Supă de roșii cu găluște de griș





Supă de roșii cu găluște de griș pufoase – rețetă detaliată cu gramaje exacte și tehnica de preparare explicată pas cu pas. Cum se fac găluștele pufoase pentru supă? Cât timp de fierbe supa de roșii cu găluște? Găsiți răspunsul la aceste întrebări și alte informații utile în articolul de mai jos.
În sezonul de vară, supa de roșii este incontestabil vedeta meselor noastre de prânz. Există mai multe rețete de supă de roșii și toate se remarcă prin rapiditatea preparării și punerea în valoare a ingredientului principal, roșiile proaspete. Azi vă propun atenției rețeta mea de supă de roșii cu găluște, care iese gustoasă, sățioasă și cu găluște minunat de pufoase. În plus, lucru deloc de neglijat, subliniez că această rețetă de supă de roșii nu conține deloc grăsimi – nici ulei, nici unt etc – ceea ce o face mai lejeră și mai ușor de digerat, în sezonul de vară.
Rețeta de supă de roșii cu găluște, spre deosebire de variantele mai rustice de supe de tomate, se remarcă și printr-o notă de eleganță, fiind un preparat care arată bine în farfurie. Aș zice că se pretează chiar și pentru ocaziile mai pretențioase, cum ar fi acele zile în care avem oaspeți la masă, pe timpul verii. E fără îndoială un preparat de sezon, de care toată lumea se va bucura doar și pentru acest motiv. Fiind și gustoasă dar și arătoasă, succesul e garantat!
În plus, cel puțin la mine acasă, niște găluște bine crescute, moi și pufoase, sunt un element al succesului în oricare farfurie, inclusiv în cea cu supă de roșii! În rețeta de mai jos, veți găsi și explicații detaliate pentru cele mai reușite găluște de griș, care ies întotdeauna impecabil.
Ingrediente Supă de Roșii cu Găluște
- 2 kilograme de roșii bine coapte, cărnoase
- 2 morcovi medii (aproximativ 40 de grame/bucata)
- 1 ceapă mare (80-100 de grame)
- 1 ardei kapia de mărime medie (120 de grame)
- 2 tije de apio
- 3 rămurele de cimbru proaspăt
- 1 cățel usturoi
- 1 linguriță rasă de piper boabe
- 2 litri de apă
- 1 foaie de dafin
- 2 ouă mari
- 120 grame de griș cu granulație mai mare
- opțional, 1 linguriță de zahăr
- opțional, puțină verdeață proaspătă (pătrunjel) pentru presărat la final
- sare și piper negru măcinat după gust
Mod de Preparare Supă de Roșii cu Găluște
Prepararea bazei de supă de legume
1. Pentru început, am curățat morcovii, ceapa, ardeiul și tijele de apio. Le-am pus într-o oală și le-am acoperit cu 2 litri de apă. Am adăugat dafinul, cimbrul și 10 boabe de piper negru dar și 1 linguriță de sare. Am pus oala pe foc, pentru a pregăti supa simplă de legume, care va fi baza rețetei de supă de roșii cu găluște.
2. Am fiert supa de legume la foc potrivit, vreo 30 de minute bune, până când ceapa și morcovii au fost perfect gătiți. După aceea, am strecurat supa, pe care am păstrat-o deoparte. Legumele se pot folosi la alte preparate sau se pot blenda în supa de roșii, după preferență. Eu am adăugat doar morcovii.
Pregătirea – blanșarea – roșiilor
3. După ce supa de legume a fiert vreo 15 minute, m-am apucat în paralel de următorul pas. Într-o oală mare, am pus pe foc apă cu sare. Separat, am pus un castron mare cu apă foarte rece (preferabil cu cuburi de gheață). Până ce apa a fiert, am spălat bine și am zvântat roșiile, apoi le-am crestat pielița în formă de cruce.
4. Când apa din oală a dat în clocot, am pus toate roșiile în apă, deodată. Le-am opărit timp de doar 1 minut, atât cât să îmi permită să le decojesc, pentru că, la fel ca oricare, cred eu, nu am vrut pielițele în supa de roșii cu găluște.
5. Imediat după ce s-a scurs minutul alocat opăririi, am scos roșiile din oală cu o spumieră, le-am scurs bine și le-am plonjat în castronul cu apă foarte rece, pregătit alături. Această tehnică de a supune ingredientele unui șoc termic se numește blanșare (din limba franceză blanchir).
Tehnica servește mai multor scopuri, în funcție de destinația ingredientelor supuse acesteia. În cazul rețetei de supă de roșii cu găluște, blanșarea ajută la păstrarea culorii și la îndepărtarea facilă a cojii tomatelor.
