Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Linzer - torte

Linzer – torte

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Va propun azi o reteta de o mare simplitate, dar intotdeauna placuta tuturor degustatorilor: linzer – torte. Numita astfel dupa orasul Linz, din Austria, reteta acestei prajituri este cea mai veche dintre cele consemnate vreodata in lume, fiind descoperita in Codex 35/31 al arhivei Abatiei Admont, din 1653. Se pare ca un anumit Johann Konrad Vogel (1796 – 1883) a fost cel care a inceput sa produca pe scara larga aceasta prajitura si a facut-o faimoasa in lume.
Nu stiu daca reteta mea e identica cu cea din 1653, dar va asigur ca e delicioasa.
linzer torte

Ingrediente Linzer – torte:

  • 250 de grame de faina
  • 130 de grame de unt rece
  • 50 de grame de migdale macinate
  • 1 ou mare + 1-2 linguri de apă rece ca gheața, dacă e nevoie
  • 100 de grame de zahar
  • coaja de lamaie
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 1 borcan de 300 de grame cu marmelada acrisoara (eu am folosit gem de caise din productia proprie, merge bine de zmeura, de capsuni, de macese etc.).
  • zahar praf
  • in plus: faina pentru presarat planul de lucru

Preparare Linzer – torte:

1. Faina, migdalele macinate, zaharul, coaja de lamaie, zaharul vanilat si sarea se pun intr-un bol se se adauga untul rece, taiat in bucatele.  Se marunteste untul rece cu o furculita pana cand amestecul are un aspect nisipos (2). Se adauga oul (3) si se framanta rapid, adaugand atata apa rece cat sa se adune toate ingredientele intr-o bila (4). Nu se framanta mai mult, pentru ca aluatul si-ar pierde fragezimea si consistenta nisipoasa. Se infoliaza aluatul si se da la frigider pentru o ora (acesta este un aluat de tarta, click pe link pentru reteta detaliata)

Fursecuri de Crăciun

linzer aluat

2. Dupa trecerea timpului de odihna se imparte aluatul in doua bucati, una 2/3, alta 1/3. Cea mai mare se intinde intr-o foaie de 5-7 mm. grosime, pe planul de lucru presarat cu putina faina.

linzer torte 2

3. Se rasuceste pe sucitor si astfel se transfera in forma in care se va coace:

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

linzer torte 3

linzer torte 4

4. Marginile se uniformizeaza, decupandu-le la aceeasi inaltime, apoi se inteapa aluatul cu furculita din loc in loc:

linzer torte 5

5. Se toarna gemul peste aluat:

linzer torte 6

6. Din treimea de aluat ramasa se taie suvite de 1 cm. latime care se aseaza deasupra gemului, cu aspect de grilaj.

linzer torte 7

linzer torte 8

7. Se coace 30 de minute la 175 de grade, se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar praf:

linzer torte 9

8. Este minunata alaturi de o ceasca de ceai, lapte sau cafea:

Ultima rețetă publicată

linzer torte sectiune

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

36 comentarii la Linzer – torte

  1. Livia spune:

    Din cauza ca nu sunt la indemana lamai ecologice, cu coaja netratata cu chimicale, ma gandesc sa adaug esenta de lamaie in loc de coaja. Stiu ca nu e acelasi rezultat, dar macar ar fi cat de cat ok?

  2. Pusi Sorina spune:

    am incercat si eu prajitura, a iesit super. doar ca nu am bagat migdalele in alut ci in gemul de prune cu care am umplut.

  3. Ony Sutia spune:

    uite si o poza cu ce mi-a iesit :))

  4. Doina spune:

    Vai de cand n-am mai facut-o ! copiii mei  cand erau mici imi cereau sa le fac foarte des”prajitura cu gard”, asa o numeau ei…..ha,haha,ha.

  5. Raluruben spune:

    pot sa fac acelasi lucru dar cu branza dulce? Ca e singura reteta de linzer care seamana cu ceea ce doresc eu.

