Prăjitură tăvălită cu cocos – rețetă video + pas cu pas
Pregatire
00:43 ore
Gatire
00:17 ore
Timp total
01:00 ore
Portii
27-40
Grad dificultate
usor
Prăjitura tăvălită cu cocos, Lamington cake, rețetă video + pas cu pas pentru o prăjitură simplă și savuroasă. Cum se prepară prăjitura tăvălită în cocos, Lamingtons, o emblemă națională a Australiei.
Când a ajuns această rețetă de prăjitură tăvălită cu cocos în țara noastră, tocmai din Australia, unde se numește Lamington Cake, n-am de unde să știu. Sigur e că nu s-a întâmplat foarte demult, pentru că rețeta nu-i foarte veche. Prima versiune a fost publicată, în țara sa de origine, în 1900.
În general, e acceptat că a apărut cu vreo câțiva ani mai devreme, în casa lordului Lamington, de unde s-a răspândit, iată, în lumea întreagă. Alături de nu mai puțin celebra prăjitură Pavlova, aceste cuburi savuroase cu ciocolată și cocos sunt mândria țării de la antipozi și unul dintre deserturile specifice zilei naționale a australienilor.
Nu e de mirare că prăjitura asta a ajuns atât de iubită, la noi în țară. E aromată, are un gust fain de ciocolată și cui nu-i place ciocolata? Prăjitura tăvălită cu cocos mai are o calitate: e perfectă pentru a fi mâncată cu mâna! Fulgii de cocos o îmbracă peste tot, așa că ciocolata nu se lipește de degete. Alături de niște cornulețe fragede, porții mici de Albinița, niște fursecuri faine și poate niște ișlere, prăjitura tăvălită cu cocos e perfectă pentru platourile cu prăjituri asortate.
Cele mai multe rețete de Lamington Cake, dintre cele pe care le-am observat eu pe internet, mi-au părut să conțină foarte mult zahăr. Rețeta pe care v-o propun în continuare aproape c-a înjumătățit cantitatea zahărului. Prăjitura tăvălită cu cocos pe care am făcut-o, însă, a ieșit suficient de dulce, după gustul meu și al familiei. Mi-a plăcut mult și faptul că e moale, are o textură foarte plăcută (deloc uscată) iar aroma de ciocolată, în combinație cu cocos, e irezistibilă.
Prăjitura tăvălită cu cocos Rețeta VIDEO
În opinia mea, prăjitura tăvălită cu cocos e așa de ușor de făcut încât va reuși și unui copil. Poate tocmai de aceea, ținând cont că pentru cei mici e mai ușor de urmărit o rețetă video, am realizat tutorialul video de mai jos. Vă invit să îi dați play și să mă urmăriți făcând prăjitura asta, de la început până la degustare. Cei care doresc rețeta în format text, pot derula articolul mai jos.
Ingrediente Prăjitura tăvălită în cocos
Blat
- 6 ouă mărimea L (peste 60 de grame/bucată)
- 150 de grame de zahăr
- 1 linguriță rasă de sare (5 grame)
- 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
- 100 de grame de unt (82% grăsime, topit dar nu fierbinte)
- 250 de grame de făină
Sirop/glazură de ciocolată
- 150 de grame de zahăr
- 50 de grame de cacao
- 250 de mililitri de apă
- 100 de grame de miere
- 100 de grame de unt cu 82% grăsime
- 200 de grame de ciocolată cu 54% cacao
Decor
- 200 de grame de fulgi de cocos
Mod de preparare prăjitură tăvălită în cocos – rețeta în format text, pas cu pas
Prepararea blatului
1. Am pregătit o tavă cu dimensiunile de 35 x 25 centimetri, pe care am așternut-o cu hârtie de copt. Am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, căldură de jos și de sus.
2. Am separat ouăle, colectând albușurile în castronul mixerului iar gălbenușurile separat, într-un castronel. Atenție, nicio picătură de gălbenuș nu trebuie să contamineze albușurile, în caz contrar acestea de pe urmă nu se vor mai bate spumă!
3. Am adăugat peste albușuri sarea și le-am mixat până au format o spumă densă, cu aspect de zăpadă proaspătă. Am mixat în continuare, adăugând zahărul în ploaie (treptat) și 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon. Am continuat să bat albușurile până ce cristalele de zahăr s-au dizolvat complet și am obținut o spumă tare, lucioasă și stabilă.
4. Am turnat untul topit (dar nu fierbinte) peste gălbenușuri și l-am omogenizat rapid, cu o furculiță. Am adăugat untul cu gălbenușuri peste spuma de albuș și am mixat timp de 10 secunde. Am oprit mixerul și imediat am cernut peste spuma de ouă făina. Am încorporat cu grijă făina în spumă, cu mișcări de împăturire, pe verticală, așa încât să nu se piardă aerul acumulat în albușuri, singurul ”agent de creștere” al acestui blat.
