
Salata de peste afumat cu rucola





Vreau sa va propun aceasta reteta de salata delicioasa, pentru ca sunt convinsa ca si voua va e la fel de cald ca si mie. Cine sa stea pe langa cuptor, pe o vreme ca asta, si mai ales, de ce am face-o, daca putem sa pregatim ceva bun si satios in 5 minute, fara pic de prelucrare termica? Asadar, salata mea cu peste afumat si rucola, usoara, proaspata si perfect echilibrata, este si foarte permisiva in ce priveste ingredientele: nu-ti place, sau nu dispui de unul dintre ele? Nu il folosesti sau il inlocuiesti cu ceva pe placul tau. Nu e niciun bai daca in loc de peste, pana la urma, se foloseste un pic de pui rece, daca se renunta la ceapa, la usturoi sau la rosii. Ceea ce nu trebuie sa lipseasca, insa, e painea prajita neagra, de preferinta de casa, mustarul de Dijon (care e de neinlocuit), un ulei de masline extravirgin de buna calitate si rucola, picanta si proaspata, fara de care de aceasta salata nici nu s-ar fi povestit :). De aceea, tineti cont ca lista ingredientelor nu contine cantitati exacte, toate ingredientele putand fi adaugate dupa plac, dar neaparat pastrand un echilibru intre ele.
Ingrediente salata cu peste afumat si rucola:
- 1 fileu de 150-200 de grame de peste afumat, oridecare va place (eu am folosit un fileu de chefal pe care l-am afumat la gratar)
- 4-5 felii de paine neagra (eu am folosit o paine de casa din grau spelta integral, foarte gustoasa)
- rucola – in cantitatea dorita, eu am pus 2 maini bune
- 1 catel de usturoi
- 2 lingurite de mustar de Dijon
- ceapa, in cantitatea dorita (ceapa rosie, ceapa verde etc.)
- 4-5 rosioare
- 20 de ml. de ulei de masline extravirgin
- zeama de la 1/2 de lamaie
- sare cat prinzi intre doua degete
Preparare:
Pentru inceput, se pregateste dressingul, amestecand omogen zeama de lamaie, mustarul si uleiul de masline extravirgin.
Se prajeste painea (la toaster sau pe plita), apoi se freaca bine cu catelul de usutori, sa se imbibe cu aroma lui.
Painea se taie in cubulete si se pune in farfuria in care se doreste sa se serveasca salata si se stropeste cu 1/3 din dressing.
Deasupra de paine se pun bucatele de peste afumat fara piele (dupa preferinta pestele se taie sau se rupe, eu l-am rupt in bucati). Se adauga deasupra de peste ceapa taiata in inele sau solzisori si se stropeste cu generozitate cu inca 1/3 din dressing.
Peste peste se adauga rucola si se stropeste cu dressingul ramas.
In final, se adauga rosiile taiate felii si presarate (numai daca se doreste) cu un strop de sare. Se apuca farfuria cu incredere si se infige furculita cu hotarare! :P
Pofta buna! :)
Alte retete de salata: Salata cu sparanghel, capsuni si gorgonzola * Salata cu piept de pui * Salata calda cu piept de rata si ciuperci shiitake
Lasă un răspuns