6. Imediat, și cu mare ușurință, am scurs roșiile de apa rece și le-am îndepărtat pielița de la suprafață. După cum vedeți în poza de mai jos, acestea și-au păstrat forma perfect.
7. Imediat, am tocat roșiile în cuburi, apoi le-am pasat cu blenderul de mână, obținând un nectar gros, cu multă pulpă.
Gătire supă de roșii cu găluște
8. Am adăugat piureul de roșii obținut peste supa de legume strecurată. Am amestecat bine, am adăugat usturoiul zdrobit și 1 linguriță de sare și am adus lichidul la fierbere. Am lăsat supa de roșii să fiarbă pe foc mic, timp de 10-15 minute. În timpul gătirii, se formează spumă, ceea ce este absolut normal și natural. La final, când supa e suficient de gătită, spuma va dispărea de la sine (deci nu trebuie îndepărtată).
9. La finalul timpului de gătire, am adăugat și morcovii, tăiați cubulețe mici-mici, ceea ce e opțional. Am gustat supa și am potrivit gustul cu sare, piper negru proaspăt măcinat și 1 linguriță de zahăr, care mai taie din gustul acru. Gustul pe care ar trebui să îl regăsim în supa de roșii cu găluște ar trebui să fie perfect balansat între acrișor, sărat și dulceag.
Pregătirea găluștelor
10. Imediat ce am pus supa de roșii pe foc (adică după pasul 8), am făcut compoziția pentru găluște de griș. Pentru prepararea unor găluște de griș pufoase, care reușesc întotdeauna, am publicat mai demult o rețetă video care le este de mare ajutor cititorilor. Dacă doriți să o urmăriți (durează 4 minute și un pic), o găsiți aici. Acum vă spun doar că am cântărit ouăle cu coajă cu tot, au avut 120 de grame împreună (ouă mari). Într-un castronel, cu o furculiță, am bătut ouăle cu puțină sare.
11. Am adăugat grișul în ploaie, în timp ce am amestecat constant cu o furculiță, pentru a obține o compoziție omogenă, fără cocoloașe.
Observație: să știți că mie îmi reușesc găluștele cu orice sortiment de griș, cumpărat din România sau Ungaria. În alte țări europene, produsul comercializat dub denumirea semolina sau semoule nu este similar grișului de la noi, având o granulație mult mai fină. De aceea, indicațiile privitoare la găluște se aplică grișului din comerț, de la noi.
12. Am obținut o compoziție mai degrabă molcuță. Am acoperit castronelul cu o farfurie și am lăsat compoziția să se odihnească timp de 10-15 minute. În acest timp, grișul a absorbit din umiditatea ouălor (s-a hidratat) iar compoziția a devenit suficient de consistentă pentru a permite găluștelor să își păstreze forma.
Fierberea găluștelor
13. Dacă la rețeta de supă de pui (sau de găină) cu găluște recomand din tot sufletul fierberea găluștelor direct în supă, când fac supă de roșii cu găluște prefer să le fierb separat. Se pot fierbe și în supa de roșii, dar ies cam pătate. Așa că, într-o oală separată, am pus la fiert apă cu sare, imediat după ce am lăsat compoziția de găluște la odihnit. Când apa a fiert, a fost gata și compoziția, așa că am rupt găluștele cu o lingură umedă (înmuiată în apă) și le-am lăsat să cadă în apa care fierbea pe foc mic.
Am fiert găluștele la foc mic, timp de 5-6 minute, apoi le-am întors, delicat, pe partea opusă. Am mai lăsat să fiarbă 1 minut, am oprit focul și acoperit cu capacul. Am lăsat găluștele timp de 7-8 minute să se odihnească și să se umfle bine, sub capac, după care le-am scos cu o spumieră, le-am scurs bine de apă și le-am adăugat în supa de roșii. În imaginea de mai jos puteți vedea clar cât sunt de pufoase și ce fain au crescut.
Supă de Roșii cu Găluște de Griș – Servirea
Noi servim supa de roșii cu găluște atât caldă, cât și rece (la temperatura camerei). E la fel de gustoasă și de plăcută, în ambele variante. Înaintea servirii, presar un pic de verdeață tocată și, uneori, o stropesc cu 1 lingură de ulei de măsline extravirgin, ceea ce e la alegerea fiecăruia. Supa e la fel de gustoasă și fără nicio grăsime adăugată.
MAI MULTE REȚETE DE SUPE DE ROȘII DIVERSE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns