Eierlikör – Lichior de oua
Eierlikör – Lichior de oua, un deliciu german pentru masa de Pasti
Nu era moment mai potrivit ca sa postez o reteta de lichior de oua, un „eierlikör” nemtesc, fara de care germanii aproape ca nu concep masa sarbatoreasca de Pasti. Primul motiv pentru care reteta asta este mai nimerita acum decat oricand este ca peste doar 11 zile vor sarbatori Pastele si meritam sa ne rasfatam si cu o bautura buna, pe langa mancarurile specifice.
Al doilea motiv este participarea mea la un proiect foarte frumos care se numeste Retete internationale – The Food Connection, o calatorie culinara in jurul lumii a carei idee a pornit de la Oana si Diana, fetele de la Savori urbane. Proiectul e foarte ambitios, ar trebui sa se desfasoare pe durata a doi ani incheiati, in decursul carora 24 de bloggeri culinari vor gazdui pe rand, timp de o luna, o bucatarie cu specific international. Fiecare dintre bloggerii participanti va gati cel putin o reteta conform temei lunii iar bloggerul gazda va centraliza retetele pe blogul lui.
Cred ca deja ati inteles, sortii au decis ca proiectul nostru sa inceapa cu bucataria germana, a carei gazda este gratioasa noastra Andie, care deja a adunat pe blogul ei o colectie frumoasa de retetelegermane.
Ei bine, urmaream mai deunazi, impreuna cu sotul meu, toate minunatiile postate pana acum in cadrul proiectului si el imi spune in gluma „Mai, dar un schnaps nu da nimeni?”. Va sa zica, el a fost cu ideea ca eu sa contribui la acest proiect cu reteta unei bauturi, una traditional germana. Si dupa cum veti vedea mai departe, daca tot a pornit ideea de la el, tot pe el l-am lasat sa o puna si in practica, doritor fiind sa ofere un lichior fin tuturor doamnelor si domnisoarelor din proiect :).
00:2000:1000:301 litruredusa
Ingrediente Eierlikör – Lichior de oua:
- 6 galbenusuri proaspete
- 200 grame de zahar
- 200 ml. smantana pentru frisca
- 200 ml. lapte
- 200 ml. vodka de buna calitate
- 1 pastaie de vanilie
- pentru servit: frisca batuta si indulcita, ciocolata sau nucsoara rasa
Preparare Eierlikör – Lichior de oua:
1. Sub atenta mea supraveghere, ucenicul bucatar a despicat pentru prima data in viata lui o pastaie de vanilie si a razuit cu grija semintele (imaginea din stanga), pe care le-a pus intr-o craticioara, impreuna cu teaca lor, laptele si smantana pentru frisca. Craticioara se pune pe foc la foc mic si se aduce la fierbere (supravegheati atent, sa nu dea in foc, trebuie doar sa dea un clocot).
2. Intr-un castron, se bat cu mixerul galbenusurile impreuna cu zaharul pana cand se formeaza o crema deschisa la culoare. Odata ce smantana cu laptele dau in clocot, se toarna deasupra cremei de galbenusuri, amestecand constant cu o spatula.
3. Intre timp, puneti o cratita cu apa cam de 1 lat de mana pe foc. Cand da in clocot, castronul cu crema de galbenusuri si lapte se transfera deasupra acesteia, amestecand constant cu spatula (imaginea din stanga). Atentie, fundul castronului nu trebuie sa atinga apa care fierbe, asa incat compozitia sa se gateasca la aburi, altfel existand riscul sa se transforme in omleta. Se gateste pe aburi pana cand se infierbanta, ca reper sa stiti ca in momentul in care crema de baza este gata, daca se trece cu degetul pe dosul spatulei, va ramane o urma ferma, care nu se va mai amesteca, asa cum am explicat si la creme anglaise.
Ca la toate cremele cu oua gatite pe aburi, recomand ca la final sa fie trecute prin sita, ocazie cu care se va indeparta si pastaia goala de vanilie.
4. Se lasa crema de baza sa se racoreasca si intre timp se masoara cantitatea de vodka. Daca doriti o bautura mai alcoolizata de atat, puteti adauga ceva mai mult. Se adauga vodka peste crema racita pana la temperatura camerei si se omogenizeaza.
5. Bautura se toarna in sticle care se astupa bine si se depoziteaza la frigider. O observatie: exista retete de lichior de oua care se pregatesc la rece. In acest caz, pentru ca ouale nu sunt gatite, se recomanda sa se lase lichiorul la frigider minimum o saptamana inainte de a putea fi consumat, timp in care alcoolul ar macera ouale. Aceasta reteta, insa, nu contine oua crude (ceea ce o face mai sigura), asa incat este potrivita pentru consum imediat ce este bine racita, dar aroma se va definitiva dupa cateva zile la frigider.
6. Eierlikör se serveste la cafea, in pahare garnisite cu frisca batuta slab indulcita si cu ciocolata sau nucsoara rasa. Deseori, este acompaniat de biscuiti, piscoturi etc.
Sper ca veti considera ca ucenicul bucatar s-a ridicat la inaltimea tuturor exigentelor. Reteta de lichior este cu adevarat foarte buna, l-am degustat si ne-a binedispus. :)
Lasă un răspuns