
Cheesecake cu mango – fără coacere – rețetă pas cu pas





Cheesecake cu mango – fără coacere – rețetă pas cu pas, cu lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare ilustrat cu poze. Cum să faci o prăjitură spectaculoasă fără coacere.
Am avut în meniul de weekend un cheesecake cu mango, si cu toate ca nu demult am facut un alt cheesecake, cred că nu peste multă vreme o să fac un altul. Pur și simplu îl ador! Nu sunt multe deserturi care să aibă în același timp atâtea calități: foarte ușor de făcut, fară exagerat de multe calorii, cele mai mult sunt și fără coacere, cu gust excepțional și cu un aspect atât de plăcut pe cât îți permite imaginația. Mai multe rețete de cheesecake găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Cât despre mango, prima dată am avut contact cu aroma lui în sucurile îmbuteliate care au apărut pe piață la începutul anilor 90. Mărturisesc, nu mi-a prea plăcut. Câțiva ani mai tărziu, am călătorit în Australia, unde fructul ăsta e ca la el acasă. Ce revelație! De data asta l-am apreciat din plin, parfumat, suculent și cremos cum nici nu-mi imaginam că poate fi un fruct! Mult mai curând, am avut șansa să petrec o perioadă de câteva luni în bucătăria unui restaurant condus de Nico Lontras si Johnny Susala și m-am reîntâlnit cu mango în noi abordări, atât în preparatele dulci cât și în cele sărate.
În bucătăria aceluiași restaurant, prietenul meu Rares, patiserul, făcea un excepțional cheesecake cu mango, asemănător cu cel pe care vi-l propun eu azi. Atunci când l-am încercat, l-am apreciat pe loc drept cel mai gustos cheesecake din câte am avut prilejul să gust vreodată.
Ingrediente Cheesecake Cu Mango, Fără Coacere
(1 formă rotundă cu diametrul de 22-24 cm.)
- 2 mango, pe cat posibil fructele să fie bine coapte
- 3 linguri zeamă de lămâie
- 800 de grame crema de brânză
- 200 grame smântână pentru frișcă
- 100 de grame zahar pudră (sau mai puțin sau mult, dacă vă place mai dulce)
- 1 linguriță extract de vanilie
- 200 de grame biscuiți (digestivi)
- 150 de grame unt
- 13 grame gelatină granulată
- decor: după imaginație și pricepere, puteți folosi mici fructe roșii, frunzulițe de mentă, ciocolată topită, migdale (eu am folosit fulgi de migdale prăjite) etc.
Mod de Preparare Cheesecake cu Mango, Fără Coacere
1. Fructele de mango se decojesc și toată pulpa se taie bucățele și se dă la blender, împreună cu zeama de lămâie. Piureul obținut se trece printr-o sită deasă, așa încât fibrele pe care le conține frunctul de mango să fie eliminate și să se obțină un piure fin și lucios. Eu am obținut 480 de grame de piure, probabil în jurul a 450-500 de grame va obține oricine, pentru că fructele de mango din comerț au o mărime cât de cât uniformă.
Blatul de biscuiți
2. Untul se topește, fără a se înfierbânta prea tare. Biscuiții se sfărâmă. Se pot pune într-un șervet curat peste care se trece cu sucitorul până ce toți biscuiții se transformă în pesmet.
Se amestecă untul topit cu biscuiții sfărâmați până sunt uniform impregnați. Amestecul de unt și biscuiți se presează într-un strat cât mai uniform posibil, într-o formă de tort cu pereți detașabili, cu un diametru intre 22-24 cm. Eu obișnuiesc să așez un cerc de hârtie de copt, la bază. Asta mă ajuta să transfer mai ușor prăjitura pe un platou, la final. Puteți, însă, să o serviți și direct de pe baza circulară a formei de tort. Forma de tort, cu baza de biscuiți presată, se dă la congelator.
Crema
3. În două mici castronașe (sau cănițe) se împarte gelatina, într-unul 10 grame, în al doilea 3 grame. Se adaugă apa rece (3 linguri în castronelul cu 10 grame de gelatină, 1 lingură în celălalt), se amestecă și se lasă deoparte.
4. Smântâna pentru frișcă (neapărat să fie foarte rece, de la frigider) se bate spumă și se lasă deoparte, la temperatura bucătăriei.
5. Crema de brânză se bate cu mixerul scurt, cât să devină cremoasă, se adaugă zahărul pudra și extractul de vanilie și se mai mixează doar câteva secunde.
6. Se pune pe foc o crăticioară cu apă. Se înfierbântă bine și deasupra acesteia se topește gelatina din castronul cu 10 grame, doar cât să se lichefieze, fără a se înfierbânta prea tare. Se împarte piureul de mango în două părți egale. Se adaugă gelatina topită în una din jumătăți, omogenizând rapid.
7. Se adaugă 3 linguri cu vârf din crema de brânză peste mango cu gelatină și se amestecă energic. Se toarnă piureul de mango peste crema de brânză, se adaugă și frișca bătută și se omogenizează ușor, cu o spatulă flexibilă, ridicând compoziția de pe fundul vasului spre suprafață.
Crema de brânză și mango se poate îndulci suplimentar cu zahăr pudră, dacă așa cere gustul vostru. Pentru mine a fost suficient de dulce.
Asamblarea în formă
8. Se toarnă crema de brânză și mango peste baza din biscuiți și se nivelează cât mai bine, să fie într-un strat cât mai uniform. Se dă la congelator să se întărească.
9. După ce crema de brânză s-a întărit (cam 15-20 de minute la congelator), se topește restul de gelatină (cum am arătat la punctul 6) și se omogenizează cu piureul de mango păstrat. Se toarnă peste crema de brânză din formă și se da la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de servire.
Cheesecake fără coacere cu mango – sevirea
Înainte de servire, prăjitura se scoate din formă și se decorează după preferință și inspirație. Pentru a scoate cheesecake-ul din formă, o torță de bucătărie, cu care să încălziți pereții detașabili ai formei, e de mare folos. Dacă nu aveți așa ceva, puteți înfășura forma de jur împrejur cu un prosop înmuiat în apă fierbinte și bine stors. Căldura va face inelul detașabil să se dilate și acesta se va desprinde de cremă. Dacă nu aveți chef de multă bibileală, pur și simplu desprindeți ușor crema de pereții formei cu un cuțit cu lama subțire.
Pentru decor, eu am folosit ciocolată neagră topită, pe care am stropit-o, în fire subțiri, peste jeleul de mango. Am ales ciocolata pentru că se combină superb cu aroma de mango. Pentru mai multă textură, am presărat suprafața cu fulgi de migdale prăjiți. Parcă și mai bine ar merge niște fulgi mai de cocos, trași puțin la tigaie, dar nu am avut.
Oricum ar fi decorat, acest cheesecake cu mango, fără coacere, e o prăjitură delicioasă, proaspătă și răcoritoare. Poftă bună!
Lasă un răspuns