Sandwich exotic cu friptura de vita
Poate cel mai bun sandwich pe care l-am facut vreodata, nu se putea sa nu va impartasesc si voua aceasta combinatie nemaipomenit de gustoasa. Pentru nebunia de sandwich am folosit o bagheta moale, facuta dupa aceasta reteta (clik pe link pentru detalii), friptura de vita suculenta, ceapa si ananas caramelizat, rosii proaspete din gradina si frunzulite aromate de busuioc. Va asigur, toate astea impreuna au facut ca acest sandwich sa fie mult mai mult decat o simpla gustare luata in graba, o adevarata bucurie culinara.
Ingrediente Sandwich Exotic Cu Friptura De Vita:
- 4 baghete sau chifle mari, moi si cu coaja subtire
- 2 felii groase de vrabioara, antricot sau muschi de vita, cantarind in total in jur de 500-600 de grame
- 2 cepe mici
- 1 catel de usturoi
- 8 rondele de ananas din compot impreuna cu 5-6 linguri din siropul in care sunt conservate
- 1 lingurita de zahar brun
- 2 rosii marisoare, preferabil un soi mai carnos si cu seminte putine
- 1/2 cana de frunze proaspete de busuioc
- 1-2 ardei grasi verzi (in functie de marime)
- 4 linguri de ulei de masline
- 40 de grame de unt
- 4 lingurite de mustar Dijon
- 2 linguri de otet balsamic
- sare si piper
Preparare Sandwich Exotic Cu Friptura De Vita:
Dupa cum deja v-am dezvaluit, am folosit pentru aceste sandvich-uri niste baghete facute din aluatul de la reteta de Chifle moi (click pe link pentru detalii); dupa ce aluatul a crescut l-am modelat in forma de baghete cam de 20 de cm. lungime in loc sa le dau forma de chifle, apoi am continuat dupa specificatiile din reteta.
1. Feliile de carne de vita se lasa la temperatura bucatariei cam 30 de minute inainte sa se prepare. Se sareaza, se pipereaza (daca se doreste, se poate adauga si un pic de rozmarin sau alte ierburi aromatice) si se stropesc cu 2 linguri de ulei de masline. Pentru a pregati fripturile, se incinge bine o tigaie cu pereti grosi (preferabil de fonta) pe foc mare, se adauga 20 de grame de unt si imediat ce untul face spuma se adauga si fripturile, care se gatesc timp de 5 minute pe fiecare parte, pentru un grad de gatire mediu (daca se fac fripturile prea patrunse carnea isi va pierde fragezimea si suculenta, va deveni foarte tare).
Se scot fripturile pe o farfurie si se acopera cu un capac sau cu o folie de aluminiu ca sa se odihneasca minimum 10 minute.
2. Catelul de usturoi se zdrobeste, ceapa se taie rondele fine.
3. Intr-o tigaie incinsa se adauga 1 lingura de ulei de masline si cele 20 de grame de unt ramase. Se trag feliile de ananas la tigaie, presarand 1 lingurita de zahar brun si adaugand si 2-3 linguri din siropul din compot (poza 1), pana cand feliile de ananas sunt frumos caramelizate si aurii. Se scot feliile de ananas deoparte.
4. In aceeasi tigaie se adauga imediat 1 lingura de ulei de masline, usturoiul si ceapa, 1 praf generos de sare, piper dupa gust, 2 linguri de sirop din compotul de ananas si otetul balsamic. Se caleste ceapa pe foc mediu pana ce se caramelizeaza (poza 2) apoi tot continutul tigaii se transfera intr-un castron.
5. Feliile de friptura se taie in felii cat mai subtiri si se amesteca cu ceapa caramelizata (poza 3).
Asamblarea sandwich-ului:
Se taie transversal baghetele iar partea inferioara se unge cu cate 1 lingurita de mustar Dijon. Deasupra se aseaza rondele de rosii si frunzulite de busuioc (daca frunzele sunt prea mari se pot toca mare).
Deasupra rosiilor se distribuie carnea amestecata cu ceapa.
Se aseaza cate 2 felii de ananas caramelizat deasupra fiecarei portii.
In final, se adauga cateva rondele foarte subtiri de ardei verde si se acopera cu partea superioara a baghetei. Se infig coltii deindata, nu ma indoiesc ca veti avea pofta, pentru ca mirosul ar invinge reticenta celui mai conservator dintre conservatori.
Pofta buna!
Lasă un răspuns