Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Gomboţi cu prune cu aluat oparit

Gomboţi cu prune cu aluat oparit

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Gomboţii cu prune sunt ceea ce in restul tarii se cunoaste sub denumirea „galuste cu prune”. Reteta este de inspiratie austro-ungara, in ungureste galusca=gombóc. In Banat si in Ardeal gomboţii cu prune sunt un desert foarte agreat si de aici s-au raspandit pe intreg teritoriul romanesc.

Exista destule retete ale aluatului acestor  gomboti, cu cartofi (reteta aici), cu branza proaspata de vaci, aluat pripit (ceva in genul eclerelor). Deasemenea, gombotii pot fi umpluti si cu alte umpluturi – caise sau branza de vaci cu stafide.

Eu va propun azi o reteta pe care o am de la Amalia – m-a intrigat pentru ca mi s-a parut foarte rapida si chiar asa este, galuste sunt moi si placute si sunt gata intr-o joaca:

gomboti cu prune 1

Ingrediente:

  • 150 ml apa
  • 250 gr unt sau margarina
  • 250 gr gris
  • 3-4 oua
  • 4 linguri faina
  • prune spalate si curatate (exista posibilitatea de a face gomboti din prune intregi, cu sambure cu tot, asa facea bunica mea, mie personal nu imi plac asa pentru ca ies mult prea mari)
  • zahar
  • 1 praf de sare
  • scortisoara (optional, eu am folosit zahar vanilat, nu ma impac cu combinatia scortisoara-prune)
  • 100-200 de grame de pesmet(suficient cat sa imbrace toti gombotii)
  • 30 de grame de unt pentru rumenit pesmetul

Preparare:

Apa, sarea si untul (margarina) se pun pe foc.

gomboti cu prune 2

Cand untul s-a topit complet si apa clocoteste, se adauga grisul amestecand continuu, pana se ingroasa si lichidul este complet absorbit. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca.gomboti cu prune 3

Intre timp, se topeste untul, intr-o cratita neaderenta, si se adauga pesmetul. Se amesteca continuu, pana ce pesmetul se rumeneste usor si capata o aroma placuta.pesmet rumenit

Se trage de pe foc si se amesteca cu zahar (eu prefer cu zahar tos, imi place sa fie crocant, dar se poate si zahar pudra) dupa gust. Tineti cont ca aluatul nu este dulce deloc, doar zaharul din pesmet va da gustul de dulce al gombotilor. Se adauga zahar vanilat si/sau scortisoara si se amesteca bine.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

pesmet cu zahar

Intre timp, grisul oparit s-a racit. Se adauga ouale (in functie de marime, 3 sau 4) si faina.

gomboti cu prune 4

Se framanta rapid si aluatul este gata:

gomboti cu prune 5

Se pune apa la fiert intr-un vas incapator.Prunele spalate si curatate (sau cu tot cu sambure, dupa cum va place) se rup in doua, daca sunt prea mari.Din aluat se rup bucati de marimea unei nuci mari, care se aplatizeaza in palma (aluatul nu este deloc lipicios), se adauga pruna in care se poate pune zahar(optional) cu vanilie si/sau scortisoara:

gomboti cu prune 6

Se inchid marginile aluatului, acoperind bine pruna, si se lipesc. Se modeleaza gombotii:

gomboti cu prune 7

Gombotii se fierb toti deodata in apa clocotita, pana se ridica la suprafata (eu i-am lasat inca 2-3 minute, in clocote mici, sa am siguranta ca s-a fiert si pruna):gomboti cu prune 8

Se scot cu spumiera si se tavalesc imediat in pesmetul cu zahar.

gomboti cu prune 9

Sunt minunati atat calzi cat si reci, pruna este dulce-acrisoara, aromata, in aluatul numa’ bun ca si consistenta, pesmetul crocant… aproape ca nu stiu nimic mai bun!gomboti cu prune 2

Ultima rețetă publicată

Poate te intereseaza si Reteta de galuste (gomboti) cu prune cu aluat de cartofi.

