Salată de ton cu porumb și legume – rețetă detaliată
Salată de ton cu porumb și legume – rețetă detaliată, prezentată pas cu pas, cu imagini ilustrative. Lista de ingrediente și modul de preparare detaliat pentru rețeta de salată de ton.
Aproape ca în fiecare din anii precedenți, prima postare a lui 2024 este o rețetă ușoară. Ușor de gătit și mai ales ușurică din punctul de vedere al caloriilor, pentru că sărbătorile de iarnă ne-au lăsat nu doar cu amintiri frumoase, cu cadouri utile, ci și cu o stare de epuizare fizică și (probabil) măcar câteva sute de grame în plus. Noi am petrecut sărbătorile la munte, alături de familie, iar azi e prima zi în care gătesc, anul ăsta. Nu pot zice că m-am spetit, această salată de ton cu porumb și legume nu implică prelucrare termică, dar a ieșit foarte gustoasă și parcă am devenit mai energici, după prânz.
Ne-am propus să repetăm ”isprava” culinară de azi și în viitor, e sigur că voi mai face salata asta! În același timp, meniul fiecăreia dintre zilele ce urmează va fi asemănător: salate, poate câte o supă cremă. Sâmbătă, familia noastră mixtă va relua ciclul veseliei și al meselor îmbelșugate, pentru că pe 7 ianuarie sărbătorim Crăciunul sârbesc iar la soacra mea tradițiile nu-s o joacă! Ne așteaptă, așadar, cantități greu de imaginat de cârnați, sarmale, fripturi și torturi cu cremă! Până atunci, ne rămân câteva zile în care nu vom ieși din secțiunea de rețete de salate a blogului, pe care o puteți accesa și voi, cu un click pe poza de mai jos.
Ingrediente Salată de ton cu porumb și legume
- 1 conservă de ton în suc propriu (de 120 de grame)
- 285 de grame de porumb gata fiert (conținutul unei conserve de 400 grame, scursă bine de lichid
- 1 ceapă rosie (40-60 grame, nu foarte mare)
- 1 salata verde mică/sau iceberg/sau 1 pungă mică de valerianella etc
- 10-12 bucăți de roșii cherry
- 1 ardei gras roșu sau kapia
- 12-16 măsline kalamata
- 3 linguri ulei de măsline (40 ml)
- sucul de la o jumatate de lamaie
- 2 ouă fierte tari (opțional)
- 1 lingură de muștar
- 1 linguriță de miere de albine
- sare + piper proaspăt măcinat după gust
Mod de preparare Salată de ton cu porumb și legume – rețetă detaliată
1. Pentru ca prepararea rețetei de salată de ton cu porumb să meargă foarte rapid, mi-am pregătit de la început toate ingredientele, la îndemână. Dat fiind că salata asta nu necesită tratare termică deloc, am terminat în câteva minute.
Pregătirea ingredientelor
2. Am așezat o sită deasupra unui castronel și am răsturnat porumbul în aceasta. Nu e nevoie de sucul din conservă, așa încât am lăsat-o să se scurgă bine. Cu titlul de observație, nu contează ce brand de conservă de porumb alegeți, dar eu am ales una cu porumbul gătit la aburi, fără zahăr adăugat. Doar porumb, apă și sare.
3. Separat, deasupra altui castronel colector, am scurs prin sită și conserva de ton.
4. Am curățat, spălat și zvântat ceapa și ardeiul (de coajă, respectiv cotor și semințe). Le-am tăiat pe ambele în jumătăți apoi le-am tocat julienne (solzișori, felii subțiri).
Am presat cu lama cuțitului măslinele, pe tocător. Astfel, sâmburele se desprinde ușor de pulpa măslinelor. Am eliminat sâmburii și am tăiat măslinele în jumătăți.
Am spălat tomatele, le-am zvântat și le-am tăiat în sferturi. Dacă se folosesc unele mai micuțe, se pot tăia în jumătăți.
5. Am folosit, de data asta, o căpățână mică de salată iceberg și mi-a plăcut mult, pentru că a adus o foarte plăcută textură crocantă în salata de ton. Așa cum am precizat în lista de ingrediente de mai sus, se pot folosi diferite tipuri de salată. Oridecare ați alege să folosiți, frunzele de salată trebuie bine spălate în apă rece, scurse și zvântate. O centrifugă pentru uscarea salatei ar fi de folos. Odată spălată și zvântată, am rupt frunzele în bucăți, cât să încapă în furculiță.
Prepararea dressingului
6. Într-un castron, am pus muștar (eu am folosit muștar Dijon), mierea, 1 linguriță rasă de sare și 1 vârf de cuțit de piper negru proaspăt măcinat. Am adăugat uleiul de măsline, în fir subțire, și am amestecat rapid cu un tel în formă de pară. În final, am adăugat zeama de lămâie (trecută printr-o sită, că de sâmburi nu e nevoie în salata de ton cu porumb). Am omogenizat bine și am gustat dressingul, care trebuie să fie perfect echilibrat de acrișor – sărat – dulceag. Nivelul de asezonare se poate ajusta, adăugând sare, piper sau zeamă de lămâie în plus.
Subliniez că e important ca dressingul să aibă un nivel curajos de asezonare. Acesta va da gust tuturor ingredientelor din salata de ton cu porumb și va crea o legătură între ele.
Asamblare și servire salată de ton cu porumb
7. Într-un castron încăpător, am pus frunzele de salată rupte în bucăți. Am adăugat legumele și măslinele, pregătite așa cum am explicat la pasul 4. Am adăugat și porumbul și tonul scurse bine de lichid și, în final, dressingul.
8. Am amestecat delicat salata, așa încât dressingul să intre în contact cu fiecare element și să-i dea gust. Imediat după amestecare, am montat salata pe farfurii și am adăugat de jur împrejur felii de ou fiert tare. După cum am menționat în lista de ingrediente, oul e opțional, salata va fi mai ușoară fără acesta și la fel de gustoasă. Am servit salata imediat. Dressingul fiind acid, frunzele de salată se vor ofili destul de repede, așa că salata trebuie consumată imediat, cât e proaspătă.
Dacă vă interesează și o rețetă faină de pastă de ton, gata în doar 5 minute, o puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Sper să încercați rețeta de salată de ton cu porumb, e gustoasă și proaspătă și nouă ne-a picat foarte bine. Să vă fie de folos și vă aștept cu impresii!
Lasă un răspuns