
Salata calda cu ciuperci shiitake si piept de rata





Pentru ca v-a placut asa de mult reteta de salata pe care v-am propus-o acum cateva zile, astazi va ispitesc cu o alta: o reteta de salata cu tenta asiatica, nemaipomenit de gustoasa dar si satioasa, salata calda cu ciuperci shiitake si piept de rata. E prima data cand gatesc ciupercile shiitake si vreau sa va spun ca m-au incantat, sunt carnoase si consistente, cu gust intens, destul de diferit de al ciupercilor cu care suntem noi obisnuiti, dar foarte bun, ceva nou care te surprinde intr-un mod foarte placut. Reteta de salata calda cu shiitake si piept de rata este foarte fina, merge sa va rasfatati si in familie, la un pranz mai cu pretentii, dar e potrivita si atunci cand aveti musafiri, e un adevarat regal.
Inainte de a va dezvalui secretele prepararii, vreau sa vorbesc putin despre ciupercile shiitake, minunat de bune si pe deasupra atat de sanatoase (lucru destul de rar in natura, de obicei ceea ce e foarte gustos nu e tocmai benefic pentru sanatate.
Shiitake se consuma in Asia inca din timpurile preistorice. Chinezii obisnuiau sa le numeasca „ciupercile imparatului”, iar acest apelativ demonstreaza importanta de care se bucurau. In timpul Dinastiei Ming, bucatarii le adaugau in mancare, nu numai pentru a-i imbogati gustul (ciupercile shiitake nu se compara deloc cu celelalte ciuperci), cat mai ales pentru ca astfel se putea intampla minunea: corpul prindea puteri noi (actionau direct asupra miraculoasei energii a vietii-qi) si intinerea, scurgerea timpului nemaipunandu-si amprenta asupra celor care le savurau din plin. Chiar si in zilele noastre, chinezii sunt ferm convinsi ca micutele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tineretea intiparita pe chip, in ciuda anilor. In acelasi timp, substantele continute actioneaza benefic asupra sistemelor respirator si circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astazi parte din compozitia medicamentelor impotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale si vitamine, sunt recomandate a fi incluse in dieta vegetarienilor. Datorita continutului mai scazut de apa (doar 75%), aceste ciuperci isi potenteaza si mai bine aroma si gustul. Odata uscate (cel mai adesea asa le veti gasi in magazine, find mai usor de transportat si pastrat pentru un timp indelungat), capata o aroma de fum, ca si cum ar fi stat pentru ceva vreme in afumatorile de prin partile noastre. Asiaticii evita sa arunce in tigaie piciorusele ciupercilor, pentru ca sunt mai tari decat palarioarele. Daca le veti cumpara deshidratate, tot ce trebuie sa faceti este sa le lasati la inmuiat in apa calda timp de o jumatate de ora, cat sa inceapa sa semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct intr-o tigaie cu ulei incins, pana cand incep sa se inmoaie – sursa informatiilor.
Ciupercile shiitake au ajuns la mine gratie partenerilor de la afaf.ro, ce care mi le-au pus la dispozitie deshidratate, ambalate in pungute.
Dupa ce le-am imersat intr-un bol cu apa rece, in aproximativ 2 ore au ajuns sa arate ca mai jos, adica au redevenit ciuperci.
Si acuma sa ne intoarcem la salata noastra:
Ingrediente Salată caldă cu shiitake și piept de rață
(pentru 2 persoane foarte flamande sau 3 mai putin hamesite)
- 1 piept de rata de 250-300 de grame
- 60 de grame de ciuperci shiitake deshidratate (2 pungulite)
- 150 de grame de orez basmati (eu am folosit un amestec de basmati cu orez salbatic)
- 2 cepe verzi
- 1/2 de ardei rosu
- 1/2 de morcov
- 25 de grame de ghimbir proaspat
- 1 catel de usturoi mare
- 5-6 ramurele de coriandru proaspat
- 1/2 rodie
- 1 lingura de amidon alimentar
- 2 linguri de ulei (eu am folosit de arahide)
- sos de soia light, dupa gust (se adauga pentru gustul sarat)
- sos iute, dupa gust
- 2 linguri de sos de rodii (daca nu aveti, inlocuiti cu 1/2 de lingura de otet alb si 2 lingurite de zahar)
- sare grunjoasa si piper pt. pieptul de rata
Preparare:
Ciupercile deshidratate se pun intr-un castron si se acopera cu apa rece. Dupa ce isi redobandesc forma (cam 2 ore le-am lasat eu) se scurg de apa si se indeparteaza piciorusul (sau o parte din acesta), care e mai tare. In functie de marimea lor, se pot taia in felii sau lasa intregi.
Orezul se fierbe conform instructiunilor de pe ambalaj, eu l-am fiert in 400 de ml. de apa pana cand a scazut apa complet si oresul s-a facut, apoi l-am pastrat acoperit.
Se curata si se spala cepele verzi; se taie rondele partea alba, frunzele se pastreaza separat.
Se toaca fin ghimbirul curatat de coaja iar usturoiul se zdrobeste.
Ardeiul rosu se taie julien, iar morcovul se taie fasii foarte fine, preferabil cu peeler-ul de curatat legume.
Se infierbanta cuptorul la 180°C ventilat. Alegeți o tigaie incapatoare, cu fundul gros (ideala ar fi una de fonta), care să meargă și la cuptor. Pieptul de rata se freaca cu sare grunjoasa si piper. Pieptul de rata se pune in tigaia rece, fara adaus de grasime, cu pielea in jos. Se incalzeste treptat iar grasimea pieptului se va topi. Se frige aproximativ 8 minute pe partea cu pielea, pana e rumenita bine, apoi 1-2 minute pe cealalta. Se dă la cuptor pentru 6 minute apoi este gata. Detalii pas cu pas despre prepararea pieptului de rata perfect găsiți aici – click pe link.
Pieptul de rata se scoate din tigaie si se pastreaza cald, acoperit cu foile de aluminiu.
In tigaie se adauga peste grasimea de rata cele 2 linguri de ulei; se adauga imediat ghimbirul si usturoiul (poza 1). Se amesteca de cateva ori si se adauga imediat ceapa si ardeiul (poza 2). Se calesc 2-3 minute si se adauga ciupercile shiitake (poza 3). Intr-un castron se amesteca omogen amidonul cu 2-3 linguri de apa rece; se dilueaza cu 150 de ml. de apa rece si se adauga in tigaie, amestecand bine (poza 4).
Sosul se condimenteaza cu sos de soia, sos iute si sos de rodii dupa gust, echilibrand tenta de sarat/iute/dulce-acrisor dupa preferinta. Se fierbe sosul pana cand ciupercile sunt bine facute (aproximativ 6-7 minute), se opreste focul si se adauga jumatate din coriandrul verde tocat marisor si fasiile de morcov.
Se monteaza salata in farfurii (boluri) astfel: se formeaza un pat de orez, care se acopera cu ciupercile shiitake si sosul lor (in zilele de post sau pentru cei care nu agreaza carnea de rata e deja o salata perfecta!).
Se feliaza pieptul de rata taind in felii cat mai fine, perpendicular pe fibre si se aranjeaza deasupra ciupercilor. Se presara salata cu boabe de rodie si se decoreaza cu frunzele de ceapa verde taiate oblic si firele de coriandru pastrate.
Va asigur ca acesta salata nu poate dezamagi pe nimeni, daca si barbatu-meu si-a dat cu parerea „asa salata, mai da!”, inseamna ca orice sceptic poate fi convins.
Lasă un răspuns