Cautare in site
x inchide

Roșcovele

Adaugata la de

Ce sunt roșcovele?

Roşcovul (Ceratonia siliqua L.) face parte din familia Fabaceae sau Leguminosae și provine din estul Mediteranei. Copacii cresc înalți și robuști, cu o înălțime de până la 15 m. Fructul roșcovului este un aliment cunoscut din cele mai vechi timpuri, consemnat în bibile ca atare. Se spune că ar fi constituit principala hrană a Sfântului Ioan Botezătorul, în anii săi de pustnicie, de aceea roșcova mai este cunoscuta sub numele „pâinea Sfântului Ioan”.

Despre roșcove, de-a lungul vremurilor

În cele mai vechi timpuri, seminţele de roşcovă s-au folosit ca unitate de măsură, la aceeași masă de aur, una de seminţe = 1 carate (boaba de roşcovă = spasm. Keration). Numele „karat” este utilizat în prezent pentru a denumi 0.18 gr. aur și mai ales de pietre prețioase (seminţele de roşcovă, indiferent de dimensiune şi condiţiile de stocare, au întotdeauna aceeaşi masă de 0.18 grame).

Astăzi, roşcovele sunt crescute pe cele mai calde ţărmuri ale Mediteranei. Pe insula Solta din Croatia exista o localitate numita „Rogac” adica „roșcov”, unde acest copac se cultivă în mod tradițional. Roșcovul este cultivat deasemenea în India, Argentina și Brazilia.

Aspect: frunzele sunt tari, verzi, florile au aspectul unor franjuri de culoare verzuie. Fructele sunt niște păstăi verzi, de până la 20 de cm. lungime, care închid boabele de roșcovă. După recoltare, începe să se schimbe culoarea păstăilor, care, în final, devine maro.

Compoziția chimică a roșcovelor

Păstaia conţine 30 – 70% (uneori 40-50%) zahăr, care constă în zaharoză (până la 26% din celuloză), fructoză (13%), xylose, maltoză şi glucoză, etc, proteine, aminoacizi (alanină, Valin, Proline, etc), amidon, acizi etc. Seminţele conţin proteine, grăsime (în cea mai mare parte acizi oleinic, linoleic și palmitic), fitohormoni (în special toamna, după desfrunzire), tanin, gumă de karuba etc.

Efectele benefice ale roșcovelor

Taninii conținuți de roşcovă inhibă enzimele digestive; inactivează bacteriile coli şi susţin în acelaşi timp dezvoltarea unei flore binefăcătoare de bacterii intestinale. În general, roșcova are un efect calmant asupra stomacului și mucoaselor intestinale, de aceea, este utilizată pentru a uşura greaţa şi diareea. De asemenea, roșcova constituie o bogată sursă de vitamine şi minerale (în special de calciu), precum și unele oligoelemente.

Utilizare: oamenii mănâncă fructe de roşcovă de milenii. Roșcova este utilizată în stare uscată, uneori întreagă, de cele mai multe ori sub formă de făinuri, siropuri sau ceai, fiind un îndulcitor natural.

Astăzi, păstaia de roșcovă prăjită și măcinată este utilizată ca substitut de cacao. Extractul de păstaie de roşcov este folosit ca mirodenie în producţia unei game largi de alimente (băuturi alcoolice și non-alcoolice, produse lactate, îngheţată, dulciuri, produse de panificaţie, budinci, produse din carne, condiment de amestecuri, fructe de produse, şi altele). Extractul de roşcovă este un aditiv alimentar (E 410), care este folosit ca şi agent de îngroșare și stabilizator utilizat în diverse produse alimentare. Produse comerciale: păstăile de roșcovă sub forma prăjită sau neprajită se pot găsi sub formă de făină, sirop etc.

Gustul de roșcove este absolut delicios – ceva a ciocolată, un ușor iz de cafea sau mai degrabă de cicoare și încă ceva nedefinit. Din roșcove se pot face umpluturi minunate pentru prăjituri, cozonaci, plăcinte etc. 

Vedeți rețeta mea de coardă (ruladă) cu roșcove.

coarda cu roscove reteta din banat in format video si text

Aici, Prăjitura mea cu roșcove

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 comentarii la Roșcovele

  1. VeggieCuttie spune:

    Ce mult îmi folosesc aceste informatii! Am cautat si la bucataria Jamilei dar nu am gasit nimic despre roscove!

  2. ART spune:

    sunt bune roscovele si pentru colesterol??

  3. Mateutamihaela spune:

    multumesc pentru istoricul despre roscove,cu asta il doctoricesc acum pe puiutul meu care are o indigestie urata.Chiar nu stiam beneficiile acestui ”fruct”.
     

  4. Manuelaioan spune:

    eu am gasit….am un copac chiar in gradina

  5. Anonymous spune:

    Draga Laura,
    Poti cumpara roscove si din Romania; eu am gasit la Kaufland.

    Sper sa iti fie de folos.

  6. Ioana.Nagy spune:

    Laura draga am gasit faina de roscove! Sunt bucuroasa asa ca miine ma apuc de treaba. Daca mai ai si alte retete cu acest ingredient te rog sa le impartasesti si cu noi. Am sa iti scriu impresiile dupa ce am degustat praji.

  7. laura laurentiu spune:

    Goldieloks, sigur nu e cu suparare, iti multumesc pentru premiu si imi face placere, o sa il ridic in curand!

  8. Goldielocks spune:

    Si ca ma uit mai bine,am descoperit ca ti-a mai fost oferit inca odata acelasi premiu…sper sa nu fie cu suparare.

  9. Goldielocks spune:

    Sperand sa ajung la fel de priceputa ca tine in ale bacataritului nu pot decat sa te admir,de aceea iti las un premiu la mine pe blog.
    Cu stima.

  10. laura laurentiu spune:

    Ioana, bunica mea imi povestea ca pe vremea copilariei ei se gaseau si la noi, atat sub forma de pastai, cat si sub forma de faina. Acum nu am mai vazut niciunde.

  11. Ioana.Nagy spune:

    De cand eram copil aducea mama de la sarbi rogace si chiar am mancat placinta cu rogace. Nu prea mai imi aduc aminte cum era dar stiu ca ne placea. Haber nu am avut ca era facuta din roscove. La noi se gaseste pe undeva rogace? Multumesc de aducerile aminte din copilarie.