
Prăjitura Pralinette – cu blat de cacao, cremă de ciocolată și nuci caramelizate





Prăjitura Pralinette – cu blat de cacao, cremă de ciocolată și nuci caramelizate – rețetă detaliată. Prăjitura Pralinette explicată în detaliu, o prăjitură ușor de făcut, care nu te ține mult timp în bucătărie. Cum se face crema mousseline de ciocolată, pentru prăjitura Pralinette?
De vreo lună, a fost ziua de naștere a unei prietene bune. De fapt, a celei mai vechi prietene pe care o am, colega mea de bancă din liceu. Când m-a rugat să-i fac o prăjitură, am întrebat-o ce ar prefera. Râzând, mi-a spus c-ar prefera s-o surprind. Și așa am făcut, m-am apucat să creez din minte o prăjitură. Am pozat pașii, am notat atent ingredientele și, cu toate că la final am avut tot ce trebuie pentru a publica rețeta pe blog, am ezitat o vreme. Noua mea creație nu avea un nume! Fiica mea, care savurase cu plăcere mare prăjiturica, mi-a sugerat să-i dau un nume de bomboane bune de ciocolată, că așa are gustul. Și așa a apărut prăjitura Pralinette!
Cu toată sinceritatea vă spun, această prăjiturică, extrem de apreciată de toți cei care au gustat-o, de la fiică-mea, care-i destul de năzuroasă, la prietena mea și colegii ei de birou, se face destul de rapid, de fapt. Timpul activ de lucru nu cred că e nici măcar o oră și jumătate, cât am notat eu sus, la datele tehnice ale rețetei. Totuși, să nu vă imaginați că veți degusta prăjitura Pralinette la o oră jumate după ce v-ați apucat de ea! Pe lângă timpul de lucru, mai are și timpi destui de așteptare, dar, per total, aș zice că mai mult decât merită făcută!
Ingrediente prăjitura Pralinette – cu blat de cacao, cremă de ciocolată și nuci caramelizate
blat din pandișpan cu cacao:
- 6 ouă
- ¼ de linguriță de sare
- 150 de grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 120 de grame de făină
- 40 de grame de cacao neagră, cernută
crema mousseline cu ciocolată:
- 1 litru de lapte
- 3 ouă întregi
- ½ de linguriță de sare
- 100 de grame de zahăr
- 100 de grame de amidon din porumb
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 350 de grame de ciocolată cu 65% cacao
- 500 de grame de unt cu 82% grăsime, moale, la temperatura camerei
- opțional, 25 ml. de lichior Cointreau (sau alt lichior de portocale)
nuci caramelizate și decor:
- 150 de grame de zahăr
- 150 de grame de nucă (miez)
- 1 praf bun de sare
- opțional, pentru decor, 30 de grame de ciocolată neagră, topită
- opțional, 30 ml. de lichior Cointreau (sau alt lichior de portocale)
Mod de preparare prăjitura Pralinette – cu blat de cacao, cremă de ciocolată și nuci caramelizate
Crema mousseline cu ciocolată
1. Pentru că necesită o perioadă destul de lungă de răcire, am început prepararea prăjiturii cu crema. Crema mousseline, cu sau fără ciocolată (așa cum am făcut-o eu azi), este una dintre derivatele cele mai întâlnite ale cremei clasice de patiserie (crema de vanilie). Așa că primul pas a fost să pun la înfierbântat, pe plită, o cratiță încăpătoare în care am pus 1 litru de lapte.
2. Separat, într-un castron mare, am pus 3 ouă întregi și le-am mixat cu sarea și zahărul. Evident, se pot folosi doar gălbenușuri, dar ar fi necesare cel puțin 6 (gălbenușuri) și pur și simplu nu vreau încă și mai multe albușuri nefolosite în frigider. Nu e nevoie să se mixeze foarte mult zahărul și sarea cu ouăle, doar până formează o spumă ușoară la suprafață.
3. Am presarat deasupra ouălor mixate amidonul (pe tot deodată). L-am încorporat puțin cu paletele mixerului apoi am pornit mixerul și am mixat la viteză mică, până s-a omogenizat bine (fără cocoloașe).
4. Cand laptele s-a înfierbântat, am luat cu grijă cratița de pe plită și l-am turnat, treptat, peste amestecul din castron, amestecând din când în când, să nu se coaguleze ouăle.
5. Am omogenizat bine laptele cu compoziția pe bază de ouă apoi am turnat acest amestec înapoi în cratiță. Am pus cratița pe foc mic și am gătit crema, amestecând continuu cu o spatulă lată, până când crema s-a îngroșat ca o budincă. Alături, îmi pregătisem din timp un castron curat și o sită.
6. Imediat ce s-a îngroșat, am luat crema de pe foc și am turnat-o, trecând-o prin sită, în castronul curat, pregătit alături. Recomand trecerea prin sită a tuturor cremelor fierte care conțin ouă și cu atât mai mult a celor în care se folosesc ouă întregi, așa cum am făcut eu. Nu e plăcut să descoperi într-o cremă bucățele de omletă!
Adăugarea ciocolatei
În crema fierbinte, am adăugat 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon și ciocolata ruptă în bucățele. Am afundat ciocolata, cu spatula, în crema fierbinte, și am lăsat-o în repaos 3-4 minute.
7. După 3-4 minute, am adăugat 50 de grame de unt moale și am amestecat cu spatula până când ciocolata s-a topit și s-a omogenizat perfect cu crema. Eu am am pus și 25 ml de Cointreau, îmi place mult cum se combină cu ciocolata, dar nu e musai! L-am și trecut pe listă cu mențiunea ”opțional”. După ce crema s-a omogenizat perfect cu ciocolata, am aplicat o folie alimentară, în contact direct cu suprafața cremei, și am lăsat-o să se răcească bine. După ce s-a răcit până la temperatura camerei, am dat crema la frigider pentru o oră.
