Legume la grill în ulei – de păstrat pentru iarnă
Pregatire
00:40 ore
Gatire
00:20 ore
Timp total
01:00 ore
Portii
2 borcane/720 ml
Grad dificultate
usor
Legume la grill în ulei – de păstrat pentru iarnă – rețetă detaliată cu gramaje exacte și mod de preparare pas cu pas. Ce fel de legume se pot folosi pentru o salată de legume la grill? Cum se păstrează pentru iarnă salata de legume la grill în ulei?
Cât a fost vara de lungă, pot spune, fără exagerare, că am pus pe repeat rețeta de legume la grătar. Le-am făcut de cel puțin zece ori, servindu-le simple, ca garnitură sau ca salată și în fiecare nouă abordare, ne-au plăcut la fel de mult. Sunt pur și simplu delicioase, unul dintre felurile de mâncare pe care sigur l-aș mânca tot anul! Cumva, firesc, s-a înfiripat dorința de a pune la păstrare acest deliciu și așa a apărut rețeta de legume la grill în ulei, de păstrat pentru iarnă.
A ieșit un preparat foarte, foarte gustos. Dacă de obicei consumam legume la grătar calde, astea sunt excelente reci. Așa zice că sunt mai degrabă o salată, bună și ca garnitură. Practic, le scoți iarna din borcan și le mănânci, că nu mai ai ce să le faci. Nu am folosit niciun strop de conservant pentru această conservă de legume la grill în ulei. Vegetalele pe care le-am inclus sunt vinetele, dovleceii și ardeii dar parcă aș mai face o șarjă în care să includ niște ciuperci pleurotus, cred că merg perfect.
În imaginea de mai jos vedeți cum arată aceste legume la grill în ulei, scoase din borcan. Dacă preferați, în momentul servirii le mai puteți presăra cu niște pătrunjel verde, proaspăt tocat. În rest, sunt usturoiate, piperate, au tot ce le trebuie.
Rețeta din care m-am inspirat e una italiană, am încredere că oamenii ăștia chiar știu ce să facă cu legumele și îmi place stilul mediteranean de asezonare. Am schimbat eu câte ceva dar, în mare, am făcut cam același lucru.
Ingrediente legume la grill în ulei
- 800 grame de dovlecei cu coaja verde închis
- 800 grame de vinete
- 400 – 500 grame de ardei colorat (roșu și galben sau doar roșu)
- 2 căței de usturoi
- 2 legături de pătrunjel
- 100 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
- 100 de mililitri de ulei de floarea soarelui
- 100 de mililitri de oțet de mere sau de vin alb
- 10-12 grame de sare pentru marinadă + sare pentru presărat
- piper negru măcinat după gust
- piper colorat (5-6 boabe/borcan)
Mod de preparare legume la grill în ulei
Pregătirea legumelor
1. Am ales vinete și dovlecei nu foarte mari (în diametru). Am spălat bine și am zvântat toate legumele. Am feliat vinetele cam de 1 centimetru grosime și le-am presărat cu sare grunjoasă.
La fel am procedat și cu dovleceii. Am lăsat atât vinetele cât și dovleceii cu sarea, să elimine excesul de apă pe care îl conțin.
2. Rețeta de legume la grill în ulei se poate prepara, firește, pe orice grătar, inclusiv pe cel de grădină. Nefiind o cantitate mare de legume de procesat, am decis să le fac pe tigaia grill, să nu încing grătarul mare. Pentru început, am copt ardeii, până au prins urme de ars pe toate părțile, apoi i-am scos într-un castron și i-am acoperit cu un capac.
Gătirea la grill
3. Imediat ce am terminat cu ardeii, tigaia grill fiind încinsă, am zvântat feliile de vinete și dovlecei cu hârtie absorbantă și le-am gătit scurt pe fiecare parte, până s-au format dungile caracteristice. Nu e nevoie să fie complet gătite, în această fază.
Pe măsură ce feliile de vinete și dovlecei au fost gata, le-am aranjat pe un platou.
4. După ce ardeii au aburit bine sub capac, i-am curățat de pielița de la suprafață, de semințe și cotor și i-am tăiat în sferturi.
5. Am uns cu puțin ulei feliile de ardei și le-am tras rapid la grill, cât să fie marcate.
Când au fost gata, le-am presărat cu puțină sare și le-am lăsat deoparte.
Asezonarea legumelor gătite la grill
6. În timp ce legumele s-au răcit, am tocat pătrunjelul și am feliat usturoiul, cât mai fin. Am pus, apoi, într-un castron mare, oțetul, uleiul de măsline și pe cel de floarea soarelui. Am adăugat piper negru măcinat după gust și 10 grame de sare. Am emulsionat bine acest dressing, cu telul în formă de pară.
7. Am pus întreaga cantitate de legume la grill în castron, fiind încă destul de calde (vinete, dovlecei și ardei). Am adăugat usturoiul și pătrunjelul tocat.
Am amestecat ușor, așa încât legumele să nu se rupă dar condimentele să ajungă pe toate feliile. Am lăsat legumele să se răcească în marinadă. Între timp, le-am întors de câteva ori.
Îmbutelierea
9. Pentru îmbutelierea acestor legume la grill în ulei, am folosit, ca de obicei atunci când fac conserve de casă, borcane sterilizate. Pentru a afla cum procedez ca să sterilizez recipientele și capacele pentru conserve, accesați articolul dedicat acestui subiect.
8. Am aranjat dovleceii, vinetele și ardeii în borcane sterilizate, formând straturi. După fiecare strat, am presat ușor (cu lingura de lemn foarte curată), să iasă aerul dintre ele.
După ce am presat legumele, am adăugat 1-2 linguri de ulei din marinadă, așa încât să nu rămână goluri de aer. Am umplut borcanele cu legume la grill, până la un centimetru de margine. Am emulsionat bine marinada rămasă în castron și am acoperiți legumele din borcane cu aceasta.
9. În fiecare borcan, am pus câte 5-6 boabe de piper colorat. Am acoperit borcanele cu capacele, fără a le închide complet. Le-am lăsat să stea două ore, pe planul bucătăriei. După acest timp, am verificat nivelul marinadei și am mai completat un pic, în borcanul în care mi s-a părut că a scăzut. Am înfiletat bine capacele pe borcanele cu legume la grill în ulei.
Legume la grill în ulei – sterilizarea produsului, păstrarea și servirea
10. Am așternut un prosop de bucătărie într-o cratiță și aranjați borcanele în interiorul acesteia. Am acoperit borcanele cu o cârpă mare de bucătărie și am turnat apă (la temperatura camerei) în oală, cât să ajungă cam la două treimi din înălțimea borcanelor. Am pus capacul pe oală și am pornit focul, setându-l la mic. Din momentul în care apa a început să fiarbă, am cronometrat 10 minute, apoi am oprit focul. Am acoperit oala cu mai multe prosoape (sau o față de masă mare, împachetată în mai multe straturi) și am lăsat borcanele să se răcească în apă, până a doua zi.
După ce le-am șters bine cu un șervet și am verificat etanșeitatea capacului, am depozitat borcanele în cămară. Se păstrează perfect toată iarna, atât cât timp cât sunt borcanele închise. După ce se deschid, dacă nu se consumă tot conținutul borcanului, trebuie depozitate în frigider. Aceste legume la grill în ulei sunt excelente ca salată sau garnitură, au un gust excelent de grill și sunt foarte bine asezonate.

VEZI MAI MULTE REȚETE DE CONSERVE DE LEGUME PENTRU IARNĂ CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!































Lasă un răspuns