5. Am turnat compoziția în tavă, am nivelat-o și am dat-o la cuptor, la o înălțime medie. Am copt blatul timp de 17 minute, până a devenit auriu și a trecut testul scobitorii. Am transferat blatul pe un grătar pentru răcirea produselor de patiserie și l-am lăsat să se răcească bine.
Siropul/glazura de ciocolată
6. Am pus într-o crăticioară 150 de grame de zahăr și cacaoa. Le-am omogenizat pe uscat apoi am adăugat treptat apa rece. Am adăugat și mierea și am pus totul pe foc. În momentul în care a început să fiarbă, am adăugat untul (100 de grame), tăiat în bucățele. Am fiert siropul cu cacao timp de 1-2 minute apoi l-am luat deoparte de pe foc și am adăugat ciocolata. Eu am folosit paiete de ciocolată, dacă aveți tablă, aceasta trebuie ruptă în bucăți egale.
7. Am lăsat siropul de cacao să se răcorească puțin și căldura să pătrundă bine ciocolata, timp de 5-6 minute. După trecerea acestui timp, am amestecat până ce ciocolata s-a topit complet și am obținut un fel de sirop onctuos, pe care l-am lăsat deoparte să se mai răcească.
Porționarea blatului pentru prăjitura tăvălită
8. După ce blatul s-a răcit complet, am desprins de pe el hârtia de copt. I-am decupat marginile, de jur împrejur și l-am porționat în fâșii late de 3,5 centimetri, pe care le-am împărțit în câte 3 bucăți de 7 centimetri lungime. Am obținut 27 de batoane de 7 x 3,5 centimetri. Precizez, însă, că blatul pentru prăjitura tăvălită se poate porționa și la alte dimensiuni, atât mai mari cât și mai mici. Poate în pătrate mai degrabă decât dreptunghiuri? Voi decideți! Depinde de preferințele fiecăruia.
Finisare prăjitura tăvălită în cocos
9. Mi-am pregătit la îndemână blatul porționat, siropul cald de cacao cu miere și ciocolată și castronul cu fulgi de cocos. Alături, am pus o tavă așternută cu o coală de hârtie de copt curată, pe care să așez bucățile de prăjitură tăvălită după ce sunt gata ”îmbrăcate”.
10. Cu o furculiță, am scufundat fiecare bucată de blat în siropul/glazura de ciocolată. Am așteptat 2-3 secunde și am întors bucățile de prăjitură și pe verso, lăsând compoziția de ciocolată să pătrundă puțin blatul, de jur împrejur. Am scos (cu furculița) bucățile de prăjitură din sirop și le-am scurs puțin.
11. Pe rând, am tăvălit fiecare bucată de prăjitură însiropată în ciocolată prin fulgii de cocos. Cocosul aderă de ciocolata umedă și îmbracă bine prăjiturile. Important este să fie scurse așa încât să nu curgă siropul și să păteze cocosul, nu vor mai arăta la fel de bine. Odată îmbrăcate, am pus bucățile de prăjitură tăvălită în cocos pe tava așternută cu hârtie de copt.
Sfat: operațiunea de ”tăvălire” e bine să fie cât mai rapidă, pentru că dacă siropul se răcește, devine mai vâscos și nu mai pătrunde bine bucățile de prăjitură. Dacă se întâmplă asta, punem crăticioara pe foc mic și o ținem câteva minute, amestecând constant, până siropul devine din nou fluid.
Prăjitura tăvălită cu cocos – Lamington Cake – servirea și păstrarea
După ce au fost însiropate și tăvălite prin cocos, bucățele de blat au devenit, de bună seamă, Lamington Cake! Sunt foarte gustoase imediat dar aș zice că potențialul complet și-l dezvăluie după măcar una – două ore de odihnă, când blatul devine parcă mai umed și, în general, prăjitura capătă o textură mai faină. După gustul meu, sunt mai bune a doua zi. Prăjitura tăvălită cu cocos se păstrează excelent, timp de 3-4 zile, într-o cămară răcoroasă, pe un suport de prăjituri cu cupolă (capac) sau în alt recipient închis ermetic (o cutie, de exemplu).
Fiind atât de ușor de făcut și de păstrat, recomand prăjitura tăvălită cu cocos pentru lista de prăjituri pentru sărbători.
MAI MULTE PRĂJITURI PENTRU PLATOURILE ASORTATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!














Lasă un răspuns