Finalizarea cremei cu unt spumat
8. După ce crema fiartă cu ciocolată s-a răcit complet, a fost foarte consistentă. În același timp, untul (cele 450 de grame rămase) era moale, la temperatura bucătăriei. Am pus untul în castronul mixerului și am mixat până când a crescut mult în volum și s-a deschis la culoare. De câteva ori, am oprit mixerul și am răzuit untul care adera de castron, apoi am mixat în continuare.
9. În timp ce mixerul funcționa la viteză medie, am adăugat, lingură cu lingură, toată crema fiartă cu ciocolată, bine răcită în prealabil. În final, am obținut o cremă aerată, foarte maleabilă și mai ales gustoasă.
Blatul de cacao
Blatul l-am pregătit în timpul în care am așteptat să se răcească crema fiartă. Pentru această prăjitură Pralinette, am folosit cel mai simplu blat din pandișpan cu cacao. Nu diferă cu nimic de blatul de ruladă, a cărui rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos, decât prin cantitate.
În continuare vă voi explica exact cum am procedat și dacă aveți nevoie să urmăriți și procedeul video, pentru prepararea blatului, vă recomand să urmăriți video-ul din rețeta blatului de ruladă (cu cacao, sunt prezentate acolo ambele variante).
10. Așadar, am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C. Mi-am pregătit tava cuptorului, de 42×34 cm, așternând-o cu hârtie de copt. Am pus ouăle întregi, sarea, zahărul și zahărul vanilat bourbon în castronul mixerului. Am mixat până când zahărul s-a dizolvat iar ouăle au crescut mult în volum, așa cum vedeți în poza de mai jos.
11. Peste ouăle mixate din castron, am adăugat făina și cacaoa, pe care le-am cernut prin sită, distribuindu-le pe toată suprafața.
12. Am încorporat făina și cacaoa cu spatula, prin împăturiri succesive, ca să nu elimin aerul acumulat în ouăle bătute.
13. Am obținut o compoziție pufoasă de pandișpan, pe care am turnat-o în tava deja pregătită și am nivelat-o bine cu o spatulă.
14. Am copt pandișpanul cu cacao la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 180°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație, timp de 25 de minute. În funcție de cuptor, coacerea poate să dureze cu ceva mai mult sau cu ceva mai puțin. Verificați cu scobitoarea să fie bine copt blatul! Când trece testul scobitorii, scoateți-l din tavă, cu tot cu hârtia de copt de la bază, și lăsați-l să se răcească bine pe un grătar pentru răcirea produselor de patiserie.
Prăjitura Pralinette – asamblarea
15. Odată ce am avut blatul și crema pregătite, am trecut la asamblarea prăjiturii. Am desprins hârtia de copt de pe blat și l-am așezat în aceeași tavă în care l-am copt. L-am stropit cu un pic de lichior Cointreau, nu e musai să faceți asta dacă nu vă place lichiorul în prăjituri. În plus, blatul e moale și pufos iar crema conține suficientă umiditate (din lapte) încât prăjitura Pralinette nici măcar nu necesită însiropare. Am distribuit crema pe toată suprafața blatului și am nivelat-o cât mai bine, cu o spatulă lungă.
După nivelarea cremei, am dat prăjitura la frigider, acoperită bine, unde a rămas o oră încheiată.
Nucile caramelizate
16. Cât timp am așteptat să se răcească bine prăjitura Pralinette proaspăt asamblată, am pus 150 de grame de zahăr la caramelizat, într-o cratiță.
17. Am menținut focul mediu-iute și nu am amestecat, doar am înclinat ușor cratița, din când în când. Când zahărul a avut o culoare brun – aurie, am adăugat nucile și sarea. Am amestecat rapid.
18. Am luat cratița imediat de pe foc și am răsturnat conținutul ei pe un tocător uns cu ulei. După ce caramelul s-a răcit complet, am tocat toată masa caramelizată, cu un cuțit solid. Am încercat să obțin bucăți nu prea mari, așa încât să nu fie greu de consumat prăjitura.
Adăugarea nucilor caramelizate și decorul (opțional)
19. Pe suprafața cremei prăjiturii Pralinette, devenită mai fermă, după o oră la frigider, am presărat nucile caramelizate tocate. Am încercat să le distribui cât mai uniform.
20. Pentru decor, peste care puteți să săriți, dacă preferați, am topit 30 de grame de ciocolată neagră. Am pus ciocolata topită într-un poș de unică folosință. Am decupat poșului, la vârf, o deschizătură foarte mică, de aproximativ 1 mm. Cu ajutorul acestuia, am trasat linii de ciocolată topită pe suprafața acoperită cu nuci caramelizate a prăjiturii Pralinette.
21. Am dat prăjitura Pralinette la frigider, bine izolată de mirosurile străine (am pus-o într-o cutie mare). Eu am ținut-o la frigider trei ore, înainte să o porționez, dar se poate lăsa și peste noapte.
Prăjitura Pralinette nu este foarte înaltă. Are cam 4 cm înălțime, de aceea este recomandat să se porționeze în porții mici. Eu am împărțit-o în 42 de porții dreptunghiulare și, pentru fiecare tăietură, am folosit un cuțit bine înfierbântat, în apă fiartă, și șters cu un șervet.
Vă asigur că a fost extrem de apreciată de cei care au degustat-o. E o prăjiturică relativ ușor de făcut, care va cuceri pe toată lumea.
MAI MULTE REȚETE DE PRĂJITURI CU CREMĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns