Ieri a fost dezlegare la peste si nu puteam sa nu profit de asta. Eu si ceilalti membri ai familionului suntem intr-un clar consens asupra pestelui, adica ne place la nebunie. Asadar, am pregatit si eu o reteta cu peste. Procedeul de asamblare nu l-am inventat eu, l-am vazut la televizor, un bucatar (nu din Romania) a facut niste rulouri ca ale mele si le-a montat pe un pat de varza, dar nu imi amintesc in ce emisiune anume, sa fi fost pe euforia tv, sa fi fost pe travel channel? In fine, important e ca mi-am amintit de acest procedeu si l-am probat, iar rezultatul a fost incantator.
01:0000:2501:254 portiimedie
Ingrediente:
- o stiuca de Dunare, cantarind 1 kilogram
- 800 de grame de cartofi
- 3 linguri de parmezan ras
- 2 cepe verzi
- 1 lingura de patrunjel verde tocat
- 30 de grame de unt
- 3 galbenusuri crude
- 4-5 linguri de smantana
- 2 catei de usturoi
- 3 linguri de sos de soia
- zeama de la 1, 1/2 de lamaie
- 100 de grame de unt topit
- sare si piper alb
- in plus: 2 linguri de ulei de masline, ceapa verde si felii de lamaie pentru decor
Preparare:
Stiuca asta a inotat in ape periculoase… anume prin chiuveta mea. In urma acestei experiente, iata ce i s-a intamplat:
Deci, se curata stiuca de solzi, se eviscereaza si se spala foarte bine. In continuare o sa descriu un procedeu de filetare aplicabil oricarui fel de peste.
Folosind un cutit foarte bine ascutit, se taie cu precizie pe spatele pestelui, pe langa coloana vertebrala, desprinzand carnea. Se continua pe langa coaste si se desprinde de coada si de branhii, obtinandu-se un fileu. Se repeta si in partea opusa, scotandu-se ambele fileuri.
Se trec degetele pe deasupra carnii si unde se simt capete de oscioare se extrag cu o penseta.
Cele doua fileuri mari obtinute se taie pe lungime in fasii de 1,5 cm. latime.
Se rasucesc aceste fasii in forma de spirala, continuandu-se cu o noua suvita de peste cand se termina prima. Fiecare rulou se formeaza din cate doua fasii, apoi se fixeaza cu scobitori.
Fiecare rulou se sareaza si se pipereaza, apoi se aseaza toate intr-un vas si se toarna deasupra lor marinata, preparata amestecand sosul de soia si zeama de la 1/2 de lamaie cu usturoiul tocat.
Se acopera vasul si se lasa 1/2 – 1 ora la frigider.
Cartofii se curata si se fierb in apa cu sare. Cand sunt fierti, se scurg bine de apa si se zdrobesc. Se adauga untul si cate o lingura de smantana, pana se obtine un pireu maleabil, dar consistent. Se adauga 1 galbenus, parmezanul ras, patrunjelul si ceapa verde tocata (inclusiv frunzele).
Se amesteca totul si se potriveste gustul cu sare si piper alb. Pireul se pune intr-un pos cu deschizatura larga, stelata. Confruntandu-ma cu lipsa unor cercuri de metal pentru montat (mi-am promis ca o sa mi le achizitonez neaparat) mi-am confectionat niste cercuri din fasii de carton pe care le-am imbracat in folie de aluminiu apoi le-am capsat la capat. Am uns aceste cercuri in interior si le-am asezat pe o tava acoperita cu hartie de copt. Cu ajutorul posului, am montat pireul de cartofi in cercuri.
Se da tava la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius. Intre timp, se incinge bine gratarul (de fonta, pentru aragaz). Se scot din marinata rulourile de peste si se zvanta bine cu hartie absorbanta. Se pensuleaza ulei de masline pe ambele parti si se pun rulourile pe gratar, frigandu-se aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte, pana se formeaza urme frumoase de fript si carnea devine opaca si deschisa la culoare.
Se scot rulourile de peste de pe gratar si se extrag scobitorile cu grija, carnea fiind fragila. Deasupra fiecarui cuib de cartofi se aseaza cate un rulou de peste si se mai dau la cuptor nu mai mult de 2 minute, doar cat sa se imbine agreabil aromele.
Se scoate tava din cuptor si se acopera cu folie de aluminiu.
Intre timp, se pregateste sosul olandez: deasupra unui vas cu apa care fierbe, se aseaza un bol termorezistent in care se pun 2 galbenusuri, zeama de lamaie, sare si piper alb dupa gust. Se bat continuu cu telul pana cand se spumeaza si se ingroasa. In acel moment, se toarna untul topit (dar nu fierbinte) in fir subtire, batand in continuare pana la incorporarea completa a untului. Se serveste de preferinta cald.
Sosul fiind gata, se trece fiecare cuib pe farfurie, cu ajutorul unei spatule late. Se trece un cutit in jurul cuibului de cartofi, se extrage cu grija cercul, se adauga sosul olandez si decorul din ceapa verde si lamaie. Se serveste pestele imediat.
Un fel de mancare foarte aratos si foarte, foarte gustos, care se poate prepara cu orice fel de fileu de peste (as recomanda somonul, de exemplu).
Lasă un răspuns