
Prăjitura Păcatul Dulce™





Prăjitura Păcatul Dulce are foi din bezea cu nucă, cremă de vanilie și un jeleu de fructe acrișoare. Prăjitura Păcatul Dulce este o marcă înregistrată deținută de Laura Laurențiu, publicarea rețetei în alte medii cât și comercializarea produsului sunt denumirea protejată sunt interzise.
Dupa cateva zile de abstinenţă de dulciuri, am inceput să visez cu prăjituri…cu toate acele combinatii care fac sa imi ploua in gura…cu iscusite alăturări de consitenţe fin-crocant-cremoase menite sa propulseze simturile gurmandului direct in Nirvana…si dintr-o data am avut revelatia acestei prăjituri. Am ponit val-vartej la bucatarie, o aveam in minte, nu imi trebuia nici un fel de reteta! In timp ce invarteam cu nerabdare in cratite, ma gandeam doar cum sa o botez – si dintr-o data m-am gandit ca i se potriveste acest nume: Prăjitura Păcatul Dulce. Dacă o veţi găsi la fel de tentantă si de irestibilă ca si mine – ramane sa decideti voi insiva.
Ingrediente Prajitura Pacatul Dulce
- 8 albusuri
- 10 linguri pline de zahar
- 2 linguri de amidon alimentar (Gustin de la Dr.Oetker am folosit)
- 10 linguri pline cu nuca macinata
Crema:
- 1/2 litru de lapte
- 5 linguri de amidon alimentar
- 3 plicuri de zahar vanilat + 1 lingurita extract de vanilie
- 220 de grame de zahar
- 300 de grame de unt cu 80% grasime
Jeleu:
- 300 de grame de visine fara samburi (proaspete sau congelate, sau alte fructe acrișoare)
- 250 ml apa
- 150 de grame de zahar
- 3 linguri de amidon
- 1 lingura rasa de gelatina granule
Glazura:
- 150 grame de ciocolata alba
- 2 linguri de smantana pentru frisca
- 50 de grame de ciocolata cu lapte
Preparare Prajitura Pacatul Dulce:
Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul si se continua baterea pana la dizolvarea completa a acestuia.
Se adauga nuca si amidonul si se amesteca cu miscari circulare, pe verticala:
Jumatate de compozitie se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt (dimensiunea 37×25 cm) si se niveleaza:
Se da la cuptorul preincalzit la 150 de grade, tinand in permanenta usa intredeschisa. Se coace 1/2 ora – 45 minute. Este un blat de bezea si trebuie sa se usuce. Cand foaia e usor rumenita (aurie) si crocanta, se scoate si se lasa sa se raceasca pe un gratar, abia cand va fi rece se indeparteaza hartia de copt. Se procedeaza la fel cu restul de compozitie, obtinand al doilea blat.
În cazul în care aveți un cuptor care are funcția de ventilație, recomand coacerea ambelor foi în același timp. Inversați tăvile între ele, în a doua jumătate de duratei de gătire.
Pentru crema prăjiturii Păcatul Dulce: 400 de ml. de lapte impreuna cu zaharul se pun pe foc. Restul de lapte se amesteca cu amidonul. Cand laptele fierbe, se adauga compozitia bine omogenizata de amidon si se amesteca continuu pana da cateva clocote si se leaga. Se da la oparte de pe foc si se adauga zaharul vanilat si extractul de vanilie. Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca, acoperind vasul cu o folie alimentara (sa nu prinda pojghita).
Dupa ce crema de lapte va fi rece, se adauga untul la temperatura camerei, taiat in bucatele, si se mixeaza pana la obtinerea unei creme onctuoase.
Jeleul: Visinele, 200 de ml. de apa si zaharul se pun pe foc.
Restul de 50 de ml. de apa se amesteca cu amidonul. Intre timp, gelatina se hidrateaza cu 2 linguri de apa rece. Cand apa cu visinele dau in clocot, se adauga amidonul si se amesteca pana se leaga. Eu am pasat compozitia, mergea la fel de bine si fara a fi pasata, cu fructele intregi. Cand jeleul se raceste pana in jur de 50 de grade Celsius, se dizolva direct in compozitie gelatina.
Asamblarea prăjiturii Păcatul Dulce
Pe prima foaie se pune jumatate din crema:
Se da tava cu prajitura Păcatul Dulce la congelator, pentru 10 minute, apoi se toarna jeleul deasupra, inca usor caldut:
Se raceste bine de tot, apoi se continua asamblarea prăjiturii Păcatul Dulce cu al doilea strat de crema, apoi cu ultimul blat.
Se da prajitura Păcatul dulce la rece, apoi se taie cu un cutit bine ascutit, cu lama lunga si ingusta. Dupa fiecare taietura, cutitul se sterge bine cu un servet umed. Bineinteles, nu am rabdat sa nu gust o bucatica, asa cum era, „dezbracata”, fara glazura:
Glazura Prajiturii
Frisca si ciocolata alba rupta in bucati mici le-am pus pe foc, amestecand pana s-au omogenizat. Am turnat aceasta compozitie peste prajitura (secretul glazurii perfect realizate eu nu il detin, inca) apoi i-am mascat imperfectiunile cu ciocolata cu lapte, pe care am topit-o la microunde, direct in seringa de ornat cu care am trasat linii in zig-zag:
Si acuma ajungem la partea mai greu de suportat – sectiunea prăjiturii Păcatul Dulce. Și anume:Despre cum s-au imprietenit crema de lapte cu jeleul acrisor si bezeaua crocanta cu nuca, va las pe voi sa visati… si, poate, sa comiteti Păcatul Dulce, la randul vostru.
Lasă un răspuns