Tort de mere întregi caramelizate (răsturnat) – rețeta video
Pregatire
00:15 ore
Gatire
01:30 ore
Timp total
01:45 ore
Portii
12
Grad dificultate
usor
calorii
220 / portie
Tort de mere întregi caramelizate – rețeta video + text, prezentată detaliat. Ingrediente cu gramaje exacte, mod de lucru pas cu pas + tutorial video pentru rețeta de tort răsturnat cu mere și zahăr ars. Cât timp se coace un tort de mere întregi? La ce temperatură? Găsiți răspunsul la aceste întrebări și alte detalii folositoare în rețeta de mai jos.
Toamna s-a instalat confortabil așa că sezonul prăjiturilor cu mere poate începe! Nu se putea un start mai potrivit ca acest tort de mere întregi caramelizate. E o rețetă foarte veche, pe care o făceau și bunicile noastre și de care, totuși, nimeni nu s-a plictisit. Nici n-ai avea cum, pentru că acest dulce simplu și aromat îți mângâie sufletul, pur și simplu, cu arome autumnale și gust bun.
Bunica îi zicea tort răsturnat de mere și, chiar dacă nu era un desert pe care să-l facă foarte frecvent, avea de fiecare mare succes. Nici nu cred că vreo felie din tortul ăsta mai prindea a doua zi. Combinația de mere coapte, zahăr caramelizat, unt și pandișpan pufos era mi se părea irezistibilă, în copilărie! Mărturisesc că la fel mi se pare și acum.
Așa cum puteți observa din fotografii, tortul meu e simplu, complet dezbrăcat. Bunica mea prefera varianta cu frișcă și nici mie nu îmi displace, doar că am ajuns să prefer deserturile mai puțin încărcate caloric. Acest tort de mere este foarte gustos și cu o textură excelentă și simplu dar cine dorește poate să-l îmbrace în frișcă, evident.
Ingredientele pentru acest tort de mere întregi sunt atât de simple, ieftine și la îndemână! În plus, nici modul de lucru nu pune probleme deosebite, e unul dintre cele mai accesibile deserturi. Urmați cu atenție explicațiile de mai jos și vă va reuși perfect.
Ingrediente Tort de mere întregi caramelizate (răsturnat)
pentru stratul de caramel:
- 140 de grame de zahăr
- 50 de grame de unt
merele și umplutura lor:
- 8 mere de 160-170 de grame/bucată (1,3 kg în total)
- 50 de grame de unt
- 70 de grame de stafide
- 50 de grame de nucă, mărunțită din cuțit
- 2 lingurițe de dulceață de portocale
- 1 linguriță rasă de scorțișoară
compoziția pentru blatul din pandișpan:
- 6 ouă mari (mărimea L)
- 150 de grame de zahăr
- 150 de grame de făină
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- coaja rasă de la 1 lămâie cu coaja netratată
- 1 praf de sare
Rețeta VIDEO Tort de mere întregi caramelizate (răsturnat)
Rețeta este foarte ușor de pus în practică, atât urmând indicațiile în format text, pe care le găsiți derulând mai jos articolul, cât și vizionând tutorialul video de mai jos. Vă invit să accesați modul de prezentare preferat și vă doresc spor la prăjiturit!
Mod de preparare Tort de mere întregi caramelizate (răsturnat) – rețeta în format text, pas cu pas
1. Pentru acest tort, am ales o formă largă și adâncă. Forma mea are diametrul de 25 de centimetri și este compactă. În niciun caz, acest tort cu mere întregi caramelizate NU se face în formă de tort cu inel detașabil, pentru că zahărul ars ar curge pe plită sau în cuptor și s-ar arde. Dacă nu aveți o formă de tort compactă, pregătiți tortul într-o cratiță obișnuită. De asemenea, puteți să vă cumpărați aceeași tavă ca a mea, de pe eMag, cu un click pe poza de mai jos.
În această formă despre care v-am vorbit, am pus tot zahărul pentru caramelizat. Am așezat cratița pe foc mediu-mic și am lăsat zahărul să se caramelizeze până s-a topit complet și s-a colorat în brun deschis. Feriți-vă să caramelizați zahărul până la o nuanță mai brună, pentru că urmează să mai intre și în cuptor și până la urmă ar deveni amar.
2. Am adăugat în formă untul pentru caramel, tăiat cuburi mici. Am înclinat forma de tort stânga – dreapta și am amestecat ușor, până când untul s-a încorporat complet în caramel, formând un fel de sos. Am lăsat deoparte forma și în continuare m-am ocupat de mere și umplutura lor.
Umplutura și merele
3. Am amestecat dulceața de portocale cu stafidele și nuca tăiată din cuțit. Dacă nu aveți sau nu vă place dulceața de portocale, puteți folosi gemul preferat, de exemplu unul de caise. Am pornit cuptorul și l-am setat la 180ºC, căldură de jos și de sus, fără ventilație.
Observație: dacă doriți, puteți face acest tort de mere întregi și cu merele simple, fără niciun fel de umplutură. Pur și simplu renunțați la nuci, stafide și dulceață, sărind direct la pasul 4.
4. Am curățat merele de coajă, cu un peeler. Cu un instrument special, am scobit merele de partea cu cotorul și semințele. Cu același instrument, am lărgit puțin scobitura cilindrică a fiecărui măr, așa încât să obțin mai mult loc pentru umplutură. Instrumentul respectiv e foarte util atât pentru mere cât și pentru alte fructe și legume. Eu l-am luat pe al meu mai demult, de pe eMag, dacă doriți unul, click pe poza de mai jos.
5. Am aranjat merele în forma de tort cu zahărul caramelizat. Am încercat să le distribui cât mai simetric, cu puțin spațiu între ele, în care să pătrundă compoziția de blat de tort cu vanilie. Dacă merele se ating, în formă, tortul se poate rupe, atunci când este răsturnat, pentru că nu are compoziție să țină merele laolaltă.
6. Am umplut merele cu nucile amestecate cu stafidele și dulceața de portocale. m-am străduit să le umplu bine, chiar cu vârf. Odată umplute merele, am dat tava la cuptor, unde le-am lăsat până ce merele au început să se înmoaie puțin. Nu trebuie să fie moi ca merele coapte, dar nici rigide de parcă ar fi proaspăt culese de pe ram. Merele trebuie să își păstreze forma și textura dar, totuși, înțepate cu o scobitoare sau o furculiță, aceasta să poată pătrunde în ele de 1-1,5 cm. În funcție de soiul de mere folosit, coacerea poate dura între 30 și 45 de minute.
Prepararea compoziției pentru blat
Am încercat să sincronizeze momentul în care compoziția pentru blat a fost gata cu cel în care merele au fost coapte suficient.
7. Am separat ouăle, colectând albușurile într-un castron încăpător iar gălbenușurile separat. Am adăugat peste albușuri sarea și le-am mixat până au format o spumă albă, voluminoasă, cu aspect de zăpadă proaspătă. Am adăugat treptat zahărul și zahărul vanilat bourbon și am continuat să mixez până când cristalele de zahăr s-au dizolvat complet și am obținut o bezea fermă.
8. Peste bezea, am adăugat gălbenușurile și am mixat scurt, nu mai mult de 10 secunde. Am adăugat peste spuma de ouă făina, pe care am cernut-o printr-o sită. Am încorporat făina cu spatula, prin mișcări de împăturire, pe înălțimea castronului. Practic, am ridicat compoziția de pe fundul castronului și am răsturnat-o peste cea de deasupra, până când nu s-au mai văzut urme de făină.
Asamblarea tortului și coacerea
9. Am scos merele din cuptor după exact 45 de minute și am distribuit pe deasupra lor restul de unt, în bucăți mici. Am presărat merele cu scorțișoara și imediat am turnat în tavă compoziția de blat de tort cu vanilie.
10. Am așezat din nou forma în cuptor, la o înălțime medie, și am copt acest tort cu mere întregi caramelizate, acoperite cu blatul din pandișpan pufos, timp de încă 45 de minute. După 25 de minute de coacere, suprafața tortului mi s-a părut suficient de rumenă. Am acoperit forma cu o bucată de hârtie de copt umezită și am continuat coacerea încă 20 de minute.
Important: dacă faceți tortul într-o formă cu diametrul mai mic, reducând proporțional ingredientele, coacerea va dura ceva mai puțin.
11. În final, suprafața acestui tort cu mere întregi caramelizate e rumenă-aurie iar blatul, apăsat ușor cu degetul, revine imediat înapoi. De asemenea, o scobitoare înfiptă în blat revine înapoi curată, fără urme de compoziție umedă.
Tort cu mere întregi caramelizate – Răsturnarea pe platou și servirea
12. Imediat după ce am probat dacă e bine copt, am acoperit forma de tort cu un platou mare (32 cm diametru) și apoi, dintr-o singură mișcare, am răsturnat forma de tort pe platou. Nu am îndepărtat însă forma, odată tortul ajuns pe platou. L-am lăsat să se răcească, acoperit, până a ajuns la temperatura camerei, abia după aceea am ridicat forma în care s-a copt.
Acest tort cu mere întregi caramelizate se poate servi simplu, fără niciun alt adaos. Este destul de obișnuit, însă, să fie acoperit cu frișcă bătută, înaintea servirii. Dacă preferați această abordare, să știți că, pentru un tort de această dimensiune, e nevoie de minimum 350 de mililitri de smântână pentru frișcă, pentru a acoperi tortul cu un strat subțire sau chiar 500 de mililitri, dacă doriți și câteva aveline decorative. Smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece înainte să o bateți și să o îndulciți cu 30-50 de grame de zahăr pudră.
Tortul poate fi păstrat în frigider, acoperit cu o cupolă specială pentru prăjituri, timp de 2-3 zile. Își va menține gustul aromat și textura plăcută, ușor însiropată cu sucul merelor în combinație cu zahărul ars, până la ultima felie.
VEDEȚI ȘI REȚETA DE PRĂJITURĂ RĂSTURNATĂ CU MERE (FELII) CARAMELIZATE – CLICK PE POZĂ!
MAI MULTE REȚETE DE PRĂJITURI CU MERE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!

















Lasă un răspuns