De cand am blogul culinar, am fost deseori intrebata de cititori daca ziua mea are mai multe ore decat 24.
Intr-adevar, bloggingul culinar cere multa pasiune si , in acelasi timp, consuma mult timp. Ca sa fii un blogger culinar de succes, trebuie sa iti placa sa petreci cat de mult timp in bucatarie, sa fii un perfectionist dispus sa reia de la zero un preparat care nu a reusit exact asa cum ai dorit sau sa petreci ore bune incercand sa obtii fotografia perfecta a aceluiasi preparat. Si da, asta inseamna mult efort, mult timp si multe, foarte multe vase murdare.
In urma cu niste ani, am incercat sa rezolv problema vaselor murdare printr-o intelegere pe care am denumit-o “diviziunea muncilor gospodaresti”. Asta insemna ca eu urma sa ma ocup de satisfacerea chiar si a celor mai nebunesti fantezii culinare iar sotul meu de muntii intregi de vase murdare care rezultau in urma explorarilor mele (stiti cat de greu e sa alegi o farfurie in care “ii sta bine” unui preparat? Uneori murdaresc cate 6-7 ca sa o aleg pe cea potrivita).
O vreme, “masina de spalat vase marca Vuki ” (asa-l cheama pe sotul meu :P) a fost de mare ajutor. El s-a achitat constiincios de sarcini, dar s-a confirmat inca o data ca bloggingul este o pasiune costisitoare, pentru ca facturile la apa se mareau pe zi ce trece iar sotul meu, cu toate bunele intentii, tot mai facea tandari cate o farfurie (din cele mai “fotogenice” :P).
In urma cu patru ani, si-a facut loc in bucataria noastra cel mai de pret aliat pe care l-am avut vreodata: masina de spalat vase. Una autentica, de data asta. Am pitit-o sub blatul bucatariei si, cu toate ca nu apare niciodata in pozele de pe blog, la fel ca mixerul, plita sau cuptorul, preparatele reusite si fotografiile care i-au facut pe atatia sa saliveze nu ar fi fost posibile fara ajutorul acestui aliat harnic, robust si modest.
In primul rand, masina de spalat vase “inghite” in doar patru-cinci minute toate vasele murdare care apar dupa ce creez eu o noua reteta, asa ca tot spatiul bucatariei imi sta la dispozitie pentru fotografii. Tot atat imi ia si ca sa o descarc si sa pun vasele impecabil de curate la locul lor.
Ma gandesc ca oridecate ori gateam, pierdeam dupa aceea mai bine de o ora cu spalatul, stersul si aranjatul vaselor. Asta inseamna ca masina de spalat vase mi-a redat un timp pretios pe care eu si sotul meu il putem petrece impreuna dupa fiecare masa pe care o savuram.
Inca din prima luna, am constatat o reducere drastica a costului facturii la apa curenta si nici nu am mai avut nevoie de o sumedenie de bureti de vase si detergenti lichizi.
Nu am pierdut niciun prilej de a recomanda achizitionarea unei masini de spalat vase surorilor mele (care si-au cumparat-o), mamei (in sfarsit, mama a scapat de spalat farfurii) si tuturor prietenilor. Toti cei care mi-au ascultat sfatul si si-au cumparat in sfarsit masina de spalat vase, sunt cu totii la fel de multumiti, indiferent de marca achizionata.
De curand, am simtit asa, un soi de mandrie, citind rezultatele unui studiu efectuat în cadrul Universităţii din Bonn, Germania, în 2011, care a masurat cantitatea de apă, energie și timp consumate în ambele moduri de spălare. Ce credeti, studiul asta realizat de oameni de stiinta seriosi a confirmat propriile mele constatari. Bineinteles, eu nu as fi putut sa ma exprim in procente, dar am dupa cateva luni de utilizare am stiut cu precizie ca e mai bine, mai economic si cu mult mai igienic cu masina de spalat vase decat cu buretele-n chiuveta. Dupa patru ani de utilizare, cred ca mi-am amortizat masina de spalat vase de doua ori.
Pentru compararea consumului, o mașină de spălat vase a fost încărcată cu 12 seturi de vesela murdara, în timp ce 81 de voluntari au spălat fiecare aceeași cantitate de veselă manual. Rezultatele finale au demonstrat ca masina de spalat vase iti aduce o economie de 33%, ca sa nu mai vorbim despre timpul economisit.
Iata rezultatele comparative ale studiului despre care v-am vorbit:
Consumul spălării manuale a vaselor:
- Cantitate de apă consumată – 103 L
- Energie folosită – 2.5 kWh
- Detergent de vase manual: 21ml
- Cost total: apa + electricitatea necesara incalzirii apei + detergent: 2.36RON
- Timp alocat activității – 79 min
Consumul maşinii de spalat vase:
- Cantitate de apă consumată– 6 litri
- Energie folosită– 0.92kW
- Detergent pentru masina de spalat vase: 1 tableta Finish All in 1
- Cost total: apa + electricitate + detergent: 1.58RON, -33% fata de spalatul manual
- Timp alocat activității de încărcare și descărcare a vaselor: 9 minute
Iata de ce consider ca masina de spalat vase este cel mai de pret aliat al meu in bucatarie, chiar daca nu am facut-o “vedeta” in fotografiile publicate pe blog. Poate ca e momentul sa indrept lucrurile si sa v-o prezint si voua.
[benckiser_banner]
Lasă un răspuns