    • Anonim spune:

      Cred ca da, dar ti-as recomanda sa ungi blatul de la baza cu un strat de gem acrisor iar deasupra sa torni umplutura de branza, cred ca va iesi un deliciu!

  6. Dany spune:

    Draga Laura,
    am incercat aceasta prajitura aseara si nu pot sa nu spun tuturor cat de simplu de facut si de buna este! Eu am incercat-o cu un pic de reticenta, m-a atras faptul ca era foarte usor de facut dar nu credeam ca va fi atat de buna. Foarte buna! Aluatul creste si iese o tarta foarte aspectuoasa si foarte buna.
    Eu am facut doar o mica modificare, am pus doar 100g de zahar si cred ca merge chiar si mai putin, dat fiind ca se combina cu gemul dulce- acrisor (de macese in cazul meu).
    Sincere felicitari pentru tot ceea ce faci!

  7. Madalina spune:

    Oauuu ce bine arata!!! Laura, cu siguranta voi incerca si eu aceasta reteta.

    Madalina

  8. laura laurentiu spune:

    Antzu', ma bucur mult ca ai avut succes cu cozonacii mei!

  9. laura laurentiu spune:

    Blueeyes, multumesc foarte mult!

  10. laura laurentiu spune:

    Novelinadeltorto – multumesc de aprecieri, si eu sunt din Timisoara. De ce crezi ca nu e usor sa gasesti o banateanca ce gateste bine =)) ? In general, cei care trec prin Banat pleaca toti cu impresia ca se mananca bine aici.

  11. laura laurentiu spune:

    dintimisoara – chiar nu e nici o filozofie, asa ca te astept cu impresii :) .

  12. laura laurentiu spune:

    alison – asa-i, oare de ce ? :P

  13. laura laurentiu spune:

    sarah multumesc mult, la fel!

  14. laura laurentiu spune:

    Ina, alunga-ti parerea de rau cu o tarta home-made ;).

  15. laura laurentiu spune:

    Thanks a lot, Annccoo!

  16. laura laurentiu spune:

    Daniela, multumesc, e o tarta foarte simpla si de efect.

  17. laura laurentiu spune:

    It is delicious, Peggy, thanks for the visit! :)

  18. Antzu' spune:

    prea mare succesc au avut cozonacii tai facuti de mine de paste, aceasta tarta asrata super e pe placul meu, meriti niste premii!la mine pe blog!te pup

  19. Blueeyes spune:

    Buna ziua!Nu am mai trecut de multisor pe la Cuina ta….tot apetisanta a ramas.Eu am ramas putin in urma cu postarile dar am venit sa-ti dau in dar cateva premii care te asteapta la mine pe blog.O saptamana minunata iti doresc!

  20. Novelinadelorto spune:

    Vai nu este usor sa gasesti o banateanca care face pappe bune.Eu sunt din timisoara…tu?Dar nu mai stau acolo de 15 ani.Te urmaresc ca imi place ceea ce faci…te pupic dulce si iti urez 1 inceput bun de saptamina

  21. dintimisoara spune:

    Trebuie sa recunosc ca imi ploua torential in gura….e printre prajiturile copilariei mele si din cate vad , nu este nici o filozofie in a o prepara… :) Arata exceptional aceasta!

  22. alison spune:

    da,delicioasa!oare de ce nu ma invrednicesc sa o fac si eu?

  23. sarah spune:

    ce buna trebuie sa fie…hmmmm .oare visez toata noaptea tarta asta?cred ca da.o seara minunata iti doresc

  24. Ina spune:

    Am petrecut anul trecut doua saptamani minunate la Linz si imi aduc aminte ca am vazut intr-un meniu aceasta tarta notata. Nu am cumparat, m-am multumit cu un strudel cu mar. Acum imi pare rau. Arata foarte foarte bine!

  25. Anncoo spune:

    Mmmm…yummy and beautiful!

  26. Daniela spune:

    Mmm…ce bine arata!

  27. Peggy spune:

    looks delicious!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE