Coardă cu roșcove (ruladă) – rețetă tradițională din Banat VIDEO
Pregatire
01:20 ore
Gatire
00:40 ore
Timp total
02:00 ore
Portii
3 buc x 16 felii
Grad dificultate
mediu
Coardă cu roșcove (ruladă) – rețetă tradițională din Banat, prezentată în format VIDEO + text (pas cu pas). Ruladă din aluat dospit cu umplutură de roșcove, gramaje exacte, tutorial video + indicații clare în format text, step by step.
Am mai povestit despre coardă, acea ruladă din aluat dospit, frământat cu lapte și ouă, care se umple cu diverse umpluturi și care, în Banat, deși nu e unul dintre deserturile ”de sărbătoare”, aduce atâta bucurie simplă și autentică degustătorilor. Varianta pe care v-o prezint în continuare este o coardă cu roșcove sau Štrudla sa Rogačem, în limba sârbă. Și am inclus denumirea în sârbă nu doar pentru că soțul meu e un etnic sârb din Banat, ci și pentru că umplutura cu rogače (cu roșcove, adică), este specifică acestei etnii.
Coardă făcea și bunica mea, uneori umplută cu mac, cu nucă și chiar cu brânză dulce și stafide. Rețeta de coardă cu mac și nucă am publicat-o mai demult (click pe textul albastru pentru a o accesa). Cu roșcove, însă, am mâncat prima dată în casa soacrei mele și am fost cucerită imediat de combinația între aluatul moale și umplutura foarte plăcut aromată. Să fie… ciocolată? Caramel? Roșcovele parcă au ceva din toate astea și încă o aromă, doar a lor.
Ce sunt roșcovele?
Roşcovul (Ceratonia siliqua L.) face parte din familia Fabaceae sau Leguminosae și provine din estul Mediteranei. Copacii cresc înalți și robuști, cu o înălțime de până la 15 metri. Fructul roșcovului este un aliment cunoscut din cele mai vechi timpuri, consemnat în bibile ca atare. Se spune că ar fi constituit principala hrană a Sfântului Ioan Botezătorul, în anii săi de pustnicie, de aceea roșcova mai este cunoscuta sub numele „pâinea Sfântului Ioan”. În prezent, roșcovele sunt cel mai frecvent utilizate sub formă de pudră (cunoscută sub denumirea de pudră de carob) și sirop. Mai multe informații despre roșcove găsiți aici.
În orice caz, câteva felii din această ruladă cu roșcove sigur vă vor face diminețile mai frumoase, servite la cafea sau cu o cană de lapte. Mulți dintre cei care utilizează deja pudra de roșcove (care se găsește în magazinele naturiste), o fac mai ales pentru proprietățile ei. Fără îndoială, acestea sunt însemnate, lucru pe care-l puteți verifica citind articolul al cărui link l-am inserat în paragraful anterior. Rețeta de coardă de roșcove este un prilej de a descoperi cât de gustoase, sunt, de fapt, aceste boabe pline de beneficii pentru sănătate și cât de minunat e faptul că, iată, bunicile și străbunicile noastre le cunoșteau și le foloseau.
Ingrediente Coardă cu roșcove (ruladă)
aluatul:
- 600 de grame de făină cu minimum 12% proteină
- 1 linguriță de sare (12 grame)
- 2 gălbenușuri
- 1 ou întreg
- 100 de grame de zahăr fin
- 25 de grame – un pachețel – de drojdie proaspătă (sau 7 grame de drojdie uscată)
- 100 de grame de unt cu 82% grăsime, foarte moale
- 25 de mililitri de ulei
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- coaja rasă de la 1 lămâie cu coaja netratată
- 30 de mililitri de rom (băutură, nu esență)
- 250 ml. de lapte integral, călduț
umplutura de roșcove:
- 250 de grame de pudră de roșcove
- 60 de grame de griș
- 2 albușuri crude
- 150 de grame de zahăr
- 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
- coaja rasă de la 1 lămâie cu coaja netratată
- 2 mere rase (400 de grame au cântărit, împreună)
- 50 de grame de unt cu 82% grăsime
- 150 de mililitri de lapte integral
- în plus, 1 ou bătut pentru finisat, la final
Rețeta video de coardă/ruladă cu roșcove
Pentru ca rețeta de coardă de roșcove să fie extrem de ușor de abordat, chiar și de către începători, vă invit să urmăriți rețeta video de mai jos. Mă puteți urmări, pas cu pas, cum fac aluatul și umplutura pentru aceste rulade cu roșcove, cum le modelez și cum le coc. Pentru rețeta în format text, derulați articolul mai jos.
Coardă cu roșcove (ruladă cu rogace) – rețeta pas cu pas, în format text
Aluatul dospit
1. Într-un castronel, am amestecat drojdia cu 1 lingură de zahăr (din cantitatea totală, deja cântărită pentru aluat). Am mărunțit-o și am continuat să amestec până s-a lichefiat. Am diluat drojdia cu aproximativ 50 de ml. de lapte călduț (luat tot din cantitatea totală). Am adăugat și 1 lingură de făină (tot așa, din cantitatea deja cântărită). Am amestecat și am lăsat deoparte, timp de 10-15 minute, până s-au format bășici suprafață.
2. Am spart un ou și l-am pus într-un castron mai mărișor (aproximativ 1 litru volum). Am separat ouăle, colectând gălbenușurile peste oul întreg iar cele 2 albușuri separat, într-un castronel mic. Pe acestea le-am ținut deoparte, voi avea nevoie de ele la umplutură.
Am bătut cu furculița gălbenușurile și oul întreg, sarea, uleiul, romul, zahărul și zahărul vanilat vanilat bourbon. Am adăugat restul de lapte călduț și am omogenizat bine.
3. Am ras coaja de lămâie, doar partea galbenă, de la suprafață, colectând-o în castronul cu făina. Am amestecat puțin cu telul în formă de pară, să se distribuie uniform coaja de lămâie în făină.
Coardă cu roșcove – frământarea aluatului
4. Odată drojdia activată (adică plină de o spumă destul de consistentă, la suprafață) se poate trece la frământarea aluatului. Eu am folosit un mixer cu stativ pentru această operație dar se poate frământa și manual. Am adăugat în castronul cu făina tot amestecul de drojdie activată apoi și compoziția de ouă și lapte. Am început să frământ cu mixerul, la viteza cea mai mică. Aluatul se va lipi de accesoriul de frământare, mixerul trebuie oprit de câteva ori, împins aluatul la loc în castron și continuată frământarea.
Observație: în funcție de calitatea făinii, e posibil să fie nevoie de o cantitate mică (cel mult 50 de mililitri) de lapte în plus. Dacă aluatul pare prea tare, se adaugă treptat, câte 1 lingură de lapte, până devine potrivit. Dimpotrivă, dacă vi se pare prea moale, puteți adăuga cel mult 30-40 de grame de făină, suplimentar. Ca regulă, aluatul trebuie să fie mai degrabă molcuț.
5. După aproximativ 10 minute de frământare cu mixerul, am început să adaug untul, bucățică cu bucățică. Am așteptat ca fiecare cantitate de unt adăugată să fie încorporată în aluat, abia apoi am adăugat-o pe următoarea. După ce tot untul a fost încorporat în aluat, am continuat frământarea încă 5-6 minute. Am transferat, apoi, aluatul într-un castron uns cu puțin ulei și l-am modelat în formă de bilă.
Dospirea aluatului
6. Am acoperit castronul cu aluat cu folie alimentară și l-am așezat într-un loc călduț, la dospit. Aluatul pentru coardă, la fel cu orice aluat dospit, trebuie să crească până când își dublează volumul, înainte de a trece la faza umătoare. E dificil să dau o estimare exactă a timpului necesar. Dacă e mai cald în casă, aluatul crește mai repede. Aluatul meu și-a dublat volumul după aproximativ 1:30 ore.
Umplutura pentru coardă cu roșcove
În timpul în care aluatul dospește, e suficient timp să se facă umplutura pentru coarda cu roșcove. Totuși, fiind o umplutură opărită, prefer să o fac din timp, să se răcească înainte de modelarea ruladelor cu roșcove.
7. Într-o cratiță, pun pe foc laptele și untul (cantitățile din lista cu subtitlul ”umplutură). Las să se topească untul complet apoi adaug zahărul și las să clocotească puțin, până zahărul se dizolvă. Adaug toată pudra de roșcove deodată, amestec bine și apoi iau cratița de pe foc.
