Ce sunt roscovele?
Roşcovul (Ceratonia siliqua L.) face parte din familia Fabaceae sau Leguminosae si provine din estul Mediteranei. Copacii cresc inalti si robusti, cu o inaltime de pana la 15 m. Fructul roscovului este un aliment cunoscut din cele mai vechi timpuri, consemnat in bibile ca atare. Se spune ca ar fi constituit principala hrana a Sfantului Ioan Botezatorul, in anii sai de pustnicie, de aceea roscova mai este cunoscuta sub numele „painea Sfantului Ioan”.
Despre roscove, de-a lungul vremurilor
În cele mai vechi timpuri, seminţele de roşcovă s-au folosit ca unitate de măsură, la aceeasi masa de aur, una de seminţe = 1 carate (boaba de roşcovă = spasm. Keration). Numele „karat” este utilizat în prezent pentru a denumi 0.18 gr. aur si mai ales de pietre pretioase(seminţele de roşcovă, indiferent de dimensiune şi condiţiile de stocare, au întotdeauna aceeaşi masă de 0.18 grame).
Astăzi, roşcovele sunt crescute pe cele mai calde ţărmuri ale Mediteranei. Pe insula Solta din Croatia exista o localitate numita „Rogac” adica „roscov”, unde acest copac se cultiva in mod traditional. Roscovul este cultivat deasemenea în India, Argentina si Brazilia.
Aspect: frunzele sunt tari, verzi, florile au aspectul unor franjuri de culoare verzuie. Fructele sunt niste pastai verzi, de pana la 20 de cm. lungime, care inchid boabele de roscova. După recoltare, începe să se schimbe culoarea pastailor, care în final, devine maro.
Compozitia chimica a roscovelor
Pastaia conţine 30 – 70% (uneori 40-50%) zahăr, care constă în zaharoză (până la 26% din celuloză), fructoză (13%), xylose, maltoză şi glucoză, etc, proteine, aminoacizi (alanina, Valin, Proline, etc), amidon, acizi etc. Seminţele conţin proteine, grăsime (în cea mai mare parte acizi oleinic, linoleic si palmitic), fitohormoni (in special toamna, dupa desfrunzire), tannin, guma de karuba etc.
Efectele benefice ale roscovelor
Taninii continuti de roşcovă inhiba enzimele digestive; inactiveaza bacteriile coli şi susţin în acelaşi timp dezvoltarea unei flore binefacatoare de bacterii intestinale. În general, roscova are un efect calmant asupra stomacului si mucoaselor intestinale, de aceea, este utilizata pentru a uşura greaţa şi diareea. De asemenea, roscova constituie o bogată sursă de vitamine şi minerale (în special de calciu), precum si unele oligoelemente.
Utilizare: oamenii mănâncă fructe de roşcovă de milenii. Roscova este utilizata in stare uscata, uneori intreaga, de cele mai multe ori sub forma de fainuri, siropuri sau ceai, fiind un indulcitor natural.
Astăzi, pastaia de roscova prajita si macinata este utilizata ca substitut de cacao. Extractul de pastaie de roşcov este folosit ca mirodenie în producţia unei game largi de alimente (bauturi alcoolice si non-alcoolice, produse lactate, îngheţată, dulciuri, produse de panificaţie, budinci, produse din carne, condiment de amestecuri, fructe de produse, şi altele). Extractul de roşcova este un aditiv alimentar (E 410), care este folosit ca şi agent de ingrosare si stabilizator utilizat în diverse produse alimentare.Produse comerciale: pastaile de roscova sub forma prajita sau neprajita se pot gasi sub forma de faina, sirop etc.
Gustul de roscove este absolut delicios – ceva a ciocolata, un usor iz de cafea sau mai degraba de cicoare si inca ceva nedefinit. Din roscove se pot face umpluturi minunate pentru prajituri, cozonaci, placinte etc. Mai jos, o sa va arat cateva asemenea preparate, facute de alte maini indemanatice:placinta cu roscoverachiu de roscove
prajitura cu roscove
Pozele de mai sus sunt de pe coolinarika. In curand, voi veni cu propriile mele „productii” cu roscove, de aceea am tinut ca cititorii mei sa se familiarizeze putin cu acest ingredient.
Aici, Prajitura mea cu roscove
Lasă un răspuns