Cautare in site
x inchide

Roscovele

Adaugata la de

Ce sunt roscovele?

Roşcovul (Ceratonia siliqua L.) face parte din familia Fabaceae sau Leguminosae si provine din estul Mediteranei. Copacii cresc inalti si robusti, cu o inaltime de pana la 15 m. Fructul roscovului este un aliment cunoscut din cele mai vechi timpuri, consemnat in bibile ca atare. Se spune ca ar fi constituit principala hrana a Sfantului Ioan Botezatorul, in anii sai de pustnicie, de aceea roscova mai este cunoscuta sub numele „painea Sfantului Ioan”.

Despre roscove, de-a lungul vremurilor

În cele mai vechi timpuri, seminţele de roşcovă s-au folosit ca unitate de măsură, la aceeasi masa de aur, una de seminţe = 1 carate (boaba de roşcovă = spasm. Keration). Numele „karat” este utilizat în prezent pentru a denumi 0.18 gr. aur si mai ales de pietre pretioase(seminţele de roşcovă, indiferent de dimensiune şi condiţiile de stocare, au întotdeauna aceeaşi masă de 0.18 grame).

Astăzi, roşcovele sunt crescute pe cele mai calde ţărmuri ale Mediteranei. Pe insula Solta din Croatia exista o localitate numita „Rogac” adica „roscov”, unde acest copac se cultiva in mod traditional. Roscovul este cultivat deasemenea în India, Argentina si Brazilia.

Aspect: frunzele sunt tari, verzi, florile au aspectul unor franjuri de culoare verzuie. Fructele sunt niste pastai verzi, de pana la 20 de cm. lungime, care inchid boabele de roscova. După recoltare, începe să se schimbe culoarea pastailor, care în final, devine maro.

 

Compozitia chimica a roscovelor

Pastaia conţine 30 – 70% (uneori 40-50%) zahăr, care constă în zaharoză (până la 26% din celuloză), fructoză (13%), xylose, maltoză şi glucoză, etc, proteine, aminoacizi (alanina, Valin, Proline, etc), amidon, acizi etc. Seminţele conţin proteine, grăsime (în cea mai mare parte acizi oleinic, linoleic si palmitic), fitohormoni (in special toamna, dupa desfrunzire), tannin, guma de karuba etc.

Efectele benefice ale roscovelor

Taninii continuti de roşcovă inhiba enzimele digestive; inactiveaza bacteriile coli şi susţin în acelaşi timp dezvoltarea unei flore binefacatoare de bacterii intestinale. În general, roscova are un efect calmant asupra stomacului si mucoaselor intestinale, de aceea, este utilizata pentru a uşura greaţa şi diareea. De asemenea, roscova constituie o bogată sursă de vitamine şi minerale (în special de calciu), precum si unele oligoelemente.

Utilizare: oamenii mănâncă fructe de roşcovă de milenii. Roscova este utilizata in stare uscata, uneori intreaga, de cele mai multe ori sub forma de fainuri, siropuri sau ceai, fiind un indulcitor natural.

Astăzi, pastaia de roscova prajita si macinata este utilizata ca substitut de cacao. Extractul de pastaie de roşcov este folosit ca mirodenie în producţia unei game largi de alimente (bauturi alcoolice si non-alcoolice, produse lactate, îngheţată, dulciuri, produse de panificaţie, budinci, produse din carne, condiment de amestecuri, fructe de produse, şi altele). Extractul de roşcova este un aditiv alimentar (E 410), care este folosit ca şi agent de ingrosare si stabilizator utilizat în diverse produse alimentare.Produse comerciale: pastaile de roscova sub forma prajita sau neprajita se pot gasi sub forma de faina, sirop etc.

Gustul de roscove este absolut delicios – ceva a ciocolata, un usor iz de cafea sau mai degraba de cicoare si inca ceva nedefinit. Din roscove se pot face umpluturi minunate pentru prajituri, cozonaci, placinte etc. Mai jos, o sa va arat cateva asemenea preparate, facute de alte maini indemanatice:placinta cu roscoverachiu de roscoveprajitura cu roscovePozele de mai sus sunt de pe coolinarika. In curand, voi veni cu propriile mele „productii” cu roscove, de aceea am tinut ca cititorii mei sa se familiarizeze putin cu acest ingredient.
Aici, Prajitura mea cu roscove

Instagram @lauralaurentiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 comentarii la Roscovele

  1. VeggieCuttie spune:

    Ce mult îmi folosesc aceste informatii! Am cautat si la bucataria Jamilei dar nu am gasit nimic despre roscove!

  2. ART spune:

    sunt bune roscovele si pentru colesterol??

  3. Mateutamihaela spune:

    multumesc pentru istoricul despre roscove,cu asta il doctoricesc acum pe puiutul meu care are o indigestie urata.Chiar nu stiam beneficiile acestui ”fruct”.
     

  4. Manuelaioan spune:

    eu am gasit….am un copac chiar in gradina

  5. Anonymous spune:

    Draga Laura,
    Poti cumpara roscove si din Romania; eu am gasit la Kaufland.

    Sper sa iti fie de folos.

  6. Ioana.Nagy spune:

    Laura draga am gasit faina de roscove! Sunt bucuroasa asa ca miine ma apuc de treaba. Daca mai ai si alte retete cu acest ingredient te rog sa le impartasesti si cu noi. Am sa iti scriu impresiile dupa ce am degustat praji.

  7. laura laurentiu spune:

    Goldieloks, sigur nu e cu suparare, iti multumesc pentru premiu si imi face placere, o sa il ridic in curand!

  8. Goldielocks spune:

    Si ca ma uit mai bine,am descoperit ca ti-a mai fost oferit inca odata acelasi premiu…sper sa nu fie cu suparare.

  9. Goldielocks spune:

    Sperand sa ajung la fel de priceputa ca tine in ale bacataritului nu pot decat sa te admir,de aceea iti las un premiu la mine pe blog.
    Cu stima.

  10. laura laurentiu spune:

    Ioana, bunica mea imi povestea ca pe vremea copilariei ei se gaseau si la noi, atat sub forma de pastai, cat si sub forma de faina. Acum nu am mai vazut niciunde.

  11. Ioana.Nagy spune:

    De cand eram copil aducea mama de la sarbi rogace si chiar am mancat placinta cu rogace. Nu prea mai imi aduc aminte cum era dar stiu ca ne placea. Haber nu am avut ca era facuta din roscove. La noi se gaseste pe undeva rogace? Multumesc de aducerile aminte din copilarie.