8. Decojesc merele și le rad direct în pasta de roșcove opărită. Amestec bine apoi rad și coaja unei lămâi cu coaja netratată (doar partea galbenă, de la suprafață). Mai adaug și cele 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon și omogenizez totul. În final, adaug grișul, amestec până se încorporează, apoi cele 2 albușuri păstrate deoparte (vezi pasul 2). Omogenizez bine umplutura și o las deoparte până am nevoie de ea.
Modelarea
9. După 1:30 ore, aluatul meu își dublase volumul. Am uns planul de lucru cu o peliculă fină de ulei apoi am răsturnat aluatul din castron pe acesta. Cu palmele, am aplatizat aluatul, eliminând bulele mari de aer. În același timp, i-am dat o formă dreptunghiulară, care mi-a permis să îl împart în trei bucăți. Din fiecare bucată, am făcut câte o coardă cu roșcove.
10. Am așternut în tava cuptorului (40 x 32 cm) hârtie de copt apoi am întins o bucată de aluat, cu sucitorul, într-un dreptunghi cu grosimea uniformă de aproximativ 1 centimetru. Dimensiunile dreptunghiului au fost, aproximativ, de 35 x 28 centimetri. Latura de 35 de centimetri am socotit eu că, după modelare, se va potrivi perfect laturii mai scurte a tăvii.
11. Am distribuit o treime din umplutura de roșcove pe bucata dreptunghiulară de aluat și am întins-o uniform, pe toată suprafața, lăsând marginile libere de aproximativ 3 centimetri. Am pliat deasupra umpluturii capetele, cam de 2-3 centimetri în fiecare parte. Am rulat, apoi, începând din unul dintre capete, cu umplutura în interior.
12. Am transferat rulada modelată în tavă și am așezat-o cu sigiliul în jos. Am repetat cu cele două bucăți de aluat și umplutura rămasă. Între cele trei bucăți de coardă cu roșcove, am pliat hârtia de copt, așa încât acestea să nu se lipească unele de altele, în timpul coacerii.
13. Am acoperit tava cu un șervete de bucătărie curate, în strat dublu, și am lăsat ruladele să crească, într-un loc călduț, timp de 35 de minute.
Finisarea și coacerea
14. În timp ce coarda creștea în tavă, acoperită cu șervete, am pornit cuptorul și l-am setat la 185°C, căldură de jos și de sus, modul de coacere static (fără ventilație). Am băgat în cuptor, în partea de la bază, o tavă, pe care am lăsat-o să se încingă bine.
15. Chiar înainte de a da tava cu cele trei bucăți de coardă cu roșcove la cuptor, am bătut bine oul cu fuculița și, cu o pensulă de patiserie, am finisat suprafața aluatului cu ou bătut. Le-am înțepat din loc în loc cu un bețișor pentru frigărui, să preîntâmpin să crape (cu asta nu am avut mare succes, de data asta, că tot au crăpat, lateral).
16. Am turnat apă clocotită în tava așezată la baza cuptorului și am băgat imediat tava cu ruladele în cuptor, într-o poziție medie. După 15 minute, cu mănuși și cu multă grijă, am scos tava cu apă din cuptor.
17. După alte 10 minute (25 de minute de când am dat ruladele la cuptor), am redus temperatura la 175°C și am continuat coacerea încă 10 minute. În total, am copt cele trei bucăți de coardă cu roșcove timp de 35 de minute. Coacerea poate dura până la 40 de minute iar proba NU se face cu scobitoarea, că ar fi irelevantă. Se apasă pe ruladă și, dacă revine imediat, înseamnă că e suficient de coaptă.
Coardă cu roșcove – porționarea și servirea
18. Am acoperit tava cu un șervet de bucătărie curat și am lăsat ruladele să se răcească bine, până la temperatura bucătăriei, înainte de a le porționa. Trebuie să fie complet reci, altfel umplutura de roșcove e foarte lipicioasă și se lipește de cuțit. După ce s-au răcit, am feliat o coardă cu roșcove în felii frumoase. Celelalte două rulade le-am înfoliat, una am dăruit-o și, din a doua, soțul meu a savurat câteva felii în fiecare dimineață, alături de o cană de lapte, timp de o săptămână. Coarda cu roșcove s-a păstrat perfect, înfoliată, la temperatura bucătăriei.
MAI MULTE REȚETE DE DULCIURI DIN ALUAT DOSPIT GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
















Lasă un răspuns