Linzer – torte
Va propun azi o reteta de o mare simplitate, dar intotdeauna placuta tuturor degustatorilor: linzer – torte. Numita astfel dupa orasul Linz, din Austria, reteta acestei prajituri este cea mai veche dintre cele consemnate vreodata in lume, fiind descoperita in Codex 35/31 al arhivei Abatiei Admont, din 1653. Se pare ca un anumit Johann Konrad Vogel (1796 – 1883) a fost cel care a inceput sa produca pe scara larga aceasta prajitura si a facut-o faimoasa in lume.
Nu stiu daca reteta de Linzer de mai jos e 100% identica cu cea din 1653, dar va asigur ca e delicioasa.
Ingrediente Linzer – torte:
- 200 de grame de faina
- 200 de grame de unt rece
- 100 de grame de migdale macinate
- 1 ou mare + 1-2 linguri de apă rece ca gheața, doar dacă e nevoie
- 100 de grame de zahar pudra
- coaja de lamaie
- 1 plic de zahar vanilat
- 1 praf de sare
- 1 borcan de 300 de grame cu marmelada acrisoara (eu am folosit gem de caise din productia proprie, merge bine de zmeura, de capsuni, de macese etc.).
- zahar praf
- in plus: faina pentru presarat planul de lucru
Mod de preparare
1. Pentru aluatul fraged de Linzer, faina, migdalele macinate, zaharul, coaja de lamaie, zaharul vanilat si sarea se pun intr-un castron. Se adauga untul rece, taiat in bucatele. Se marunteste untul rece cu o furculita pana cand amestecul are un aspect nisipos (2). Se adauga oul (3) si se framanta rapid, adaugand atata apa rece cat sa se adune toate ingredientele intr-o bila (4). Nu se framanta mai mult, pentru ca aluatul si-ar pierde fragezimea si consistenta nisipoasa. Se infoliaza aluatul si se da la frigider pentru o ora (acesta este un aluat de tarta, click pe link pentru reteta detaliata)
2. Dupa trecerea timpului de odihna se imparte aluatul de Linzer in doua bucati, una 2/3, alta 1/3. Cea mai mare se intinde intr-o foaie de 5-7 mm. grosime, pe planul de lucru presarat cu putina faina.
3. Se rasuceste pe sucitor si astfel se transfera in forma in care se va coace:
4. Marginile se uniformizeaza, decupandu-le la aceeasi inaltime, apoi se inteapa aluatul de Linzer cu furculita, din loc in loc:
5. Se toarna gemul peste aluatul de Linzer:
6. Din treimea de aluat ramasa se taie suvite de 1 cm. latime care se aseaza deasupra gemului, cu aspect de grilaj. Este finisajul specific pentru Linzer, asa cum am spus si-n introducere.
7. Tarta Linzer se coace 30 de minute la 175 de grade, se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar praf:
8. Acest Linzer torte e o prajitura minunata de servit alaturi de o ceasca de ceai, lapte sau cafea:
Lasă un răspuns