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 comentarii la Gomboţi cu prune cu aluat oparit

  1. Meda spune:

    Cu unt slab merge ,sau e nevoie de unt gras?

  2. anca popovici spune:

    Sigur cantitatea de unt este cea corecta??? chiar acuma am grisul la racorit si musteste de ulei ( untul topit)…oricat am fiert la el, untul asta nu l-a absorbit grisul…sa vad cum se comporta dupa oua si faina dar…cred ca ceva nu e in regula cu cantitatea de unt….multumesc pentru raspuns

  3. Anonim spune:

    Ba, semolina aia ar trebui sa fie…

  4. Toytulip spune:

    buna! in primul rand vreau sa iti spun cat de mult ma bucur ca am descoperit blogul tau! :) Reteta de gomboti am incercat-o chiar azi! nu au fost rai, dar mi-au iesit cam…unsi!  am sa mai incerc, poate mai putin unt data viitoare…sau mai multa faina? tu cu ce crezi ca am gresit?  urmatorul pe lista e batonul copilariei! abia astept! :D

  5. Dora spune:

    dreptace are Virgilutz,asa se zice pe la noi pe la Bistrita!  super retete draga doamna! eu faceam galustele din aluat cu cartofi,dar am sa incerc si reteta d-voastra,pare mult mai rapida!

  6. Ingebodea spune:

    super si eu fac des aceste gomboti cu prune si caise , sau gomboti cu brinza dulce  , imi place mult blogul tau , si poate in toamna ma apuc si  eu de al meu , ca imi place sa gatesc si sa fac prajitura

  7. Maria spune:

    Tata meu a mancat o data douzeci si ceva de gomboti cu prune<

  8. Anonim spune:

    Galushcie cu prunie(bistritza?!)! …sa manshi pan’ cie dashcinji!!
    Tulai ca bunie’s!!! Da’ Papanashi cu smantina!? Miersoi! Virgil’utz

    • Anonim spune:

      Virgil’utz, m-ai binedispus cu toate comentariile :). Bas ca-s buni si mansi
      pan’ ce dascinji or pan-omori purecu’ pra foale :)).

  9. Dana J. spune:

    Laura draga mea ieri am gasit prune!!!!! Nici nu sti ce ma bucur ca ai reteta usor de facut. Nu stiu cum zmau sa le tai ca-s mari si nu pot sa scot samburele din ele ca-s zemoase rau de tot si-s d-alea care sta pulpa lipita bine de sambure. Dar doamne cat is de bune. Cum numa acasa in Banat am mai mancat…
    Te anunt cum au iesit. Tre sa ma gandesc ce gris sa iau ca e cam greu de gasit. Nu e asa cum era la noi. Crezi ca semolina merge? Sau e alta chestie?

  10. lauralaurentiu spune:

    Danna, sa iti fie de bine. Intr-adevar, e o reteta foarte usor de facut si foarte buna.

  11. Danna spune:

    multumesc… le-am incercat aseara si au iesit ff bune… f simplu de facut si f bune! incercati reteta!

  12. mihai2206 spune:

    Erau una din retetele mele preferate dar aluatul de cartofi nu ii reusea decat raposatei mele bunici, asa ca suferam dupa galustele cu prune din copilarie. Reteta de la tine ne-a reusit perfect, aluatul pare chiar mai "light" decat cel din cartofi si acum se pregateste tura a doua. Iti multumesc pentru gomboti, dar si pentru celelalte delicii de pe blogul tau. Felicitari!

  13. Ana-Maria spune:

    O incerc,clar…multumesc de incurajare!:)

  14. laura laurentiu spune:

    Ana Maria, e o reteta care sigur reuseste, e foarte faina!

  15. Ana-Maria spune:

    Ce simpla e reteta asta….eu am incercat-o pe cea cu cartofi fierti si nu mi-a iesit deloc…am s-o incerc si eu cu proxima ocazie.Gombotii arata foarte apetisant!:D

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE