
Taitei lati cu cartofi





Paste proaspete, de casa, in cel mai pur stil austro-ungar, asa cum e obiceiul locului in care traiesc eu – acesti taietei acompaniaza de minune orice mancare cu sos, dar sunt foarte apreciati si cu garnituri dulci, de mac, de nuca sau ceapa prajita si…zahar (da – ceapa si zahar – si sunt foarte buni); taiteii cu cartofi au consistenta si savoare, fiind net superiori pastelor obisnuite. O alternativa faina la pastele din comert sunt si acesti taitei de casa rapizi, la minut (click pentru reteta), usori si diafani si gata in doar 5 minute.
Ingrediente taitei lati cu cartofi:
- 2 cartofi de dimensiune medie, fierti in coaja si decojiti
- 1 lingurita de sare
- 1 ou
- 1 lingura de gris
- 270 de grame de faina (in functie de dimensiunea cartofilor si a oului, dar si de calitatea fainii, cantitatea necesara poate varia intre 250 grame si 300 grame).
Cartofii se zdrobesc fin:
Din toate ingredientele se framanta un aluat elastic si nelipicios:
Pe planul de lucru infainat, cu ajutorul sucitorului, se intinde aluatul in foaie de aproximativ 1 mm grosime:
Se taie cu rola ondulata, la o distanta de aproximativ 7 mm:
Se pune pe foc o oala cu volum de 4-5 litri, plina cu apa in care s-a adaugat 1 lingurita de sare, iar cand apa da in clocot se adauga taiteii, toti deodata. Destul de repede, taiteii se vor ridica la suprafata, moment din care se mai lasa sa fiarba maximum 1-2 minute:
Se scurg de apa si se clatesc sub un jet de apa rece:
Practic, in acest moment taiteii sunt gata si fiecare ii serveste dupa cum crede de cuviinta, eu am calit cateva secunde un catel de usturoi taiat marunt in 2 linguri de ulei de masline si am invartit o data pastele in acest amestec, apoi le-am alaturat unei tocanite:
Lasă un răspuns