproape uscați. Într-o înghețată de zmeură cu adevărat fină, evident că sâmburii nu au ce căuta. Colectăm tot piureul în castron, ar trebui să obținem cam 375-380 de grame.
Prepararea compoziției de bază
4. Într-un castron, adăugăm iaurtul și laptele condensat îndulcit. Musai îndulcit, altfel a noastră înghețată de zmeură nu va avea niciun gust, așa că verificăm atent pe ambalaj, să folosim ceea ce trebuie, nu altceva.
5. Cu un tel în formă de pară, amestecăm bine iaurtul cu laptele condensat, până când se omogenizează perfect.
6. Adăugăm peste compoziția de lapte condensat cu iaurt 250 de grame din piureul de zmeură preparat la punctul 3. În cazul în care ați decis să faceți această înghețată de zmeură simplă, fără piureul opțional, pentru marmorare, adăugați tot piureul obținut. Omogenizăm bine cu telul în formă de pară.
7. Dacă veți îngheța această înghețată de zmeură într-un aparat special pentru prepararea înghețatei, adăugați în compoziție smântâna pentru frișcă nebătută, doar să fie foarte rece, din frigider. Omogenizați bine-bine și compoziția de bază este gata. Aparatul de înghețată, ale cărui palete se rotesc neîncetat, va îngloba destul aer în compoziție.
Dacă doriți să înghețați înghețata în congelator, recomand ca smântâna pentru frișcă, foarte rece, să fie bătută moale (nu foarte țeapănă, dar să capete volum). Adăugați peste compoziția de zmeură jumătate din frișca bătută, omogenizați bine, apoi adăugați și restul și încorporați delicat.
Înghețarea în aparatul special
8. Dați castronul cu compoziția de bază la frigider, măcar 2 ore, să fie foarte rece. Asta ne va crește șansele de a obține o înghețată de zmeură cremoasă, de calitate bună. Dacă aparatul este unul simplu, cu vas care trebuie înghețat, lăsăm vasul cel puțin 12 ore la congelator. Chiar și în cazul aparatelor cu compresor, se obțin rezultate mai bune dacă pornim aparatul gol și-l lăsăm să funcționeze pe funcția de înghețare timp de 15 minute. Turnăm compoziția în aparatul de înghețată și-l pornim.
Atenție! Din ingrediente recomandate se obține peste 1 kg de înghețată iar unele aparate nu au capacitate de a îngheța o cantitate atât de mare! În acest caz, recomand să preparați înghețata la congelator, explicațiile complete le găsiți ceva mai jos.
9. Când a noastră înghețată de zmeură crește în volum și devine cremoasă și densă, ne-am atins scopul. Putem opri aparatul. În funcție de tipul de aparat folosit, înghețarea poate dura 25-45 de minute.
Înghețarea în congelator
Pentru a îngheța această înghețată de zmeură în congelator, prima diferență este explicată la punctul 7. Vom folosi frișca bătută moale, în loc de smântâna pentru frișcă lichidă. După ce compoziția de bază este bine omogenizată, o turnăm într-o caserolă cu capac etanș. Trebuie să fie bine închisă, pentru că prinde ușor mirosuri din congelator. Dacă avem ceva mărar sau leuștean pus la păstrare… sigur nu vrem să-i simțim aroma în înghețata noastră!
Dăm caserola cu înghețată la congelator și, din oră în oră, amestecăm ușor, aducând înghețata de pe margini, mai tare, către mijloc. Nu trebuie să amestecăm foarte tare, pentru că înghețatele cu lapte condensat sunt cremoase, posibilitatea de a se forma ace de gheață este aproape nulă. Prin amestecare, ne asigurăm doar că înghețata are o consistență omogenă. Dacă dorim să o marmorăm cu piure de zmeură, o scoatem din congelator în stadiul în care devine cremoasă și trecem la pasul următor. Dacă nu mai vrem să-i facem nimic, suntem gata să ne bucurăm de aroma ei specială și consistența cremoasă!
Opțional – marmorarea cu piure de zmeură
10. Dacă optăm pentru această variantă, trebuie să ne sincronizăm cu piureul, care trebuie să fie pregătit în momentul în care înghețata este cremoasă. Punem gelatina la hidratat, într-un castronel, cu 2 linguri de apă rece. Când este gata hidratată (a absorbit tot lichidul) putem trece la încorporarea în piureul de zmeură, păstrat la temperatura camerei.
11. Topim pe aburi gelatina și o turnăm în piureul de zmeură. 130 de grame de piure mi-au rămas mie, după ce am folosit 250 de grame din acesta pentru compoziția de bază, la pasul 6. Amestecăm bine, să se omogenizeze.
12. Așa cum am spus deja, înghețata de zmeură trebuie să fie cremoasă. Jumătate din înghețată o transferăm într-o caserolă și apăsăm bine, să nu aibă goluri.
13. Adăugăm jumătate din piureul de zmeură cu gelatină și marmorăm cu lingura. Înghețata fiind foarte rece, gelatina se va seta imediat, așa că ne străduim să lucrăm repede.
14. Adăugăm restul de înghețată deasupra, apoi restul piureului. Marmorăm din nou și închidem caserola cu capacul. Dăm înghețata de zmeură la congelator, până se întărește bine, apoi suntem gata de servire.
Servire
Servim această înghețată de zmeură în cupe răcite în prealabil la frigider, pentru a se topi cât mai lent. Putem să adăugăm câteva boabe de zmeură, ca garnitură. E cremoasă, fină, aromată și proaspătă.
Să vă fie de folos rețeta, sper s-o încercați! Toate rețetele mele de înghețată le găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns