
Budincă de griș cu lapte și dulceață





Budincă de griș cu lapte și dulceață este un desert de casă de modă veche, cu ingrediente simple, gustos, aromat și ușor de făcut. Budincă de griș cu lapte și dulceață cu brânză de vaci, la cuptor. Budincă de griș cu lapte și dulceață, ingrediente și mod de preparare.
Budinca de griș cu lapte era unul din deserturile favorite ale copilăriei mele. Mama îl făcea simplu, cu ouă, griș, lapte și zahăr, de aceea, când am văzut în cartea de bucate a Sandei Jurcovan o rețetă nouă, cu totul altfel decât cea pe care o știam eu, am fost foarte curioasă să o testez.
Rețeta din cartea Sandei Jurcovan este una rustică și aromată, vanilie, coajă de lămâie, rom și are o textură aerată și pufoasă. Este un desert perfect pentru serile reci de iarnă, se prepară simplu, are o aromă ademenitoare și un gust foarte bun.
Ingrediente Budincă de griș cu lapte și dulceață
- 1 l lapte
- 150 gr griș
- 50 gr. făină
- 4 ouă mari și un albuș sau 5 ouă
- 250 gr. brânză de vaci
- 100 gr unt
- 1 lingură cu vârf de dulceață sau gem cât mai aromat – eu am folosit gem de fructe de pădure
- 150 gr. zahăr tos
- 15 ml rom
- 30 gr. stafide
- 1/2 linguriță sare
- vanilie
- coajă de lămâie
Preparare Budincă de griș cu lapte și dulceață
- Preîncalzim cuptorul la 180 grade C.
- Într-o cratiță, se pune laptele la fiert cu o jumătate de linguriță sare.
- Când laptele dă în primul clocot, se adaugă și grișul presărat ușor, în ploaie, pentru a preveni cocoloașele. Tot pentru a evita cocoloașele, se amestecă continuu in compoziție cu o lingură de lemn sau un tel, pe durata celor 10 minute cât durează prepararea.
- Când e gata și s-a îngroșat, se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
- Cât timp grișul se răcește, se pregătește forma pentru copt budinca. Am folosit un vas termorezistent cu dimensiunile de 28 cm lungime, 17 cm lățime și 8 cm. înălțime. Pentru cantitățile date, este nevoie de o formă cu o capacitate de 2, 5 l iar înălțimea vasului se recomandă a fi cât mai mare, deoarece budinca de griș cu lapte și dulceață se va umfla foarte mult în cuptor. Se unge forma pentru copt cu unt și se tapetează cu făină.
- Când grișul este aproape rece, se adaugă untul moale, se amestecă până se omogenizează.
- Se pornește cuptorul și se fixează la 180°C. Cu o furculiță, se mărunțește brânza de vaci.
- În amestecul de griș cu unt se adaugă brânza de vaci, dulceața sau gemul, coaja rasă de lămâie, stafidele, făina, gălbenușurile, vanilia și se amestecă toate.
- Într-un bol separat, se bat spumă albușurile, se adaugă zahărul tos și romul, apoi spuma se bate în continuare, până când se întărește din nou.
- Spuma de albușuri se adaugă peste compoziția cu griș și se amestecă ușor – cu telul de preferință, folosind o mișcare ușoară, de rotație, de jos în sus.
Budincă de griș cu lapte și dulceață – coacere
- Compoziția de griș cu albușuri atent omogenizată se toarnă cu grijă în formă, se nivelează și se introduce la cuptor
.
- Se coace la foc mediu (180°C), timp de 30 – 40 minute – obligatoriu, nu se deschide ușa cuptorului în primele 20 minute de coacere.
Budincă de griș cu lapte și dulceață, servire
- Odată scoasă de la cuptor, se va lăsa să se răcorească – cât este fierbinte, va fi greu de tăiat. Cât timp este fierbinte, budinca va fi foarte umflată, după aceea se va mai lăsa, ceea ce este firesc.
- Dacă dorim, putem scoate budinca din formă, trecând cu cuțitul pe marginea ei, așezând platoul deasupra și răsturnând-o pe platou.
- Indiferent de modul de servire, cea mai bună este această budincă când se servește fierbinte dar este bună și rece sau reîncălzită pe aburi.
- Poate fi asezonată în diverse feluri, după gust: fie presărată cu zahăr pudră aromat cu vanilie, fie cu sosuri dulci in sosieră sau cu puțină dulceață alături.
Sper să încercați această budincă de griș cu lapte și dulceață, un desert aromat și gustos, ca pe vremea bunicii.
Lasă un răspuns